El Benidorm Fest 2023 escalfa motors i els candidats que aspiren a representar Espanya al pròxim Festival de la Cançó d'Eurovisió 2023 estan preparats per interpretar les seves cançons sobre l'escenari que ja s'ha instal·lat al Palau d'Esports L'Illa de Benidorm. Amb l'objectiu de seguir l'exitosa estela de Chanel, guanyadora del Benidorm Fest 2022 i tercera a l'edició del certamen celebrada a Torí, els candidats del Benidorm Fest 2023, els 18 participants —quatre més que l'any passat— seleccionats per RTVE s'ho jugaran tot en les dues semifinals i la gran final del 4 de febrer. Entre els concursants d'enguany, que aspiren a actuar a Liverpool el pròxim maig, hi ha cares conegudes de la televisió, les xarxes i la indústria musical. Vols conèixer en més profunditat els candidats del Benidorm Fest 2023 que aspiren a ser representats d'Espanya a Eurovisió 2023? Te'ls presentem.

🌟 Benidorm Fest 2023: dates, cançons i tot el que has de saber sobre la preselecció per a Eurovisió 2023
 

🎶 Així sonen les cançons del Benidorm Fest 2023 candidates a anar a Eurovisió
 

Llista completa de candidats d'Espanya per a Eurovisió 2023: així són els participants del Benidorm Fest 2023

Va ser el passat 25 d'octubre quan RTVE feia públic el nom dels candidats del Benidorm Fest 2023 que opten a ser els representants d'EspanyaEurovisió 2023 mitjançant un espai en directe emès a La 1 i presentat per Inés Hernand per tal d'evitar filtracions i anticipar esdeveniments. La llista, que aquest any és més llarga i compta amb un total de 18 candidats per a un Benidorm Fest 2023 renovat i molt més ambiciós en l'organització —les semifinals es disputaran en aquesta ocasió entre 9 en lloc de 7 cançons—, va sorprendre perquè hi ha cares conegudes que segur que sonaran a més d'un per haver aparegut en algun 'talent show' televisiu i fins i tot ser estrelles virals de TikTok. A continuació, t'expliquem una mica més en detall qui és cadascun dels candidats del Benidorm Fest 2023 i com són les seves cançons.

🎤 Les cançons del Benidorm Fest 2023 més escoltades: Vicco i Fusa Nocta són les favorites per a Eurovisió 2023
 

1. El televisiu Agoney, 'triunfito' i guanyador de 'Tu cara me suena'

El canari és un dels noms populars per als seguidors dels concursos musicals televisius. Agoney, de 27 anys, va ser cinquè classificat del retorn d'un dels formats més emblemàtics de la televisió estatal: Operación Triunfo 2017. La seva potent i versàtil veu va el portar a ser, també, concursant de la novena edició de Tu cara me suena, programa que l'artista va guanyar gràcies a encarnar artistes de la talla de Rauw Alejandro o Mónica Naranjo. Actualment, és participant de Dúos increíbles a La 1. Agoney és candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Quiero arder al Benidorm Fest 2023.

agoney benidorm fest 2023
Agoney, candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

2. Alfred García ja va representar Espanya a Eurovisió 2018

Com Agoney, el català va ser participant d'Operación Triunfo 2017 i va aconseguir fer-se un lloc a la final, quedant en tercer lloc i només superat per Aitana i Amaia, qui fos la seva parella en aquell temps. De fet, va ser amb la pamplonesa que Alfred García ja va representar EspanyaEurovisió. Ho va fer l'any 2018 i amb el tema Tu canción, la sort de la qual no va ser excessiva i es va haver de conformar amb el vint-i-quatrè lloc a la taula de resultats del certamen. A més, està confirmat com a concursant de la desena edició de Tu cara me suena. Alfred García és candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Desde que tu estás al Benidorm Fest 2023.

alfred garcia benidorm fest 2023
Alfred García, candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

3. La madrilenya de les versions emotives: Alice Wonder

El nom de pila d'aquesta nova promesa que aposta per les melodies íntimes, i va començar la seva etapa al món de la música composant en anglès, és Alicia Climent Barriuso, encara que el pseudònim amb què la jove de 24 anys, natural de Madrid, s'ha fet un lloc en la indústria musical estatal és Alice Wonder. El 2021 llançava al mercat Que se joda todo lo demás, un àlbum amb lletres íntegrament en castellà amb qui ha aconseguit omplir espais de dimensions tals com la del Circo Price o el Teatro Nuevo Alcalá de Madrid. Alice Wonder és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Yo quisiera al Benidorm Fest 2023.

alice wonder benidorm fest 2023
Alice Wonder, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.

📆 Quan és el Benidorm Fest 2023?: aquest és el calendari de la preselecció d'Eurovisió
 

4. Aritz Arén ('¡Fama, a bailar!') és 'tiktoker' d'èxit

Aritz Arén també és un habitual de la televisió, encara que el seu punt àlgid d'èxit li ha arribat gràcies a les xarxes socials. I és que aquest jove, que no només canta i es presenta com un dels candidats més complets del Benidorm Fest 2023, va ser concursant de la segona edició de ¡Fama, a bailar! el 2019 i després que Movistar Plus+ recuperés el format de dansa que havia quedat en guaret. Als seus 30 anys, aquest valencià compta ja amb més d'1 milió i mig de seguidors en TikTok. Aritz Arén és candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Flamenco al Benidorm Fest 2023.

aritz llaurin benidorm fest 2023
Aritz Arén, candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

😈 Aritz ('Benidorm Fest 2023') titlla de "satànica" la cançó d'un altre candidat a Eurovisió 2023
 

5. Blanca Paloma torna al Benidorm Fest

Malgrat que el Benidorm Fest continua sent un format incipient —sense tenir en compte l'antic Festival Internacional de la Cançó de Benidorm— i que només compta amb una edició prèvia, aquest 2023 ja hi ha una candidata repetidora. Es tracta de Blanca Paloma, cinquena amb la cançó Secret d'aigua que a la final que l'any passat guanyava Chanel, que tornarà a emocionar els espectadors després de ser una de les propostes més emotives i especials en l'escenografia de l'última temporada eurovisiva. Blanca Paloma és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Eaea al Benidorm Fest 2023.

blanc colom benidorm fest 2023
Blanca Paloma, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.

6. E'Femme, una 'girl band' a l'espanyola

Primera i, de moment, única 'girl band' candidata del Benidorm Fest 2023. E'Femme és un quartet de noies que manté l'essència de les formacions femenines més històriques i internacionals en les seves enèrgiques coreografies. Tot i així, l'agrupació té un punt diferencial que pot funcionar molt bé en el seu camí a convertir-se en representants espanyoles a Liverpool el proper maig, i és que s'allunyen del pop enganxós per introduir el reggaeton i la música urbana en les seves cançons. E'Femme és grup candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Uff! al Benidorm Fest 2023.

efemme benidorm fest 2023
E'Femme, grup candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

💥 Nou sistema de votació d'Eurovisió 2023: adeu al jurat en la semifinal
 

7. Famous ('OT 2018') ja va ser candidat d'Espanya per a Eurovisió 2019

Tercer i últim 'triunfito' de la llista de candidats del Benidorm Fest 2023. Es tracta de Famous Oberogo, guanyador d'Operación Triunfo 2018 que va arrabassar el premi de l'edició a artistes de la talla de Natalia Lacunza o Alba Reche, també finalistes aleshores. Gràcies a la seva participació en el format de Gestmusic, el sevillà ja va intentar ser el representant estatal al Festival de la Cançó d'Eurovisió de 2019 amb el tema No puedo más, però finalment va ser el català Miki Núñez que viatjaria fins a Tel Aviv amb La venda. Famous és candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó La Lola al Benidorm Fest 2023.

famous benidorm fest 2023
Famous, candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

8. Fusa Nocta va ser participant de 'Factor X'

El trap arriba al Benidorm Fest 2023 de la mà de la valenciana Miriam Nares, coneguda en la indústria musical pel nom de Fusa Nocta. Natural de Gandia, aquesta jove d'ara 28 anys va ser participant de la tornada|retorn de Factor X a Telecinco allà pel 2018 i es va convertir en un fenomen viral de la mà amb la seva interpretació de la cançó orginal No Gyals. Des d'aleshores, l'artista urbana ha continuat produint la seva pròpia música i fins i tot s'ha colat al cartell de festivals de música de la talla del Mad Cool o el Arenal Sound. Fusa Nocta és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Mi familia al Benidorm Fest 2023.

fusa nocta benidorm fest 2023
Fusa Nocta, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.

9. José Otero gairebé es cola al Top 3 de 'La Veu Mèxic'

Un dels noms més desconeguts del planter de candidats del Benidorm Fest 2023. Es tracta de José Otero, canari de 32 anys, format en una de les més prestigioses acadèmies de música del Regne Unit i participant del 'talent show' La Voz. Però no aquí, no. Otero va arribar ben lluny en l'edició mexicana del format, va fitxar per la discogràfica Warner Music del país i va triomfar amb Qué haríamos los viernes, un duet juntament amb Karen Méndez. José Otero és candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Inviernos en Marte al Benidorm Fest 2023.

jose turó benidorm fest 2023
José Otero, candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

🤔 Quan surten les cançons d'Eurovisió 2023 de cada país: calendari amb totes les preseleccions
 

10. Karmento, artista folklòrica d'Albacete

Seguint la línia de les Tanxugueiras, terceres classificades del Benidorm Fest 2022 amb Terra i reconvertides en tot un fenomen, el folklore i la tradició tornen a la preselecció eurovisiva de la mà de Karmento. Lluny del gallec, aquesta artista originària d'Albacete pretén portar la cultura manxega a les llars de tots els telespectadors que sintonitzin amb La 1. L'artista, que va viure a Malta durant una bona temporada, porta en actiu des del passat 2015, quan llançava Mudanzas, el seu primer àlbum d'estudi. Karmento és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Quiero y duelo al Benidorm Fest 2023.

karmento benidorm fest 2023
Karmento, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.

11. El rock es cola en el Benidorm Fest 2023 amb Megara

El grup de rock Megara es defineix des d'una proposta musical que ells mateixos delimiten 'fucksia rock' i es distancien del sentit més tradicional del gènere a través de la seva estètica. El seu nom sonava a totes les travesses per a aquest Benidorm Fest 2023 i no podia ser menys, però és que es pot tenir en compte també que aquest tipus de música ha funcionat molt bé en Festival d'Eurovisió en el passat, sent els finlandesos Lordi i els italians de Måneskin els grups guanyadors de 2006 i 2021 respectivament. Megara és grup candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Arcadia al Benidorm Fest 2023.

megara benidorm fest 2023
Megara, grup candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

12. Meler, el trio de nois que cantava al metro

La història de Meler és d'aquestes que semblen tenir un final feliç, encara que al grup format per Javi, Loren i Jonathan els podria anar fins i tot millor si aconsegueixen guanyar el Benidorm Fest 2023. I és que aquests tres nois van començar el seu camí musical tocant als passadissos del metro i ara, després de fitxar per Sony Music, apunten a convertir-se en una de les 'boy bands' revelació del pop en espanyol. Meler és grup candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó No nos moverán al Benidorm Fest 2023.

meler benidorm fest 2023
Meler, grup candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

13. La cantant granadina de 'hyperpop' Rakky Ripper

Granadina, de 27 anys i amb una de les estètiques més reconeixibles d'entre els candidats del Benidorm Fest 2023 amb un serrell bicolor que recorda indubtablement a la nord-americana Melanie Martinez. Rakky Ripper va començar cantant trap i reggaeton i va acabar per produir un 'hyperpop' que es nodreix directament del pop coreà que tant triomfa en l'actualitat. Amb cançons com donde stas??, tema que va interpretar a la gala de presentació dels candidats, l'artista ha guanyat molt reconeixement i ja gira per tot l'Estat. Rakky Ripper és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Tracción al Benidorm Fest 2023.

rakky ripper benidorm fest 2023
Rakky Ripper, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.

14. Sharonne, la guanyadora de 'Drag Race España 2'

Cristóbal Garrido és el nom que s'amaga després d'ella, una de les 'drag queens' més famoses de Catalunya. Guanyadora del format d'imitacions per a anònims Tu cara no me suena todavía d'Antena 3, Sharonne també va ser la guanyadora de la segona edició de Drag Race España, programa en el qual va poder demostrar que és una artista completa. Amb la gira Gran Hotel de las Reinas, la reina barcelonina ha recorregut península i arxipèlags amb un 'show' en el qual entonava cançons d'artistes del nivell de Whitney Houston. Sharonne és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Aire al Benidorm Fest 2023.

sharonne benidorm fest 2023
Sharonne, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.

15. El català és candidat a Eurovisió 2023 amb Siderland

Aquest grup català format per Uri Plana (veu i guitarra), Andreu Manyós (bateria) i Albert Sort (sota) sorgeix de l'amistat entre els seus membres amb una clara intenció musical: apropar la llengua catalana a la celebració i —com ells l'anomenen— el "pop nocturn" a les pistes de ball amb potents ritmes festius. A la gala especial de presentació dels participants de dissabte passat, Siderland interpretava la seva cançó Només vull amor, un tema que barreja, de nou, la música catalana amb uns ritmes tropicals que ressonen a l'estiu i la clàssica radiofórmula. Siderland és grup candidat a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Que esclati tot al Benidorm Fest 2023.

siderland benidorm fest 2023
Siderland, grup candidat del Benidorm Fest 2023. / A.M.

Així és Siderland, el grup català que anirà al Benidorm Fest 2023 per arribar a Eurovisió
 

16. Sofía Martín, la "tòxica" hispanoalemanya

Sofía Martín és natural d'Alacant i té 26 anys. D'ascendència hispanoalemanya, es declara apassionada fervent de la música i ja compta amb més d'un èxit a les plataformes de 'streaming', vegin-se les seves cançons Vamos a bailar o el seu enganxós Tóxica. La jove, que combina ball i presència sobre l'escenari amb una barreja dels sons llatins amb els electrònics, ja compta fins i tot amb una col·laboració amb Abraham Mateo al mercat: Yo por ti. Sofía Martín és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Tuki al Benidorm Fest 2023.

sofia martin benidorm fest 2023
Sofía Martín, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.

17. Les bessones més famoses de TikTok: Twin Melody

Aitana i Paula Etxebarría són probablement les bessones més famoses de les xarxes socials, almenys en el panorama estatal. Les Twin Melody, basques i de 25 anys, són virals des de fa anys i compten amb més de 18 milions de seguidors a la plataforma de vídeos curts TikTok. Les seves coreografies les han catapultat a l'èxit i ja han passat per programes de televisió de l'abast d'El Hormiguero d'Antena 3 o La Resistencia de Movistar Plus+, a més de comptar ja amb algunes cançons publicades a Internet. Twin Melody són candidates a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Tuki al Benidorm Fest 2023.

twin melody benidorm fest 2023
Twin Melody, candidates del Benidorm Fest 2023. / A.M.

18. Vicco, artista catalana apadrinada per Alejandro Sanz

Qui tanca la llista dels 18 candidats del Benidorm Fest 2023 és Vicco. Victoria Riba és el nom real que s'amaga rere aquesta jove catalana de 26 anys que ja és tota una cantautora en tota regla. Apadrinada per Alejandro Sanz, un dels artistes més consagrats de la indústria del pop espanyol, l'artista n'ha pogut publicar ja alguns de senzills a les principals plataformes de música i la seva cançó Un trago de ti compte amb més de 3 milions de reproduccions a Spotify. Vicco és candidata a representar EspanyaEurovisió 2023 amb la cançó Nochentera al Benidorm Fest 2023.

vicco benidorm fest 2023
Vicco, candidata del Benidorm Fest 2023. / A.M.