L'economia no és ni de bon tros el protagonista estrella d'una Diada com la de Sant Jordi. I és cert que no tothom el cerca, per desconnectar de la seva jornada, endinsar-se en conceptes tècnics, anàlisis saberudes o drames laborals. Però per intentar entendre com funciona el món més enllà de l'obvi, per redreçar les finances personals, per destapar els abusos de poder de les grans empreses o per conèixer les històries personals darrere dels negocis, la literatura ofereix un camí enriquidor i agradable. Allà van 7 llibres recomanats per ON ECONOMIA que són bones opcions per regalar a Sant Jordi.

Fortuna, Hernán Díaz (Anagrama 2022)

El llibre que va guanyar el Pulitzer de Ficció de 2023 explica a partir d'una història fictícia la construcció de la Nova York de les grans fortunes. Ho explica a partir de novel·les dins de la novel·la, cada una amb punts de vista diferents que convergeixen en la mateixa història. Amb un estil directe i senzill com una sèrie de Netflix, però amb la profunditat i contradiccions de les grans novel·les, 'Fortuna', com succeeix amb la sèrie Succession i d'altres tantes ficcions estrenades des de la crisi de 2008, funciona per entendre millor les dinàmiques del poder.

El club dels unicorns, Paula Solanas (Península, 2023)

Què hi ha darrere, i sobretot dins, de les 'empreses emergents' que triomfen? Creades per joves emprenedors i amb imatges associades a la innovació i a l'optimisme, start-ups com Glovo, Cabify, Jobandtalent o Idealista amaguen històries de precarietat i grans deutes que trenquen amb els missatges de diversitat, inclusió i bon ambient que intenten transmetre. Falsos autònoms, alta pressió laboral, una viabilitat empresarial basada en condicions laborals insostenibles o funcionaments sectaris en què qui s'allunya del líder és repudiat formen part de l'univers de les noves empreses tecnològiques que conformen una espècie de Silicon Valley a Barcelona. La periodista Paula Solanas les retrata en aquest llibre d'investigació que deixa grans interrogants sobre aquests nous models de negoci.

Els rics no paguen IRPF (Carlos Cruzado i José María Mollinedo, Capità Swing, 2024)

Enmig d'una onada d'influencers incendiaris contra el pagament d'impostos que, moltes vegades, se'n van a Andorra per pagar menys, dos experts en fiscalitat des de l'experiència com Carlos Cruzado i José María Mollinedo, ambdós tècnics d'Hisenda, desentranyen un sistema d'impostos que, en contra de la qual cosa proclamen els empresaris, penalitza els treballadors. En una entrevista recent amb Juan Ferrari en ON ECONOMIA, un dels autors, Carlos Cruzado, explicava així el perquè del títol del llibre: "Va començar amb la dualitat en l'IRPF, que al principi era sintètic i gravava totes les rendes per igual. Després es van anar esqueixant els rendiments del capital, que se'ls va denominar de l'estalvi per donar-los un tractament més favorable. I, després, la utilització de societats per a les molt grans fortunes, que fa que els rics, en realitat, no paguin, en l'IRPF d'acord amb la seva capacitat econòmica, però tampoc no paguen la resta dels impostos, com els de la riquesa. La competència fiscal entre comunitats autònomes ha comportat la desaparició de l'impost de patrimoni en moltes d'elles i de l'impost de successions en bona mesura".

La paradoxa del benefici, (Jan Eeckhout, Taurus, 2022)

En un món econòmic obsessionat pel creixement i els beneficis, que envien un missatge positiu als mercats per continuar amb l'engranatge, l'economista qüestiona que aquest funcionament sigui bo per a la societat i fins i tot per a l'economia. El creixement de les grans empreses, sobretot les tecnològiques, i el seu gran control sobre la innovació li permeten reduir el cost de la mà d'obra i funcionar gairebé com un monopoli, impedint que apareguin competidors que puguin millorar les economies i les condicions dels treballadors. En entrevista recent amb Serafí del Arco, en ON ECONOMIA, ho explicava així: "La tecnologia ens fa més desiguals, hi ha gent que no veu res del creixement del pastís, i fins i tot el pastís no creix tant com podria créixer. Aquestes empreses estan utilitzant la tecnologia de manera positiva, però també generen fronteres, barreres d'entrada per a competidors."

Vaig ser aquí i ens vaig recordar a nosaltres (Anna Pacheco, Quaderns Anagrama, 2024)

Les vacances funcionen com una moneda de dues cares en les nostres vides i en les economies. Als hotels de luxe, alguns dels treballadors més precaris de l'economia ofereixen en safata les majors comoditats per al seu gaudi als més privilegiats en llocs que els treballadors mai no podrien pagar-se. Però aquests mateixos treballadors, com a gran part de la societat, confien en les seves vacances com el millor moment de l'any, aquell en el qual descansen del seu tedi laboral i el que a més els fa sentir menys pobres. La periodista Anna Pacheco s'infiltra entre els treballadors d'hotels de luxe per narrar des de dins, i avalada per una extensa bibliografia sobre la matèria, les contradiccions econòmiques, vitals i filosòfiques del turisme.

Una petita empenta (Cass R.Sunstein i Richard H. Thaler)

La racionalitat que sembla motivar les decisions econòmiques de la nostra vida o de les grans empreses no és tal. Impulsos, conscients o inconscients, poden canviar no només la teva vida i les teves decisions, sinó també motivar i condicionar les del teu entorn. Els impulsos que prenen aquells amb més visibilitat, referents com empresaris, polítics però també pares, poden condicionar totalment el curs econòmic d'aquells que els tenen com a principals referents. Escrit per Cass R.Sunstein i el nobel d'Economia Richard H. Thaler, el recentment mort Daniel Kahneman, també Nobel de Economía, va dir això d'ell: "M'entusiasma aquest llibre. És un dels pocs que han canviat d'una manera transcendent la meva manera de veure el món".

El món està en venda (Javier Blas i Jack Farchy, 2022)

Per molt que es facin grans pactes com la COP28 per la descarbonització de l'economia, el petroli continua sent un dels motors del món. I no només això: les matèries primeres mouen 17 bilions de dòlars a l'any i aquest llibre explica tots els seus racons com si fos una novel·la d'espies. "Un llibre fascinant que posa rostres i noms a un dels sectors econòmics més opacs i lucratius de l'economia globalitzada", va dir d'ell el periodista i director d'Alternatives Econòmiques Pere Rusiñol.