Els barrets per a jueus nord-americans que es fabriquen a Espanya podrien deslliurar-se dels aranzels. Els components procedents d'una fàbrica a Salteras, a Sevilla, podrien estar exclosos dels aranzels anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump, ja que estan exempts d'impostos d'entrada per un acord de la comunitat jueva amb el govern americà cap als seus objectes religiosos.
De la fàbrica d'Andalusia en surten tots els anys uns 100.000 barrets, dels quals al voltant del 60% o el 70% van dirigits al mercat jueu ortodox. Entre 20.000 i 25.000 arriben a Israel i 30.000 als Estats Units, sobretot a Nova York. Amb tot, el gerent de Fernández i Roche-Industrias Sombrereras Españolas (Isesa), Abraham Mazuecos, ha concretat que els seus productes no estan afectats per l'aranzel del 4% d'impostos generals que sempre han aplicat els Estats Units a totes les seves importacions.
Mazuecos ha assenyalat a EFE que, després de conèixer les xifres anunciades aquest dijous per Trump, estan "molt perduts", ja que "si tot segueix com fins ara, aquests barrets no han de pagar imposats", però si canvia la política que han manejat fins aquest moment, caldria repercutir un 20% a uns productes que tenen un preu d'entre 80 euros i 150 euros en funció del model.
'Dia de l'Alliberament'
El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar aquest dimecres, en una jornada que va batejar com el Dia de l'Alliberament, uns aranzels del 20% per a tots els productes procedents de la Unió Europea a partir del 9 d'abril, la meitat del que acusa Brussel·les de gravar les mercaderies nord-americanes. "Els cobrarem prop de la meitat del que ells ens cobren i ens han estat cobrant. Així que les tarifes no seran totalment recíproques", va avisar Trump en una roda de premsa des dels jardins de la Casa Blanca.
Prèviament, en el seu discurs ja havia apuntat la UE per 'prohibir' la major part d'importacions avícoles des dels Estats Units mitjançant mesures no aranzelàries. "Volem enviar-vos els nostres cotxes, volem enviar-vos-ho tot, però no agafarem res del que tingueu", va indicar el president sobre la presumpta actitud del club comunitari. Entre les economies menys afectades hi ha el Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, el Brasil o, fins i tot, l'Argentina de Javier Milei, amb uns aranzels del 10%. Aquestes tarifes entraran en vigor el 5 d'abril.
El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, per la seva part, ha avançat aquest dijous que el govern espanyol iniciarà contactes amb totes les comunitats autònomes, a través de la conferència sectorial, i també amb els mateixos grups parlamentaris, per abordar els aranzels "injustificats" anunciats aquest dimecres a la nit pel president nord-americà, Donald Trump. "Articularem processos d'informació i de comunicació amb totes les comunitats autònomes, a través de la conferència sectorial, i també amb els mateixos grups parlamentaris", ha anunciat el titular d'Economia aquest dijous.