L'apagada del senyal en qualitat o definició estàndard (SD) dels canals de la Televisió Digital Terrestre (TDT) que es va oficialitzar el 14 de febrer ha provocat una "manca" de televisions petites a Catalunya que es manté dos mesos després.

"Encara no estem al 100%, ni de bon tros recuperats, dels estocs que hauríem de tenir," ha explicat el president del Gremi de Comerciants d'Electrodomèstics de Catalunya, Joan Carles Calbet, en declaracions a Europa Press.

Les televisions petites, les de 24 o 28 polzades i que valen uns 200 euros de mitjana, són les que la majoria de gent té a la cuina o a l'habitació i que professionalment es coneixen com a segones televisions, ja que les famílies no les acostumen a utilitzar al saló de casa.

Preguntat per la recuperació de l'oferta, Calbet ha detallat que "fins a l'estiu no estarà regularitzada", quan les famílies aniran a les seves segones residències durant el període vacacional i s'adonaran que els seus televisors antics ja no funcionen.

"Gairebé ningú no ho recordava"

Segons Calbet, si bé l'apagada ja estava prevista des de gener de 2023, "gairebé ningú no ho recordava, i ni fabricants, ni distribuïdors, ni magatzems no ho tenien previst a la seva producció. "En el moment en què hi ha un pic de demanda, totes les previsions es desmunten, i això explica que estiguem encara recuperant-nos de la situació", ha precisat.

L'alta demanda ha obligat a anticipar vaixells i contenidors, procedents de la Xina i de Corea, però la mesura no ha estat suficient per evitar acabar amb els estocs dels comerços, perquè "això no és tan ràpid".

Increment de la demanda

L'apagada, que només permet l'emissió de canals d'alta definició (HD), ha provocat un increment considerable de la demanda de televisors, i en dos mesos s'ha venut el que habitualment es ven en sis: "des del començament hem esgotat els estocs de la majoria de models".

També s'ha incrementat la venda de descodificadors, un aparell d'entre 30 i 40 euros que permet veure els canals en HD amb una televisió antiga. El president del gremi ha assegurat que aquest és "un producte que abans gairebé no es venia", si bé que ha valorat que es tracta d'una solució temporal, ja que a llarg termini obliga a comprar-se igualment un televisor nou.

La denominada televisió en definició estàndard (SD), eliminada el febrer passat, es refereix a la transmissió de senyals de vídeo que tenen una resolució més baixa i una qualitat menys detallada en comparació amb l'alta definició (HD) o l'ultra alta definició (UHD). La Televisió Digital Terrestre (TDT) és un sistema de transmissió de senyals de televisió que utilitza tecnologia digital en lloc d'analògica i, per aquesta raó, proporciona una millor qualitat d'imatge i so.