Vols saber com votar en el Benidorm Fest 2023? La preselecció d'Espanya per al Festival de la Cançó d'Eurovisió 2023 ja està aquí i ja es coneixen pràcticament tots els detalls sobre l'estructura que seguirà aquest any el concurs musical que decidirà qui serà l'artista encarregat d'agafar el testimoni de Chanel, la guanyadora de l'última edició i tercera en el certamen celebrat l'any passat a la ciutat italiana de Torí. D'entre els 18 candidats del Benidorm Fest 2023, només una de les cançons serà l'afortunada de sonar sobre el M&S Bank Arena de Liverpool a la gran final d'Eurovisió 2023 el pròxim 13 de maig. A continuació, t'expliquem tot el que necessites saber per votar al Benidorm Fest 2023 i els detalls del sistema triat per RTVE en aquesta ocasió.

🌟 Benidorm Fest 2023: dates, cançons, candidats i entrades per a la preselecció de Eurovisió 2023
 

🎤 Els 18 candidats d'Espanya per a Eurovisió 2023: qui participa en el Benidorm Fest 2023
 

Votar en el Benidorm Fest 2023: així serà el sistema per elegir el representant per a Eurovisió 2023

Si per alguna cosa es pot recordar la primera edició del Benidorm Fest més enllà de les interpretacions de l'emotiu Ay mamá de Rigoberta Bandini o la presència del folklore gallec en les propostes candidates a Eurovisió gràcies al trio de les Tanxugueiras, és per la polèmica sorgida arran del triomf de la catalana Chanel, qui va acabar guanyant la preselecció eurovisiva i viatjant fins a Torí com a representant espanyola. I és que, encara que tot va acabar realment bé amb la tercera posició de SloMo al festival, les acusacions de trampa per la manera de votar del jurat van eclipsar certament el triomf de la d'Olesa de Montserrat. Ara, i malgrat les queixes de molts espectadors, el controvertit sistema que RTVE establia l'any passat es manté per votar en el Benidorm Fest 2023.

chanel eurovision 2022
Chanel va ser la guanyadora del Benidorm Fest 2022 i tercera a Eurovisió. / Europa Press

🎶 Així sonen les cançons del Benidorm Fest 2023 candidates a anar a Eurovisió
 

D'aquesta manera, la distribució de vots que determinarà qui es converteix en el guanyador del Benidorm Fest 2023 queda fixada de la següent manera:

  • El 25% del vot recau en un jurat nacional.
  • El 25% del vot procedeix d'un jurat internacional. Com a novetat, serà més nombrós que el 2022.
  • El 25% del vot es basa en un jurat demoscòpic com a mostra general de la població.
  • El 25% del vot recau en el televot del públic, que podrà donar els seus punts en directe durant l'emissió de les gales utilitzant els codis de missatgeria que apareixeran en pantalla per a cada un dels candidats i cançons.

🎧 Les cançons del Benidorm Fest 2023 més escoltades: Vicco i Fusa Nocta són les favorites per a Eurovisió 2023
 

Eurovisió 2023 sí que canviarà la manera de votar en les semifinals

Al novembre, la Unió Europea de Radiodifusió (UER) feia públiques les noves normes de votació per a Eurovisió 2023 per tal de renovar les dinàmiques del certamen, afegint, a diferència del Benidorm Fest 2023, algunes variacions en el procediment per recomptar els vots rebuts per cada país. Els canvis més significatius en el procediment per votar les 37 cançons participants del pròxim Eurovisió 2023 són els següents:

  • Només els vots de l'audiència —el famós televot per SMS, telèfon i aplicació del festival— en les semifinals decidiran quins són els països que es classificaran per a la gran final.
  • També en les semifinals, ara també els països que no participin aquell dia podran votar per les seves cançons favorites de l'emissió per classificar-se a la gran final de dissabte.
  • Es manté el pes del 50% del criteri del jurat professional de cada país per combinar-se en la decisió del resultat final i, per conseqüència, el país guanyador del certamen aquest pròxim any i d'ara endavant.