Les empreses catalanes han captat 52,6 milions d’euros de la primera convocatòria de subvencions del PERTE d’economia circular, els fons de la Comissió Europea (CE) destinats a projectes centrats en la transició cap a un model econòmic més sostenible. Es tracta del 32% del total dels fons assignats per l’Estat (165 milions d’euros), segons càlculs del Govern a través d’ACCIÓ, a partir de la resolució definitiva d’aquest programa d’ajuts.

Catalunya lidera la captació d’aquests fons a l’Estat per davant del País Basc i Andalusia, amb un 13% en ambdós casos. En concret, 28 empreses catalanes han accedit als fons del PERTE d’economia circular (el 24% de l’Estat). Pel que fa a l’àmbit sectorial, dos terços de les empreses beneficiades per les subvencions es dediquen a la indústria manufacturera.

Gestió i reducció de residus

Per tipologia de projectes, es tracta sobretot d’iniciatives per a la reducció de l’ús de matèries primeres i per a la gestió de residus. Des del punt de vista territorial, els projectes es reparteixen en un 36% a Barcelona, un 29% a Girona, un 7% a les vegueries del Penedès i Catalunya Central i un 7% també a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Lleida, respectivament. En total, les empreses de Catalunya beneficiàries pertanyen a 14 comarques diferents.

D'altra banda, del total d'empreses catalanes que han obtingut finançament en aquest àmbit, un 33% han rebut el suport de l'Oficina Next Generation d'ACCIÓ per accedir als fons europeus.

700.000 llocs de treball a Europa

L’objectiu del PERTE d’economia circular (una convocatòria que ha impulsat el Ministeri per a la Transició Ecològica) és potenciar la transició de l’actual model econòmic cap a un de "nou més eficient i sostenible en l’ús dels recursos i les matèries primeres", que aconsegueixi reduir la petjada ecològica. En aquest sentit, aquests fons es dirigeixen a projectes amb impacte transformador sobre sectors estratègics per a l’economia.

L'economia circular té potencial per a crear uns 700.000 llocs de treball a Europa, dels quals almenys un 10% podrien generar-se a Espanya. A més d'afavorir aquests nínxols d'ocupació, aquesta estratègia té la "finalitat d'aportar resiliència per alleujar la dependència de l'economia espanyola de l'exterior, especialment en moments d'incertesa sobre la disponibilitat de matèries primeres", segons van informar des del govern espanyol que es van publicar aquests ajuts. 

El PERTE d'economia circular estén aquest enfocament a tots els sectors productius, així com al consum i la gestió dels residus. Les inversions previstes dins d'aquest paquet de subvencions inclouen aportacions per valor de 492 milions d'euros i s'espera mobilitzar recursos superiors als 1.200 milions d'euros fins a l'any 2026.