El preu del metre quadrat de compravenda d'habitatge a Espanya ronda entre el 1.900 i els 2.000 euros de mitjana, en funció del portal immobiliari que es consulti. Les xifres coincideixen amb els registradors d'habitatge, que el situen en 1.963 euros per metre quadrat a tancament de 2023. Ara bé, si ens fiquem a la ciutat de Barcelona aquest preu es dispara per sobre del doble i assoleix, segons Idealista, els ni més ni menys que 4.363 euros per metre quadrat. O sigui, que hauries de pagar més de 215.000 euros per comprar un pis de 50 metres quadrats. I això no està a l'abast de tots. La solució, en la majoria de casos per als treballadors que volen comprar un habitatge, passa per anar-se'n a un municipi de perifèria.

L'elevat preu del metre quadrat de Barcelona i d'altres municipis catalans i de l'àrea metropolitana eleva la mitjana catalana a 2.378 euros per metre quadrat de compravenda. Tanmateix, és possible comprar un pis per la meitat de preu sense passar més d'un quart d'hora al cotxe o mitja hora amb metro des de la plaça de Catalunya sense si més no fer transbord. Com? Comprant un habitatge a Santa Coloma de Gramenet, el municipi proper més barat per comprar un pis a prop de Barcelona. Allà, el preu mitjà és gairebé idèntic a la mitjana nacional: costa 1.966 euros el metre quadrat.

Encara que com altres ciutats de l'extraradi barceloní Santa Coloma de Gramenet encara arrossegui cert estigma, la qüestió és que es tracta d'una ciutat molt tranquil·la i amb tots els serveis necessaris per viure. Varietat de comerços, escoles públiques i privades, una àmplia oferta de lleure i una proximitat amb Barcelona que fa que encara hi hagi despistats que preguntin si no es tracta d'un barri en lloc d'una ciutat.

Amb 119.195 habitants, Santa Coloma de Gramenet és la novena ciutat més poblada de Catalunya i la setena de la província de Barcelona, després de la capital, L'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Tarragona (aquestes dues en altres províncies) i Mataró. És, amb diferència, la més petita de la llista, amb 7 quilòmetres quadrats, deu vegades menys que els 70 de Terrassa, i la segona més densa amb 17.027 habitants per quilòmetre quadrat, per darrere de L'Hospitalet, que en té 22.307.

Però si comparem els preus mitjans de compravenda de Santa Coloma de Gramenet amb els de L'Hospitalet, que per proximitat amb Barcelona pot considerar-se una ciutat similar des del costat Llobregat, observem una gran diferència: a la ciutat del Baix Llobregat els preus mitjans són de 2.369 euros per metre quadrat, més de 400 euros més que a Santa Coloma de Gramenet. O sigui, que si un pis de 100 metres quadrats et costaria 190.000 a Santa Coloma de Gramenet, a L'Hospitalet s'elevaria a 236.900.

Ho hem comprovat consultant pisos anunciats a Santa Coloma de Gramenet i, en efecte, trobem pisos de 80 metres quadrats per 100.000 euros (això sí, que requereixen una profunda reforma) i fins i tot un reformat per 101.500 euros de 58 metres quadrats al barri de Singuerlín, que va inaugurar fa uns anys una parada pròpia de metro.