L'oli ja és un 50% menys car que fa un any, tot i la remuntada espontània que ha tingut durant el Nadal. Aquesta dada fa bons els pronòstics de l'economista agroalimentari, Francesc Reguant, que va assegurar per ON ECONOMIA que els preus baixarien en picat quan era el pic més alt. Ens referim a màxims històrics registrats, especialment durant la setmana 37 referent al mes de setembre quan el preu de l'oli d'oliva era un 102% més car que l'any anterior. Així doncs, en poc més de tres mesos, arribem a l'inici d'un 2024 amb una tendència totalment revertida i ja es pot dir que comprar ara oli és més barat que fer-ho durant el 2023, una anomalia que no passa amb molts productes que s'han encarit per la inflació, la sequera o d'altres derivades que marquen l'entrada d'un nou any.

Per què baixa?

Reguant recorda que, malgrat tot, "els operadors interessats han estat dient el contrari fins arribar a l'evidència ja que és una estratègia per crear acceptació de preus alts" i conclou que es tracta "d'una mentida programada". Alguns elements que han afavorit un canvi total són unes reserves acumulades que han acabat sortint al mercat, la reducció del seu consum amb l'efecte de substitució i com els consumidors han canviat de mentalitat cap a productes més assequibles com la mantega. D'altra banda,  l'estabilitat és necessària per a productes tan bàsics pels supermercats on, juntament amb l'oli i la llet, no en poden prescindir. En paral·lel, tot i la sequera i la producció d'oli espanyola, cal veure l'impacte d'altres productors com el nord d'Àfrica, responsable de produir la meitat de l'oli que es distribueix a Europa que ja suposen una autèntica sortida o alternativa.

Preus igualats a Europa

D'aquesta manera, els preus de l'oli amb altres països veïns s'ha equilibrat i França ja paga el mateix per una ampolla d'oli que Espanya. Cal recordar que els mercats d'importació, com França però també Gran Bretanya, són mercats amb previsions a llarg termini i les empreses distribuïdores de tots ells ja van firmar un contracte l'any passat i estan obligats a donar aquest producte amb un preu que no ha patit els estralls de les pujades que sí ha tingut a casa nostra. Si anem a xifres absolutes, segons el Butlletí Setmanal dels Preus de l'Oli d'Oliva i agafem l'oli de Jaén com a referència es pot observar com: l'oli d'oliva verge extra (AOVE) aleshores era un 57,2% més car; l'oli d'oliva verge (AOV) era un 33,4% més car; l'oli d'oliva lampant (AOL) era un 31,3% més car; l'oli d'oliva refinat era un 81,2% més car.

Pujades marcades pel Nadal

Les dades es publiquen a través del ministeri d'Agricultura mateix, però aquesta tendència també es reflecteix als supermercats, encara que encara de forma menor. I si ens fixem en els preus finals dels supermercats, aquests percentatges diferencials ja es palpen. A tall d'exemple, el supermercat Condis ven per un litre l'oli Germanor a 11,63 euros el litre, oli d'oliva Borges a 9,85 euros, oli d'Oliva Carbonell a 9,95 euros o l'oli d'oliva verge extra a 10,89 euros, lleugerament més moderats que preus de fa pocs mesos, però encara lluny d'assumir uns preus previs a l'esclat de l'oli del 2021 i principis del 2022. D'altra banda, segons les darreres dades del sistema Poolred que ha publicat ASAJA-Jaén, del 26 de desembre de 2023 al 02 de gener de 2024, el preu en origen de l'oli d'oliva verge extra va ser de 8,873 euros/tona, el verge de 8,377 i el lampant de 7,967. Pel que fa a les operacions, se'n van registrar 48, amb la sortida de 3,256 tones. En el cas del picual de Jaén, l'oli d'oliva verge extra se situa als 8,781 euros/tona, el verge el 8,377 euros/tona i el lampant 8,231 euros tones. En aquest cas, es van fer 8 operacions amb la sortida de 600 tones.

Malgrat tot, els preus en origen de l'oli d'oliva van anotar noves pujades l'última setmana de l'any i van arribar a màxims històrics motivats pel repunt lleu de les festes. Segons fonts d'Oleoestepa, on esperen acabar amb la recollida d'oliva al voltant del 15 de gener, l'escassa oferta, principalment de lampant, ha disparat els preus fins a assolir els 8.100 euros de mitjana anotant una pujada setmanal de 300 euros. En verge s'han tancat operacions al voltant dels 8.400 euros i en extra a partir de 8.750 euros per tona, amb un augment de 100 a la comparativa setmanal, en tots dos casos.