El primer de maig no està suposant "un revulsiu important de vendes" per a les agències de viatges a nivell nacional a Espanya, en caure en dimecres, encara que sí per a les de Madrid, on es converteix en un macropont gràcies que dijous també és el dia de la Comunitat de Madrid. El fet que l'1 de maig estigui al mig de la setmana "probablement serà el pitjor dia per a l'aprofitament d'un pont", ha indicat a EFE el vicepresident de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (Ceav), José Manuel Lastra.

L'1 de maig és el dia del treballador i és festa en totes les comunitats autònomes, però només algunes -Astúries, Cantàbria i Navarra- han decidit afegir el 2 i 3 de maig com a jornades no lectives. Per la seva part, a Madrid, se celebra el 2 de maig el Dia de la Comunitat, seguit de divendres com a jornada no lectiva. Per això, en l'àmbit nacional, no s'està observant en les agències de viatges un revulsiu important quant a vendes i encara que hi ha persones que, pel fet que hi hagi un dia festiu, aprofiten per prendre's tota la setmana, no és una cosa que succeeix de forma massiva, ha explicat Lastra.

L'excepció són les agències de viatges de Madrid, on el fet que tant dimecres com dijous siguin festa fa que moltes persones decideixin viatjar. Segons l'agència en línia Destinia, Madrid encapçala les reserves per a aquest pont, amb xifres que anticipen una mobilització comparable a la de Setmana Santa, mentre que, en l'àmbit nacional, es registra un descens del 29% respecte a 2023, quan l'1 de maig va caure en dilluns.

Malgrat un increment general del 3,5% en les reserves setmanals en comparació amb 2023, el gruix del moviment es preveu per a l'1 de maig, amb un 32% dels desplaçaments totals, seguit de dissabte 27 d'abril, amb un 16%, afegeix.

Costa i ciutats europees

Els destins nacionals que estan tenint més demanda són les illes, tant Balears com Canàries, i els de litoral, especialment Andalusia i Llevant, ha assenyalat el vicepresident de Ceav. Quant als internacionals, els preferits són principalment les capitals europees, sent Istanbul també una altra destinació que "està tirant molt bé", i, entre els de llarga distància, ja que hi ha persones que aprofiten aquells dos dies festius per allargar les seves vacances tota la setmana, s'estan fent viatges tant al Carib com als Estats Units.

Destinia destaca entre els destins seleccionats principalment per madrilenys les localitats costaneres de Salou, Benidorm, Barcelona i Mojácar. Aquest any, el preu mitjà per nit i persona per al pont ha pujat un 6% respecte a 2023, fins a 43 euros de mitjana, encara que els principals destins de platja, en comparació amb el pagat en Setmana Santa, seran més assequibles com Salou (28 euros, un 10% menys que en Setmana Santa) o Mojácar (23 euros, un 28% menys).

Segons la plataforma de reserves d'allotjaments turístics Booking.com, les xifres d'ocupació per allotjar-se durant el pont són similars a les de 2023. Madrid, Barcelona i Còrdova són les destinacions que reuneixen un major nombre de reserves entre el 30 d'abril i el 5 de maig, sent alhora els més cars, amb preus per sobre dels 170 euros. Les següents ciutats més reservades són Sevilla, Granada, Màlaga, Salou, Benidorm, Sant Sebastià i València.

Els hotelers, d'acord amb la plataforma SiteMinder, afronten el pont "amb les millors expectatives dels últims anys", amb un augment interanual del 34% de les reserves. La tarifa mitjana de totes les reserves d'allotjaments a Espanya és de 211 euros de mitjana per nit, un 2,4% més davant els 206 euros del mateix pont de l'any anterior. L'aplicació Trainline ressalta un augment del 20% en els viatges amb tren des de Madrid durant les dates del pont davant la setmana anterior, destacant l'1 de maig com el dia favorit de sortida.

Malgrat que les ciutats més visitades amb tren continuaran sent les grans capitals (Barcelona, València i Sevilla), emergeixen noves tendències amb força com Gijón, amb el triple de viatgers que la setmana anterior al pont, Girona o Múrcia.