El patrioterisme no es ven a les farmàcies, però potser que la indústria farmacèutica s'ho hauria de pensar: guanyarien milions produint-lo en massa i distribuint-lo en píndoles. Seria com l'homeopatia: no tindrà cap efecte sobre la salut (ni el coronavirus), però vaja, veient la campanya de l'espanyolisme durant la pandèmia, estaria més que justificat. No hi ha dia en el que no ens facin empassar-nos banderes, himnes, arengues i propaganda d'aquest tipus, com si es tractés d'un remei infal·lible o una vacuna. Doncs bé, ni funciona, ni funcionarà mai. El xou, però, no cessa, tot i les esfereïdores xifres d'infectats, casos greus i morts que acumulem cada dia. 

himne espanya ifema militars ume - @AlmeidaPP_

himne Espanya ifema militars ume - @AlmeidaPP_

Aquest 22 d'abril hem tornat a veure l'enèsima mostra d'aquesta ximpleria vergonyant. En aquesta ocasió, a més a més, macabra. La Presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'alcalde José Luis Martínez Almeida, la ministra de Defensa Margarita Robles i un munt de militars, policies i uniformats de tota mena, clausuraven una de les morgues improvisades durant aquesta tragèdia: la del Palau de Gel de la capital d'Espanya. En comptes de dedicar els esforços a acomiadar els difunts i donar protagonisme als familiars que no han pogut dir adéu els seus éssers estimats, han preferit muntar un sarao d'estètica militarista i, com no, posar l'himne d'Espanya a tot drap, tots quadrats, a la mayor gloria de... Super necessari, és clar. Ha estat veure les imatges i la sensació de tristor i sense sentit ha envaït molts espectadors. I un d'ells ha estat Xabier Lapitz, presentador d'En Jake a ETB, la tele pública basca. Lapitz, com sempre, punyent i encertat: "podría ser la alineación de hockey, ¿no? Es un palacio de hielo que ha sido, por desgracia, un almacén de muertos. ¿Hace falta esto para la clausura de una instalación excepcional? El himno, los militares, la ministra de Defensa, la que llevaba la cuenta del perro de Esperanza Aguirre?"

Xabier Lapitz morgue Madrid En Jake ETB

Xabier Lapitz morgue Madrid En Jake ETB

La resposta, Xabier, la sabem. No. Però a ells tant els hi fa. La cosa és sacsejar el patrioterisme cada dia, a totes hores. Estem apanyats.