Tens una entrevista de feina? Tens por de les preguntes que et puguin arribar a fer? Molts responsables d'empreses, especialment des del departament de Recursos Humans, utilitzen preguntes trampa per conèixer les habilitats dels candidats, les seves aptituds i els seus valors. Per saber respondre de la millor manera, des d'ON ECONOMIA t'expliquem les tres preguntes trampa que et poden fer en un procés de selecció i com afrontar-les per passar a la següent entrevista.

Primer de tot cal saber que les preguntes trampa són aquelles que es formulen de manera estratègica perquè l’entrevistat mostri la seva cara més honesta i, per respondre-les bé, cal preparar-se-les amb antelació i practicar abans de contestar. De fet, les solen fer per posar a prova als candidats i per comprovar com reaccionen davant de determinades situacions.

 

Preguntes trampa en una entrevista

  1. La primera pregunta és "parla'ns sobre tu": el problema d’aquesta pregunta és que té dues vessants: et volen conèixer com a persona o com a treballador? Si des de l'empresa no ho especifiquen, parla primer de tot sobre la teva experiència laboral i els projectes que has dut a terme al llarg de la teva carrera professional. En segon terme, comenta els teus hobbies i aficions, però sense ser massa explícit, ja que no deixa de ser una entrevista de feina. Mostra seguretat i confiança davant dels entrevistadors i vigila amb les confiances.
     
  2. La segona pregunta trampa que et faran durant un procés de selecció serà "quin és el teu major defecte": a ningú li agrada que li preguntin pels seus defectes i debilitats, i menys en una entrevista de feina. Per tant, per sortir indemne d’aquesta pregunta et recomanem fer-li un gir a la resposta. L’empresa no espera que responguis literalment a les teves grans debilitats, tot i tenir-te, així que et recomanem que pensis en la teva major fortalesa i en un possible inconvenient que aquesta pugui tenir. Per exemple: si ets una persona a qui li agrada treballar en equip, és possible que et resulti complicat assumir un càrrec de lideratge o enfrontar-te a conflictes. Així que pensa en com t’enfrontaries a una baralla entre dos treballadors o com resoldries una situació en cas d'assumir un càrrec directiu.
     
  3. Finalment, una altra pregunta trampa que et poden fer és: "per què hauríem de contractar-te". Per evitar quedar-te en blanc, escull habilitats específiques i tangibles i busca punts que et facin diferenciar de la competència. En aquesta pregunta és important no demostrar supèrbia ni que ets una persona altiva. Destaca els teus èxits i prepara’t un llistat amb les teves aptituds i coneixements. A més, recorda que des de les empreses estan cansats de sentir les frases típiques de "soc molt treballador i puntual". Busca un punt d'enginy en les respostes i així aconseguiràs captar l'atenció dels reclutadors.