Cal tenir clares quines són les deduccions per evitar pagar més del que toca en la declaració de Renda. Des de l’habitatge a la compra d’un automòbil elèctric, serveixen per rebaixar la factura fiscal o incrementar la devolució que ens faci Hisenda. Hi ha despeses deduïbles, de caràcter estatal, però amb particularitats i condicions diferents en les diverses comunitats. Aquí es detalla una sèrie de deduccions del tram autonòmic de l’IRPF que s’apliquen a Catalunya.

Si bé la majoria de deduccions s’apliquen a totes les comunitats, en les seves normatives hi ha diferències substancials pel que fa als imports i a les condicions. Tal com assenyala l’Agència Tributària de Catalunya en la seva web, aquestes són les deduccions que es poden aplicar:

1. Per naixement o adopció de fills

Per naixement o adopció, els imports a deduir són: 150 euros en la declaració individual de cadascun dels progenitors, 300 euros en cas de declaració conjunta i també 300 euros en cas de declaració del progenitor o progenitora d’una família monoparental. Però hi ha més deduccions per fills a càrrec.

2. Per lloguer d’habitatge habitual

Es pot deduir el 10%, fins a un màxim de 300 euros anuals (600 euros en cas de declaració conjunta), dels imports pagats, sempre que compleixin els requisits següents:

• Tenir 32 anys o menys.

• Haver estat a l’atur 183 dies o més durant l’exercici.

• Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

• Ésser vidu o vídua i tenir 65 anys o més.

• Els ingressos no han de superar els 20.000 euros anuals (30.000 euros anuals en cas de declaració conjunta).

• Un mateix habitatge no pot donar lloc a l’aplicació d’un import de deducció superior a 600 euros. Pel que fa a les famílies nombroses i monoparentals, poden deduir el 10%, fins a un màxim de 600 euros anuals.

3. Préstecs per tercers cicles universitaris

Els interessos pagats pels préstecs concedits per a la realització de tercers cicles universitaris es poden deduir, sempre que s’hagin tramitat a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca per al finançament d’estudis de màster i de doctorat.

4. Viudetat

Les persones que quedin vídues durant l'exercici es poden beneficiar d’una deducció de 150 euros. Aquesta deducció serà aplicable tant en aquest exercici com en els dos següents. Si aquesta persona té a càrrec un o més descendents, es pot aplicar una deducció de 300 euros en la declaració de l'exercici en què la persona queda vídua, així com en els dos posteriors, sempre que els descendents compleixin determinats requisits.

5. Foment de la llengua catalana o l’occitana

Afecta als donatius a favor de l'Institut d'Estudis Catalans, l’Institut d’Estudis Aranesos – Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana i les entitats que fomentin aquestes llengües, sempre que figurin en el cens oficial en matèria de política lingüística. La deducció és pel 15% dels imports donats, amb el límit màxim del 10% de la quota íntegra autonòmica.

6. Foment de la recerca científica

Afecta als donatius a favor de centres de recerca adscrits a universitats catalanes que tinguin per objecte la ciència o la innovació tecnològica. La deducció serà del 30% dels imports donats, amb el límit màxim del 10% de la quota íntegra autonòmica.

7. Medi ambient i protecció natural

La deducció serà del 15% de les donacions a fundacions o associacions que figurin en el cens d'entitats ambientals, amb el límit màxim del 5% de la quota íntegra autonòmica.

8. Operacions d’àngel inversor en accions socials

Poden aplicar una deducció del 40% de les quantitats invertides en l’adquisició d’accions o participacions socials com a conseqüència d’acords de constitució o ampliació de capital de societats. L’import màxim d'aquesta deducció és 12.000 euros. En cas de declaració conjunta, aquests límits s'apliquen a cadascuna de les persones contribuents.

La participació no pot ser superior al 35% del capital de la societat o dels seus drets de vot. I la societat on s’inverteixi ha de complir aquests requisits: primer, pot ser una SA, SL, SAL o SLL; segon, ha de tenir domicili social i fiscal a Catalunya; tercer, ha de desenvolupar una activitat econòmica (no pot ser una patrimonial); quart, ha de comptar com a mínim amb un empleat; cinquè, si la inversió es fa mitjançant una ampliació de capital, la societat ha d'haver estat constituïda en els tres anys anteriors i no pot cotitzar a borsa; i sisè, la facturació anual no ha de superar el milió d’euros.

El contribuent pot formar part del consell d'administració, però en cap cas no pot dur a terme funcions executives ni de direcció. Tampoc no hi pot mantenir una relació laboral. Les operacions en què sigui aplicable la deducció s'han de formalitzar en escriptura pública, en la qual s'ha d'especificar la identitat dels inversors i l'import de la inversió respectiva. Les participacions adquirides s'han de mantenir en el patrimoni del contribuent durant un període mínim de tres anys. Cal mirar la lletra petita per saber ens requisits que s'han de complir durant un mínim de tres anys.

9. Tenir més d’un pagador

L’import de la deducció és el resultat de restar, de la quota íntegra autonòmica, la quota íntegra estatal, sempre que la diferència sigui positiva. Aquesta deducció només se la poden aplicar els contribuents que estan obligats a presentar la declaració perquè obtenen rendiments íntegres del treball, de més d’un pagador, per una quantia compresa entre 15.000 i 22.000 euros.

10. Rehabilitació de l’habitatge habitual

El percentatge de deducció és l’1,5% de les quantitats satisfetes, les quals no poden superar 9.040 euros. Es considera rehabilitació de l’habitatge habitual les obres que hagin estat qualificades o declarades com a actuació protegida en matèria de rehabilitació d'habitatges (segons la normativa aplicable) i que tinguin com a objecte principal la reconstrucció, sempre que el cost global de les operacions de rehabilitació excedeixi del 25% del preu d'adquisició si s'hagués efectuat durant els dos anys immediatament anteriors a l'inici de les obres o, en un altre cas, del seu valor de mercat.

11. Inversió en habitatge habitual

Només s’hi poden acollir els contribuents que hagin adquirit l’habitatge habitual abans de l’1 de gener de 2013 o que, abans d’aquesta data, hagin satisfet quantitats per a la seva construcció. També per als que, amb anterioritat a la mencionada data, hagin pagat imports per a obres de rehabilitació o ampliació de l’habitatge habitual, sempre que aquestes feines haguessin acabat abans de l’1 de gener de 2017. Hi ha mesures específiques per a les persones amb discapacitat però tenint en compte els anteriors terminis temporals.

Els percentatges de deducció en el tram autonòmic són:

• 7,5% amb caràcter general.

• 15% si es tracta d’obres d’adequació de l’habitatge habitual de persones amb discapacitat.

Així mateix, es manté l’aplicació d’un percentatge incrementat del 9% per als contribuents que van adquirir l’habitatge habitual abans del 30 de juliol de 2011 o que van satisfer quantitats per a la seva construcció abans d’aquesta data (no s’inclou la rehabilitació ni l’ampliació de l’habitatge habitual) quan es trobin en alguna de les situacions següents:

• Tenir 32 anys o menys en la data en què es merita l’impost.

• Haver estat a l’atur durant 183 dies o més del període impositiu.

• Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

• Formar part d’una unitat familiar que inclogui al menys un fill o filla en la data en què es merita l’impost.

Per poder gaudir del percentatge de deducció del 9%, cal que la base imposable total, menys el mínim personal i familiar no excedeixi de 30.000 euros. En cas de tributació conjunta, aquest límit es computa de manera individual per a cadascuna de les persones contribuents que tinguin dret a la deducció.