El Govern fa un nou pas per estendre l'autoconsum solar compartit a Espanya. Per segona vegada en tot just tres mesos, el Ministeri de Transició Ecològica ha ampliat la distància màxima per beneficiar-se de l'autoconsum compartit a través de la xarxa de l'energia generada en plantes fotovoltaiques de baixa tensió. A partir d'ara, la distància màxima que hi pot haver entre una instal·lació de producció solar i els punts de consum connectats a ella serà de fins a dos quilòmetres, una assoleixi que per fi iguala les condicions vigents a Espanya a les dels països del seu entorn immediat. Fins a l'octubre passat, el límit encara estava fixat a 500 metres, una situació que contrastava amb els 2 quilòmetres de distància que des de fa mesos es permeten en països com França o Portugal.

La derogació del límit anterior per ampliar-lo fins als dos quilòmetres és rellevant, perquè pot suposar un impuls important per a l'extensió de l'autoconsum solar a través de comunitats energètiques, un model encara molt poc estès a Espanya però que en altres països europeus, com Alemanya o Dinamarca, està molt més estès malgrat tenir un menor potencial de generació fotovoltaica pel fet de comptar amb menor radiació solar. Per exemple, veïns d'un municipi interessats en consumir energia renovable però sense accés a teulades aptes per a la instal·lació de panells podrà connectar-se en baixa tensió a una instal·lació de producció remota sempre que sigui dins d'aquest nou límit de dos quilòmetres. Un cas típic són les poblacions que poden beneficiar-se de l'excedent d'energia solar generada a les cobertes de les naus industrials dels polígons propers al nucli urbà.

L'ampliació dels límits per a l'autoconsum solar compartit era una de les mesures més urgents que diverses comunitats autònomes, com Catalunya o el País Valencià, havien demanat al govern espanyol en les seves propostes per al nou pla de contingència per la crisi energètica.

Particulars o empreses interessats a consumir energia renovable però sense accés a teulades aptes per a la instal·lació de panells podràn connectar-se en baixa tensió a una planta de producció remota.

En l'últim decret llei amb les mesures anticrisi, el govern epanyol destaca que en el camp de l'autoconsum s'ha anat legislant "amb profusió" per evitar l'impacte de la pujada de l'electricitat i avançar en la descarbonització de l'economia. Per això, per maximitzar l'aprofitament de superfícies, s'impulsa ara l'autoconsum a través de la xarxa i incrementant la distància fins als 2.000 metres en casos de plantes generadores fotovoltaiques ubicades en cobertes, sòl industrial i estructures artificials destinades a altres usos, com ara aquelles destinades a cobrir espais d'aparcament o altres.

Amb tot, el ministeri que dirigeix Teresa Ribera encara insisteix que es considera important ser "prudent" en l'augment d'aquesta distància a fi d'evitar pèrdues excessives d'energia a la xarxa.

Impuls a les comunitats energètiques locals

La fixació dels 2 quilòmetres com a distància màxima per compartir l'energia generada en una instal·lació solar reportarà beneficis clars en dos àmbits concrets: el món rural, per la dispersió entre consumidors, i les comunitats energètiques locals (CEL).

Aquestes comunitats energètiques són una nova figura promoguda des de la Comissió Europea per facilitar que grups d'usuaris d'electricitat puguin unir-se per convertir-se en productors, gestors i usuaris de l'energia que ells mateixos produeixen en una instal·lació solar de la seva propietat. Poden ser, per exemple, una comunitat de veïns, un grup de persones residents en el mateix barri o empreses d'un polígon industrial, encara que no tots ells tinguin accés a teulades aptes per a l'autoconsum. També poden participar en les CEL les administracions públiques.

Un exemple és la comunitat energètica desenvolupada a la localitat alacantina de Crevillent per la cooperativa Enercoop, la primera comunitat energètica local d'Europa, en la qual s'utilitzen 21 espais públics municipals per instal·lar panells fins a sumar 1 MW de, prou per cobrir la meitat de les necessitats energètiques de tota la població, potència.

Fins ara, els socis d'una CEL no podien estar a més de 500 metres del lloc d'instal·lació de les plaques fotovoltaiques, per la qual cosa la derogació d'aquest límit i l'ampliació a dos quilòmetres augmenta les possibilitats de les CEL de captar nous socis, ja sigui com a consumidors de l'energia generada, com facilitadors d'un espai per instal·lar les plaques o com a finançador a canvi d'una rendibilitat.

Capdevila (ERC) celebra la mesura

Després de conèixer el nou canvi en la distància introduït pel govern espanyol, el portaveu d'Esquerra (ERC) a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés, Joan Capdevila, ha celebrat que una altra de les demandes d'ERC hagi estat atesa, com és que les instal·lacions fotovoltaiques per a xarxes d'autoconsum no es limitin només a les teulades, sinó que s'incloguin pèrgoles fotovoltaiques i alguns espais antropitzats.

En termes d'impacte, el diputat assegura que amb la nova regulació "es quadruplica" la capacitat ciutadana de generar en xarxa d'energia neta i es multiplica la capacitat d'estalvi. El diputat d'ERC considera que amb aquestes mesures s'obre la porta "de veritat" a l'autoconsum en zones urbanes i assegura que molts pobles "podran compartir l'autoconsum en tot el municipi".

Capdevila considera que ara toca treballar per determinar en quins àmbits rurals 2.000 metres són insuficients, així com en la regulació de les comunitats energètiques. A més, el diputat ha destacat la "imperiosa necessitat" de desagregar generació de distribució energètica "perquè la competència de veritat actuï sobre els preus". Per tot això, Capdevila creu que queda encara "molta feina pendent" per aconseguir la reforma "integral" de la Llei del sistema elèctric.