Els aliments segueixen disparats i van pujar al gener, a Catalunya, un 7% respecte al mateix mes de l’any passat. Aquesta taxa, lleugerament més alta de la del desembre, va empènyer a l’alça l’IPC general català fins al 3,3%, una dècima més que al tancament de 2023, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística.

La nota positiva per a Catalunya és que la seva inflació es va tornar a situar per sota de l’espanyola, després que al desembre la superés. En concret, l’IPC espanyol va tancar el gener en el 3,4%, amb els aliments desbocats fins al 7,4%.

Segons l'INE, el que més va afavorir la inflació al primer mes de l'any va ser l'habitatge, que es va encarir 7,4 punts. Aquesta xifra no es refereix al preu de l'habitatge, que no és una compra habitual dels ciutadans, sinó a les despeses de les llars. De fet, va ser la pujada de la factura de la llum al gener, per la pujada d'impostos, i en comparació amb la baixada de l'any passat, el que va provocar aquesta alça de la despesa en habitatge. En canvi, el transport es va rebaixar una dècima i les comunicacions van moderar els preus fins al 0,5%.

Tot i que els preus segueixin, tant a Catalunya com en l'àmbit estatal, per sobre del 3%, l'INE va destacar que la variació mensual va ser de només un 0,1%, tant a Catalunya com a Espanya, però els aliments es van encarir un 0,5% respecte al desembre tot i la fi de la campanya nadalenca al desembre, que acostuma a encarir molts productes. En realitat, al gener la taxa mensual acostuma a baixar (l'any passat, un 0,1%) també per les rebaixes a la moda, que van provocar una caiguda de més del 10% dels preus de roba i calçat. Oci i cultura i paquets turístics també es van abaratir.

Els aliments que més pugen

Els aliments segueixen sent el que més puja en l'últim any, per sobre de restaurants i hotels (5,1%), begudes alcohòliques i tabac (4,4%), oci i cultura (5,5%) i ensenyament (3,3%). Si ens centrem en el menjar, entre el que més puja se situa l'oli d'oliva (63%), els sucs de fruites (21,6%), les llegums i hortalisses (15,6%), la fruita (13,7%), la confiteria (13,3%), les patates (12,9%) i la carn de porc (12,4%). En canvi, baixen els iogurts (4%), ja que es moderen tots els productes làctics.