La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha fet públiques les noves normes de votació per a Eurovisió 2023. Per tal de renovar les dinàmiques del certamen anual de cançons més famós del món, la corporació encarregada d'organitzar el Festival de la Cançó d'Eurovisió 2023 ha afegit algunes variacions en el procediment per recomptar els vots rebuts per cada país. Aquests canvis se centren especialment en les dues semifinals que funcionen com a prèvia a la Gran Final en les quals el públic prendrà un rol més destacat, anticipant-se a la celebració del festival els dies entrants 9, 11 i 13 de maig. Vols saber com seran les noves normes de votació per a Eurovisió 2023? T'ho expliquem a continuació.

🔴 Eurovisió 2023, DIRECTE | Segona semifinal: actuacions i votacions en temps real
 

🎶 Eurovisió 2023: dates, cançons, on veure-ho i favorits de les apostes per guanyar el festival
 

▶️ Les cançons d'Eurovisió 2023: així sona la proposta de cada país
 

Les novetats en el sistema de votació per a Eurovisió 2023

El Festival de la Cançó d'Eurovisió el 2023 ve carregat de novetats, començant per l'elecció de la seu, sent la ciutat anglesa de Liverpool l'elegida per allotjar l'esdeveniment en comptes de tenir Ucraïna, país guanyador de l'anterior edició, com a amfitrió arran de la complicada situació originada per la guerra. D'altra banda, un altre canvi notori seran les importants variacions en el sistema de votació aprovades pel Grup de Referencial del Concurs el passat 22 de novembre. Les normes de votació es modifiquen per primera vegada des de 2016, quan Suècia decidís fer algunes modificacions per crear un sistema més equitatiu i que mantingués més l'expectació fins al final. En aquesta ocasió i després d'alguns anys d'estabilitat, es busca donar un pes més gran a l'opinió de l'audiència, més concretament en la celebració de les dues semifinals prèvies a la Gran Final del 13 de maig.

m&s bank arena liverpool eurovision 2023
L'estadi M&S Bank Arena de Liverpool allotjarà Eurovisió 2023.

🤔 Així és l'ordre d'actuació de les semifinals d'Eurovisió 2023: quins països poden passar a la final?
 

Així doncs, els canvis més importants en el procediment per votar les 37 cançons participants del pròxim Eurovisió 2023 són els següents:

  • Només els vots de l'audiència —el famós "televot" per SMS, telèfon i aplicació del festival— en les semifinals decidiran quins són els països que es classificaran per a la Gran Final.
  • També en les semifinals, ara també els països que no participin aquell dia podran votar per les seves cançons favorites de l'emissió per classificar-se a la Gran Final de dissabte.
  • Es manté el pes del 50% del criteri del jurat professional de cada país per combinar-se en la decisió del resultat final i, per conseqüència, el país guanyador del certamen aquest any vinent i d'ara endavant.

⭐ Qui són els presentadors d'Eurovisió 2023? Un quartet artístic i llegendari de la televisió
 

Eurovisió 2023: la UER busca evitar vots fraudulents

Aquest canvi en el sistema de votacions arriba per a una edició d'Eurovisió 2023 els precedents del qual no acompanyen en excés als valors de transparència i seguretat que el certamen sempre ha buscat transmetre. Només l'any passat, la UER va haver de revisar els vots de sis països participants, entre els quals va destacar mediàticament el cas de Romania, en què l'ens va anunciar que havien trobat "certs patrons irregulars en els resultats" que predominaven en la celebració de les semifinals. A més, la corporació va voler afegir que "la UER es pren molt seriosament qualsevol intent sospitós de manipular la votació d'Eurovisió i té dret a eliminar els esmentats vots d'acord amb les normes oficials de votació". De manera que així va ser i els vots “fraudulents” van haver de recalcular-se basant-se en els resultats de països amb registres de votacions similars.