L'Institut d'Estudis Econòmics, pertanyent a la CEOE, ha alertat aquest dimecres de l'increment de la pressió fiscal durant l'any passat al 39% del PIB, 1,3 punts més que el 2022, segons es recull a l'informe Competitivitat fiscal 2023. L'enduriment de la fiscalitat empresarial a Espanya alenteix el creixement econòmic, presentat pel president de l'IEE, Íñigo Fernández de Mesa, i el seu director general, Gregorio Izquierdo. El think-tank de la patronal espanyola denuncia el "fort increment de la pressió fiscal que es va produint en els últims anys, reconeix que encara està per sota de la mitjana comunitària".

Així, l'informe assenyala que aquest fort increment ha reduït "el diferencial de la pressió fiscal espanyola respecte a la mitjana de la Unió Europea, que va assolir un 40,2% per al 2022, mentre que, a Espanya, el 2022, segons dades d'Eurostat, ha assolit un 37,7%, en un moment de gran incertesa econòmica". El treball de l'IEE assenyala que aquest increment de la pressió fiscal s'ha dut a terme mitjançant la introducció de nous tributs (amb referència a l'aplicat a la banca, les energètiques i el de les grans fortunes) o la reforma dels existents, que afecten la tributació empresarial i l'estalvi i inversió.

Més pressió per a les empreses

No obstant això, el think-tank de la patronal matisa que aquest diferencial amb la pressió fiscal comunitària "no es deu a la pressió fiscal sobre empreses i empresaris; de fet, la pressió fiscal empresarial és, segons Eurostat amb les últimes dades disponibles del 2022, en un nivell superior al de la mitjana de la Unió Europea. En concret, la recaptació de l'impost sobre societats va suposar, a Espanya, un 2,7% del PIB, i les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social, un 9,5% del PIB, que combinades suposen un 12,2% del PIB", assenyala l'informe. D'altra banda, apunten que la mitjana de la UE és d'un 3,3% en l'impost sobre societats i un 7,1% en cotitzacions socials a càrrec de les empreses, la qual cosa assenyala que Espanya està 1,8 punts per sobre de la mitjana europea. No obstant això, existeix una polèmica sobre si les cotitzacions socials es poden considerar impostos o no. L'OCDE calcula la pressió fiscal sumant impostos i cotitzacions socials.

L'informe de l'IEE segueix la tesi de l'OCDE i calcula la pressió fiscal amb la suma de les cotitzacions. "Si fem l'anàlisi sobre el percentatge que aporten les empreses al total de la recaptació, a Espanya les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social suposen un 25,2% del total de la recaptació, mentre que a la UE la mitjana és del 17,7%. Per la seva part, l'impost sobre societats suposa un 7,2% del total davant un 8,1% a la UE. En conclusió, les nostres empreses aporten un 32,4% davant un 25,8% de mitjana a la UE", assenyala l'informe.