La reunió anual del Cercle d'Economia que se celebra aquests dies a l'Hotel W, com era d'esperar, no és aliena al moment de canvis polítics que viuen Espanya i també Barcelona. En una taula rodona que en principi versava sobre sostenibilitat, el president d'Agbar, Àngel Simón, ha aprofitat per defensar la col·laboració publicoprivada i criticar l'Ajuntament de Barcelona liderat per Ada Colau com el "contraexemple mundial de col·laboració publicoprivada".

"Necessitem qualitat institucional i garantia d'aquestes institucions en el marc de la col·laboració publicoprivada", ha dit, així com ha demanat de cara als nous Governs que sorgeixin de les últimes eleccions autonòmiques i municipals i de les generals del mes de juliol vinent "una millor innovació en aigua", "posar l'aigua com una prioritat" i "modernitzar el regadiu".

En la taula rodona han participat també el president d'Indra, Marc Murtra, i la presidenta de Xarxa Elèctrica Espanyola, Redeia, Beatriz Corredor. Corredor, justament en relació amb la cooperació entre empreses i administracions, ha defensat que "és necessari superar la desconfiança entre el sector públic i el sector privat".

Corredor ha demanat dues coses per al futur d'Espanya a llarg termini. El primer, "que acompanyi la regulació" a l'hora d'apostar per la transició energètica i "que es tingui en compte que la innovació costa diners". "Sense innovació, les noves tecnologies estan pendents de definir quina funció tenen", ha defensat. I s'ha preguntat també pel futur de l'eòlica marina. "Com es desplegarà la xarxa espanyola? Punt a punt amb xarxes privades, o amb una xarxa troncal en la qual tingui una cosa per dir l'operador?", ha llançat.

Com serà l'eòlica marina?

Corredor ha destacat el potencial d'Europa en renovables, la xarxa elèctrica nord-americana és molt precària i no té aquest potencial, i ha recordat la dependència que té Europa amb la Xina per "els materials crítics estratègics que cal anar a buscar" per a la transició energètica. "La transició ecològica requereix un pes major de materials que les tecnologies tradicionals", ha defensat Corredor, mentre recordava que "la distribució del gas és més àmplia quant a països que la dels materials de la transició energètica". "Per a la descarbonització basada en renovables, la inversió és trillonària", ha defensat Corredor, que ha defensat el paper dels inversors estrangers i també la col·laboració amb les administracions, que estan subvencionant gran part d'aquesta transició amb fons europeus.

Finalment, Corredor ha defensat que "més dones estudiïn carreres tecnològiques" per omplir les vacants laborals. En aquest sentit, ha coincidit amb el president d'Indra, Marc Murtra, en la necessitat d'apostar per la tecnologia. Murtra ha defensat que la tecnologia té una "extraordinària importància" per a la seguretat i ha concretat que Espanya ha de treballar en el seu desenvolupament dins del perímetre europeu. Ha apostat per més autonomia estratègica i coordinació de les empreses espanyoles per poder potenciar tecnologies pròpies, i per aconseguir recursos per crear i executar correctament.

També ha destacat que les aliances amb altres països són claus per poder assumir els reptes interns i que, perquè aquestes es realitzin, fa falta "voluntat política, serietat i recursos". "Som una societat evidentment conservadora amb la tecnologia. Volem el bo, però no el dolent, i la tecnologia són riscos", ha advertit.