Les famílies nombroses assumeixen despeses més elevades i, per tant, disposen d'ajuts i desgravacions fiscals si compleixen determinats requisits que tenen a veure amb el nombre de membres i nivell de renda. Alguns d'aquests ajuts depenen del govern central, però la majoria corresponen a les autonomies i als ajuntaments, de manera que hi ha una gran disparitat de mesures.

Una de les últimes mesures la va anunciar Isabel Díaz Ayuso per fomentar la natalitat a la Comunitat de Madrid, o sigui, per incrementar el nombre de famílies nombroses: des d'aquest 2024, es paga 1.800 euros per fill en cas de naixements o adopcions múltiples. Així, cada família rebrà en un sol abonament 3.600 euros sigui en un part o adopció de dos, 5.400 quan són tres, i així successivament.

En aquest article s'analitzen els ajuts a les famílies nombroses de la Comunitat de Madrid i Catalunya a partir de la informació que ofereixen les pàgines web dels seus respectius governs. En realitat, cada comunitat estableix els seus criteris i, fins i tot, el que entén com a família nombrosa.

Catalunya

En l'àmbit de l'habitatge:

• Deducció fiscal en el tram autonòmic de l'IRPF per lloguer de l'habitatge habitual. Deducció del 10% fins a un màxim de 600 euros anuals subjecte a condicions.

• Reducció de l'impost sobre transmissions patrimonials en l'adquisició d'habitatge. La reducció del tipus impositiu passa del 7% al 5%. Estarà subjecte que els membres de la família no superin bases imposables superiors a 30.000 euros (a les quals se sumen 12.000 euros per cada fill que superi el que es considera família nombrosa). En general, s'ha ampliat el nombre de beneficiaris més enllà de les famílies nombroses. La intenció és reduir l'esforç per l'adquisició.

En l'àmbit de l'educació i la cultura:

• Procés de preinscripció escolar i en les convocatòries de beques. Inclou ajuts de desplaçament i residencia, suport educatiu, adquisició de llibres de text i material didàctic complementari i informàtic.

• Reduccions en taxes i preus públics: 50% categoria general i 100% categoria especial. Inclou les taxes per l'expedició de títols acadèmics i professionals, per a l'homologació i convalidació de títols, etc. En el cas de les escoles bressol de titularitat de la Generalitat, hi ha la bonificació del 50% per a famílies nombroses de categoria general i l'exempció del preu públic per a famílies nombroses de categoria especial.

• Exempció de preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC): 50% per categoria general i exempció total per categoria especial.

• Procés d'accés a la Universitat: Exempció del 100% en cas de categoria especial i del 50% en cas de categoria general.

• Famílies nombroses de categoria general podran deduir de la renda familiar computable obtinguda la quantitat de 525 euros per cada germà o germana, inclosa la persona sol·licitadora que convisqui al domicili familiar. També podran deduir de la renda familiar computable obtinguda la quantitat de 800 euros per cada germà, inclosa la persona sol·licitadora. Quan el sol·licitant es trobi afectat per un grau de discapacitat igual o superior al 65%, la deducció aplicable serà de 2.000 euros. Quan el sol·licitant sigui titular de la família nombrosa, les quantitats assenyalades seran computables en relació amb els fills o filles que la formin.

• Política Lingüística: bonificacions en la taxa per drets d'inscripció en les proves per a l'obtenció dels certificats de llengua catalana de la Secretaria de Política Lingüística. Seran del 50% per la categoria especial i del 30% per la categoria general.

• Coneixements en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC): bonificació en la taxa per l'acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació. Seran del 50% per la categoria especial i del 30% per la categoria general.

• Equipaments culturals: preus reduïts a l'entrada a diversos teatres i museus.

En l'àmbit de l'esport:

• Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya: estudis de llicenciatura, grau i màster (amb exempció de preus públics FN categoria especial i 50% FN categoria general); formació permanent i formació complementària (bonificació del 5%).

• Consell Català de l'Esport: bonificacions en l'ús d'instal·lacions esportives de la Magòria (Barcelona); ús dels serveis mèdics en els centres de medicina de l'esport de la Generalitat; formació de tècnic d'esport (50%).

En l'àmbit del transport públic:

• Bonificacions sobre el bitllet senzill i abonaments mensuals o trimestrals personalitzats en cas d'empreses de serveis regulars de transport de viatgers per carretera titularitat de la Generalitat (20% en la categoria general i 50% en la categoria especial). També s'estableixen bonificacions en els títols del metro i autobús que varien en funció de la situació.

En l'àmbit del lleure:

• Beneficis a la xarxa d'albergs per a joves de Catalunya.

Comunitat de Madrid

La deducció de 1.200 euros anuals en l'IRPF establerta pel govern central s'eleva a 2400 euros anuals en el cas de les famílies nombroses de categoria especial. S'apliquen diversos avantatges en els trams autonòmics d'aquest impost.

En l'àmbit familiar:

• Per naixement i adopció de fills: fins ara es va aplicar una deducció de 900 euros per al tercer i següents en la declaració d'IRPF. S'apliquen als contribuents la renda familiar dels quals sigui inferior al resultat de multiplicar el nombre de membres de la unitat familiar per 30.000 euros. L'última mesura anunciada per Díaz Ayuso millora l'import dels ajuts.

En l'àmbit escolar:

• S'estableixen tres percentatges de deducció diferents: 15% de les despeses d'escolaritat durant les etapes d'ensenyament obligatori i el segon cicle d'Educació Infantil; i l'etapa de Formació Professional bàsica. A més, 5% de les despeses d'adquisició de vestuari d'ús exclusiu escolar durant les mateixes etapes. I el 10% de les despeses d'ensenyament en idiomes. La deducció màxima per descendent és de 400 euros amb caràcter general i s'incrementa fins als 900 euros en cas de suportar despeses d'escolaritat en l'IRPF.

En l'àmbit de l'habitatge:

• Deducció del 4% davant el 6% vigent per a l'adquisició d'habitatge habitual per part de les famílies nombroses. Bonificacions en l'Impost de Béns Immobles (IBI) en funció de les normatives dels respectius ajuntaments.

En l'àmbit del transport:

• Beneficis en l'abonament de transport amb un descompte del 20% (categoria general) o del 50% (categoria especial). I bonificació per la utilització de línies regulars de transport marítim, aeri i ferroviari a fora de la comunitat segons categories.

En l'àmbit de l'educació:

• L'exoneració del pagament per a famílies nombroses de categoria especial i bonificació del 50% en les de categoria general, en els preus públics per diversos serveis i activitats en els centres públics. A més, la condició de família nombrosa es té en compte en els criteris d'admissió a centres docents públics i en les sol·licituds de beques i ajuts.

En l'àmbit del lleure:

• Descomptes i tarifes especials a famílies nombroses en instal·lacions esportives (en funció de la normativa dels diversos ajuntaments, ja que no tots les apliquen).

Altres beneficis socials:

• Deduccions en les matriculacions del vehicle familiar, contractació de cuidadors o la concessió del bo social d'energia elèctrica.