El passat exercici va ser un any marcat per la recerca d'alternatives energètiques per esquivar els elevats preus de l'energia. En aquestes, diversos consumidors espanyols van apuntar a l'autoconsum fotovoltaic com la millor opció per fer front als elevats costos energètics, el quins van emergir després de l'inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Havent passat l'exercici, les dades certifiquen que l'autoconsum fotovoltaic és una de les alternatives energètiques preferides pels espanyols.

L'autoconsum fotovoltaic va créixer un 108% el 2022 respecte a l'anterior curs al país ibèric, superant els 2.500 megawatts hora de potència d'energia solar instal·lada, tal com figura en les dades registrades per la Unió Espanyola Fotovoltaica (Unef).

Atenent les estadístiques, els sectors que més han apostat per aquesta alternativa energètica són l'industrial (32%), seguit del residencial (32%) i del comercial (20%). L'1% restant ha anat dirigit a l'autoconsum aïllat. Amb el creixement registrat al país, Espanya acumula ja 5.249 megawatts hores de potència instal·lada per a l'autoconsum, repartida per més de 200.500 instal·lacions residencials.

La invasió d'Ucraïna ha catalitzat l'interès dels consumidors

No hi ha dubte que l'autoconsum ha proliferat tant en les empreses espanyoles com a les llars del país. Cada vegada són més les persones que s'interessen per aquesta nova 'moda' energètica, la qual ha crescut exponencialment l'últim any. El conflicte armat a l'est d'Europa, i les conseqüències que ha deixat sobre el mercat energètic, ha catalitzat l'interès dels espanyols per una alternativa que, a poc a poc, anirà a més.

El director general d'Unef, José Donoso, ha atribuït el creixement experimentat durant l'acabat de finalitzar exercici als elevats preus de l'electricitat i la incertesa energètica provocada per la invasió d'Ucraïna. El mandatari d'Unef creu que aquests factors han posicionat a l'autoconsum fotovoltaic com l'alternativa preferida dels consumidors espanyols.

"L'impuls dels ajuts contemplats dins dels Fons de Recuperació del Govern han generat que l'autoconsum continuï batent rècord al nostre país", ha explicat Donoso. El director general d'Unef ha recordat que la simplificació de les barreres administratives i l'eliminació d'obres en pràcticament totes les comunitats autònomes (excepte País Basc) han estat vitals per a aquest creixement.

L'autoconsum, a l'alça des de l'eliminació de l'"impost al sol"

Diversos experts creuen que l'autoconsum és una alternativa que mantindrà una adopció creixent. Espanya, per les condicions que té, és un país amb una radiació òptima, el que afavoreix a l'autoconsum fotovoltaic. Cada vegada són més les llars i empreses que s'apunten a la que és l'alternativa energètica preferida dels consumidors espanyols.

L'autoconsum fotovoltaic entra de ple en el marc de la transició energètica. L'estat espanyol és un dels més centrats a descarbonitzar la seva economia i fer el salt a l'energia verda. Aquest tipus d'alternatives a les tecnologies energètiques 'clàssiques' contribueixen que el país continuï caminant cap a l'economia neta d'emissions.

José Donoso ha destacat que, amb l'eliminació de l'"impost al sol" el 2018, l'autoconsum fotovoltaic s'ha disparat en els últims anys, passant dels 459 megawatts de 2019 fins als 2.507 el 2022. Es pot dir que aquesta tecnologia s'ha deslliurat de la que era una de les seves càrregues més grans.

Des d'Unef han insistit que aquest increment de l'autoconsum d'energia solar a Espanya ha d'anar acompanyat una formació més gran i retenció del talent que mitigui la falta de professionals. Amb aquest objectiu, l'associació ha engegat un pla de formació específica i un programa de cooperació amb els centres formatius i les universitats.

L'alça dels preus també afecta l'autoconsum

Malgrat que el cost de la instal·lació d'aquestes plaques és elevat, diversos experts creuen que és una bona opció per estalviar diners a mitjà-llarg termini. Encara que sigui una alternativa ben valorada pels consumidors, aquesta també implica una inversió inicial que, com en tots els sectors, ha crescut a causa de la inflació.

L'alça dels preus ha afectat també els costos dels materials. De fet, José Alfonso Alonso, va declarar a la Veu de Galícia que "el preu dels materials està pujant i, de fet, alguns equips gairebé han duplicat el preu de 2021 fins a 2022". Després d'això, l'expert va afegir que "aquests preus caldria revisar-los en un termini breu". Amb això, queda clar que no és un sector exempt de l'efecte de la inflació.

Sigui com fos, la que és una de les tendències energètiques continua creixent i cada vegada són més les que s'interessen per la instal·lació fotovoltaica a les seves llars o en les seves empreses. L'autoconsum continua demanant pas i, de seguir així, pot convertir-se en una de les tecnologies més influents sobre el mercat energètic nacional. De moment, la potència instal·lada s'ha duplicat en qüestió de 12 mesos, i s'ha multiplicat per quatre en menys de quatre anys.