Som al mes de desembre i a punt d'entrar en les celebracions del Nadal, però el que més d'un professional de la televisió va viure i patir aquest diumenge és més propi de Setmana Santa. Un via crucis, un calvari. La final del mundial de Qatar en la que Leo Messi i l'Argentina van escriure una pàgina daurada té la culpa. El consum televisiu va quedar monopolitzat per la retransmissió d'un partit que va tenir emoció, gols, pròrroga, penals, drama i èxtasi. Els de "no me gusta el futbol" ho tenien fotut si volien passar la tarda mirant la tele. Apartat especial per als programes de sobretaula: el 'Fiesta' d'Emma García a Telecinco es va quedar en un paupèrrim 6'5%. Ara bé, la dada és estratosfèrica per a un espai de la competència com 'La Roca', a La Sexta. El magazín de Nuria Roca, que celebrava 50 emissions, va rebre una galeta de realitat colossal. Estaven en família: amb 1'5% de l'audiència... i amb el seu marit Juan del Val com a tertulià. Tot queda a casa. 

Sí, és cert. No farem sang, lluitar contra la màxima competició futbolística i en un partit de la categoria de l'Argentina i França és com intentar aturar l'AVE amb una mà. Una quimera i un perill, tens totes les paperetes per acabar atropellat. Però vaja, com que la trajectòria de 'La Roca' mai no ha estat per llançar coets, el fiasco fica el dit a una nafra que no té cura. Malgrat el seguiment exigu del programa, però, la cadena continua apostant per ell. No ha passat el mateix amb 'Aruser@s Weekend', cancel·lat els dissabtes en la mateixa franja (tot i que Atresmedia digui que tornarà i que només és a boxes). Alfons Arús s'estima més recollir els bartulos abans que continuar amb l'agonia. Al contrari de la Nuria. Són maneres d'entendre la professió, la vida, l'èxit i el fracàs.

Plató La Roca La Sexta
El plató de 'La Roca' / La Sexta
Arús els caps de setmana La Sexta
Alfons Arús a 'Aruser@s Weekend' / La Sexta

El discurs ofensiu de Juan del Val contra un col·lectiu a 'El Hormiguero'

Potser un dels motius de la no retirada de 'La Roca' és que la presentadora no té un altre espai propi a la graella. Si cau només li quedarà la tertúlia d''El Hormiguero' dels dijous, al costat de la infame Tamara Falcó i el seu inseparable marit. Marit, escuder i busca-raons, per ser més exactes. El pare de Juan del Val Roca va d'enfant terrible, sempre tocant allò que no sona, fent comentaris mestretites i feridors a tercers. Ara bé, s'emprenya molt quan li toca a ell o a la seva dona. La seva incontinència verbal li passa factura. I per això l'espai té una secció nomenada 'El Club de los Ofendidos', en la que passen comptes amb Juan del Val. En aquesta ocasió, l'origen són les paraules despectives que va proferir contra els amants del Feng Shui, una pràctica tradicional xinesa que estudia les energies i la seva harmonització amb els éssers humans, amb un èmfasi especial en la distribució dels objectes presents en una llar. Del Val va dir "los pesados del feng shui, que si pon la cama aquí, no pongas el espejo detrás de la puerta que se va la energía... ¿Habéis visto a alguno de esos que sea mínimamente divertido? Creo que la mayoría son tan intensos porque son veganos". Apa, fenomenal.

Juan del Val criticando el feng shui La Roca La Sexta
Juan del Val criticant el Feng Shui a 'El Hormiguero' / La Sexta

Del Val, esbroncat per una experta a 'La Roca'

Doncs bé, el programa va convidar una experta en la matèria, Gloria Ramos, disposada a rebatre el discurs d'en Juan. I a la primera intervenció el va ensorrar amb una esbroncada que sembla molt encertada: "Sus palabras me ofenden muchísimo, a mí y a todos los profesores de feng shui, porque alguien que no tiene conocimientos de este tema diga estas barbaridades... ¡qué tontería es esta de que somos veganos! Suena muy a tópico. Es algo mucho más complejo que mover un poco más aquí o allá un espejo o una planta​". En poques paraules: fer de cuñao és molt fàcil, parlar i criticar amb propietat... això ja requereix més esforç. De totes maneres, Del Val és un gran Houdini: té mil i una excuses sota la màniga per intentar escapolir-se. I va estar a punt d'aconseguir-ho, passant el marró a la seva dona. Resulta que la Nuria ha fet provatures amb aquestes tècniques a casa seva, amb un resultat desastrós. No té traça. Ni idea. Necessita unes classes pràctiques dels "pesaos del feng shui". 

Experta Feng Shui La Roca La Sexta
L'experta en Feng Shui posant Juan del Val al seu lloc, 'La Roca' / La Sexta
Juan del Val La Roca La Sexta
Juan del Val a 'La Roca' / La Sexta
Nuria Roca La Roca La Sexta
Nuria Roca a 'La Roca' / La Sexta

Per sort o per desgràcia, pocs van veure com retrataven Juan del Val en directe: només un 1'5%. De totes maneres, potser que haurien d'entrenar-se en el Feng Shui, allà hi ha energies que no flueixen gens ni mica.