El cost derivat del pagament de les prestacions per incapacitat ha augmentat un 78,5% des de 2019 per a les administracions públiques i se situa en alguna cosa més de 15.000 milions d'euros, prop d'un 1% del producte interior brut (PIB), segons el Banc d'Espanya. Al seu informe anual corresponent a 2024 i presentat aquest dimarts, el Banc d'Espanya detalla que el cost directe per a les empreses va assolir els 4.613 milions d'euros el 2024, un 62% més respecte a l'any 2019 (la despesa llavors va ser de 2.840 milions).

Totes les edats

El percentatge de persones ocupades en situació d'incapacitat temporal ha passat d'un 2,7% el 2019 a un 4,4% el 2024, un augment que s'observa en tots els grups d'edat i ha estat molt generalitzat per comunitats autònomes i sectors d'activitat. Segons ha explicat el director d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán, els motius d'aquest increment de les baixes és el deteriorament de la salut dels treballadors després de la pandèmia i el mateix cicle econòmic, ja que històricament "la incidència de la incapacitat transitòria ha estat més gran durant els períodes d'expansió".

De fet, l'ocupació ha continuat avançant "a un ritme robust" el 2024 i en els primers mesos de 2025, indica l'informe, en el que es detalla que la creació d'ocupació en els últims anys "ha estat particularment concentrada en la població immigrant, en els treballadors amb un nivell educatiu més gran i, per sector d'activitat, en els serveis". Així, entre finals de 2019 i finals de 2024, entorn d'un 76% de tots els llocs de treball creats a Espanya han estat ocupats per persones nascudes fora del nostre país, que a més corresponen a sectors on les empreses han tingut unes dificultats més grans per trobar mà d'obra.

Falta de mà d'obra

L'informe també fa recalcament que "augmenta el percentatge d'empreses que declaren que la falta de mà d'obra limita la seva activitat", passant del 10% el 2021 al 43% el 2024, una escassetat de treballadors que és especialment marcada en hostaleria i en construcció, on el 64% i el 56% de les companyies, respectivament, declaren veure's afectades.

Respecte a la taxa de vacants sobre la població ocupada en Espanya, va ser del 0,9% en el quart trimestre de 2024, un percentatge similar al de 2023, amb problemes "especialment marcatges en administracions públiques, informació i comunicacions, i activitats professionals, científiques i tècniques", sectors en els quals més del 75 % de les empreses declaren falta de personal qualificat.

Aquest augment de vacants pot deure's, segons el Banc d'Espanya, que les habilitats de les persones que busquen feina no sempre coincideixen amb les demandades per les empreses, la qual cosa genera un desajust al mercat laboral.