Una pel·lícula gallega va sorprendre a la gal·la dels Premis Gaudí en tombar rivals gegantins amb Òscar i dur-se el guardó a la millor pel·lícula europea. Es tracta de 'O que arde', dirigida per Óliver Laxe, un gallec nascut a París i que va estudiar cinema a Barcelona. La carrera de Laxe, que no arriba als 40 anys, apunta alt, afegint la distinció de l'Acadèmia del Cinema Català a dos prestigiosos premis a Cannes. Tot i això, va pas a pas, fent el seu camí, amb els peus a terra. De fet, el cineasta va deixar ben clar que valora, precisament, la terra. I Catalunya va ser terra d'acollida i aprenentatge per a ell, fet pel qual va començar el seu discurs en català, recordant al director Toni Serra (que va morir fa pocs mesos) i emocionant el públic de l'Auditori del Fòrum.

'O que arde' és una cinta molt particular que explica una història tràgica a Galícia: la dels incendis provocats. Un piròman i un bomber units pel foc que arrasa els boscos, patrimoni imprescindible de la vida i la cultura del país. Elements que han atret molts espectadors de les sales de cinema a Catalunya, molts d'ells gallecs. Laxe també va parlar en la seva llengua, cedint el testimoni al productor de la cinta Xavi Font, català, que s'adreçava al públic primer en gallec i després en català. La germanor, aplaudidíssima

O que arde 4 Premi Gaudi TV3

Xavi Font 'O que arde' Premis Gaudí TV3

O que arde 2 Premi Gaudi TV3

Óliver Laxe 'O que arde' Premis Gaudí TV3

O que arde 3 Premi Gaudi TV3

'O que arde' Premis Gaudí TV3

Sense dubte, un dels millors moments de la nit, juntament amb el record de presos polítics i exiliats ​per part d'Isona Passola. Felicitats i grazas!