Fumata blanca, hi ha acord PSOE-Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. Finalment socialistes i independentistes catalans s'han entès i han firmat un pacte que revoluciona el panorama polític com poques vegades a la breu història de la democràcia espanyola. El terrabastall és imponent, les reaccions arriben de tot arreu. No podia faltar, però, la de l'escriptora Pilar Rahola, sempre a sobre dels esdeveniments fins i tot quan és lluny de casa nostra. La Pilar dedica el seu 'Paraula de Rahola' a analitzar el que s'ha signat en el dia d'avui: “No utilitzaré la paraula acord històric, hem cremat massa sovint aquesta paraula. Però sense cap mena de dubtes, podem parlar d'acord insòlit, perquè té una dimensió que va molt més enllà d'una investidura i que canvia el paradigma de la relació del conflicte català amb l'Estat espanyol”.

La força del document signat per les dues forces polítiques dibuixa un escenari totalment nou: “Per primera vegada a la història, el que serà president de Govern i el seu govern s'ha compromès a tractar el tema català com un conflicte obert, no resolt, que a més a més ve des del 1714, carregat de relacions repressives i d'una situació de permanent setge, que necessita trobar una sortida com a nació”. També diu, afegeix l'autora, que “som nació i hi ha un conflicte no resolt, és un conflicte històric, i és hora de començar a posar el fil per resoldre'l”. L'altre gran punt que no podem perdre de vista: Deslegitima el paper dels Borbons a Catalunya des del 1714. Amb un afegit encara més important, queda contestat i repudiat el discurs del rei Felip VI el 3 d'octubre. Aquest acord ho desmenteix. El que fa és dir que tot el que va passar des del 2014 és legítim. El que no era legítim és la repressió que finalment se'n va derivar. És a dir, d'alguna manera li està dient a l'Estat que va utilitzar eines repressives per intentar esclafar un tema polític. L'acord diu: tornem a la política i trobem la manera i els mecanismes d'aturar la repressió”.

Rahola no fa volar coloms, n'és conscient dels perills, de les trampes, de les travetes que es poden trobar pel camí. Però si alguna cosa ha aconseguit el president Puigdemont, és que allò del ""qué hay de lo mío” se n'ha anat a la paperera de la història. S'engega un procés de negociació, no taules de diàleg o “tomamos unas cañas”. Una negociació amb dos elements d'enorme importància. Els mediadors, 2, seran internacionals i us avanço que de molt nivell. Estaran verificats permanentment i en cada acord, en cada reunió, haurà d'haver-hi avenços sostenibles si es vol continuar amb la legislatura”. Sobre l'amnistia: “Garanteix que els represaliats des del 2014, tant en l'aspecte judicial com econòmic, quedaran amnistiats. I aquells que en el redactat estiguessin fora, però han patit persecució pel seu paper al Procés, cas Alay, cas Boye, Xavier Vinyals, Xavier Vendrell, en fi, molta gent que hi ha aquí, tota aquesta gent trobarà la via perquè també quedin absolts i per tant, amnistiats”.

pedro sánchez ferraz - PSOE
Pedro Sánchez / PSOE

En resum, que “si tenim que tota la repressió que s'ha patit, qui l'ha patida quedarà alliberat d'ella; si tenim que finalment, després de sis anys de pèrdua de temps, s'accepta que el conflicte existeix i cal negociar-lo, i si tenim mediadors internacionals i un seguiment permanent, estem en un canvi de paradigma”. El nou escenari marca que “haurà d'haver-hi sí o sí com a eixos centrals, la condició nacional de Catalunya, ergo, la possibilitat de votar en referèndum, articulada de manera que es pugui fer; i dues, el traspàs del cent per cent dels impostos mentre no estiguem en un procés d'estat”.

La Pilar remata: “Aquest acord satisfarà a tothom? Segur que no. A les Espanyes ja estan histèrics i en veurem de grosses els propers dies. A les files independentistes hi haurà qui dirà que no és prou. Els que durant temps han estat negociant amb Espanya malament diran “això és com el que vam fer nosaltres”. No és cert, estimats amics d'Esquerra Republicana. Però és igual, benvinguts, perquè ara sí que estarem en una taula de negociació on vostès tindran un paper molt important. Per primera vegada, el conflicte català se situa a la taula de negociació amb Espanya i ho farà el govern espanyol, i d'aquesta taula en dependrà la sostenibilitat i l'estabilitat del govern espanyol. Jo no sé si esperaven més. Els puc ben dir que el que s'ha aconseguit és molt gros. És insòlit. Poca broma, eh? Anem fent i anem bé”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!