El sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha reclamat mantenir l'impost de solidaritat de les Grans Fortunes fins que s'arribi a un nou acord de finançament autonòmic en el qual s'incloguin les propostes dels experts sobre fixar una forquilla mínima i màxima de tributació en els impostos cedits.

"La diversitat en el perfil de les grans fortunes i la desigual tributació en determinades comunitats autònomes posen en relleu la necessitat de mantenir l'impost de solidaritat de les Grans Fortunes mentre no s'assoleixi un nou acord de finançament autonòmic", ha assenyalat el sindicat a través d'un comunicat.

De fet, l'impost de patrimoni, estatal, però cedit a les comunitats autònomes, presenta grans divergències entre comunitats autònomes, indica Gestha, amb tipus reals (quota dividida entre el patrimoni no exempt) que oscil·len entre el 0,44% de les Balears i el zero de Madrid, que el té bonificat totalment.

L'impost de les grans fortunes recapta 623 milions

Aquest dimecres s'han donat a conèixer les primeres dades de recaptació d'aquest nou tribut. L'impost temporal de solidaritat a les grans fortunes ha recaptat 623 milions d'euros el 2023, la major part a Madrid, amb 555 milions d'euros. En total, 12.010 grans patrimonis, que representen el 0,1% dels contribuents a Espanya, han abonat per aquest impost, complementari al de Patrimoni, una quota mitjana de 52.000 euros.

Per evitar la doble imposició, els contribuents només tributen per la part del seu patrimoni que no hagi estat gravat per la seva comunitat autònoma en l'Impost sobre el Patrimoni.

Acord de finançament autonòmic

El sindicat Gestha considera que aquest tribut s'ha de mantenir fins que hi hagi un acord de finançament autonòmic en el qual es reculli la proposta dels grups d'experts, que coincideixen a assenyalar que els impostos cedits a les comunitats de règim comú han de tenir una forquilla mínima i màxima de tributació.

Amb això, estaria reflectida la potestat tributària de cada govern autonòmic i, alhora, es preservaria un nivell mínim d'equitat i igualtat dels contribuents amb independència del seu lloc de residència, segons han defensat els tècnics d'Hisenda. "Aquesta forquilla permetria a més millorar la solvència dels comptes públics regionals en els anys posteriors al fet que s'assoleixi el nou acord de finançament autonòmic", ha recalcat el sindicat.

Segons apunten, en l'última dècada des que es va recuperar l'impost sobre el patrimoni, s'ha produït un increment del 33,3% dels declarants i pràcticament s'ha doblat el patrimoni declarat (un augment del 97,2%), però la variació de la quota a ingressar és un pèl menor (un 82,9%) que no reflecteix la progressivitat de l'impost, la qual cosa s'explica perquè la majoria dels nous declarants ho són de trams patrimonials més baixos.