El Benidorm Fest 2023 està a la cantonada! Amb l'any nou ja ben entrat, s'apropa una de les dates més assenyalades del calendari eurofan en una temporada de preseleccions que donava el tret de sortida el passat mes de desembre amb l'elecció dels representants d'Ucraïna i Albània per al Festival de la Cançó d'Eurovisió 2023. Al final d'aquest gener i començament de febrer, arriba el torn d'Espanya per elegir a l'artista i cançó que serveixin d'emblema a Liverpool el pròxim mes de maig, i el Benidorm Fest 2023 ha estat el mètode elegit per RTVE com a preselecció en vista de l'èxit collit per la catalana Chanel a Torí i amb Inés Hernand, Mónica Naranjo i Rodrigo Vázquez com mestres de cerimònies. Vols saber-ho tot sobre la preselecció d'Espanya per a Eurovisió 2023? Aquí tens una guia completa amb les dates, els candidats, les cançons i totes les novetats que el Benidorm Fest 2023 implicarà.

🎤 Quan és el Benidorm Fest 2023?: aquest és el calendari de la preselecció d'Eurovisió
 

🌟 Els 18 candidats d'Espanya per a Eurovisió 2023: qui participa al Benidorm Fest 2023
 

Quan és el Benidorm Fest 2023: dates i horari de la preselecció d'Espanya per a Eurovisió 2023

Una de les preguntes que plana sobre tots els interessats en estar al corrent de la preselecció d'Espanya per al Festival de la Cançó de Eurovisió 2023 és quan és el Benidorm Fest 2023. En aquesta ocasió, i seguint la mateixa línia organitzativa que en la primera edició del certamen, encara que amb molta més previsió, RTVE aposta de nou per dues semifinals i una gran final com a esdeveniments principals del concurs musical. Així doncs, i a tall de prèvia, el diumenge 29 de gener tindrà lloc la cerimònia d'obertura o 'opening' del Benidorm Fest 2023, mentre que les dates elegides perquè les semifinals es retransmetin en directe a La 1 són el dimarts 31 de gener i el dijous 2 de febrer i a partir de les 22:30 h. Com a colofó, la gran final del Benidorm Fest 2023 tindrà lloc el dissabte 4 de febrer a les 22 h. Tot això sense tenir en compte totes les rodes de premsa, els programes especials i la instal·lació del nou Benivillage durant la setmana de la celebració del festival.

🎧 Els favorits del Benidorm Fest 2023: Vicco i Fusa Nocta són les més escoltades
 

Tot sobre els 18 candidats del Benidorm Fest 2023 que aspiren a anar a Eurovisió 2023

Encara que sembla que no tot serà diferent en aquest Benidorm Fest 2023 que s'apropa, un dels canvis principals és que aquest any seran més els candidats a representar EspanyaEurovisió 2023. Així doncs, i en lloc de 14 com fos el nombre d'artistes seleccionats per a la passada edició, entre els qui es trobaven artistes de la talla de la barcelonina Rigoberta Bandini o el raper Rayden, seran 18 els intèrprets (o grups) que pugin a l'escenari que ja està pràcticament llest al Palau d'Esports L'Illa de Benidorm. Això es deu a un alt volum de participació, sent 876 el nombre de total de cançons rebudes per RTVE. El passat 25 d'octubre, l'ens públic anunciava als participants del Benidorm Fest 2023, entre qui destaquen els 'triunfitos' Agoney, Alfred García i Famous, així com les estrelles de TikTok Twin Melody i Aritz Arén. Aquí pots consultar la llista completa de candidats del Benidorm Fest 2023.

candidatos benidorm fest 2023
Els 18 candidats del Benidorm Fest 2023. / RTVE

✨ Així és Siderland, el grup català que anirà al Benidorm Fest 2023 per arribar a Eurovisió
 

Benidorm Fest 2023: aquestes són les cançons dels candidats a representar Espanya a Eurovisió 2023

Va caldre esperar una mica més per conèixer les cançons del Benidorm Fest 2023. El diumenge 18 de desembre, RTVE anticipava esdeveniments i publicava en exclusiva en la seva pàgina web els 18 temes escollits per la corporació per lluitar pel triomf en la preselecció que servirà per escollir qui serà l'encarregat de viatjar fins a Liverpool per representar Espanya al Festival de la Cançó de Eurovisió 2023. Amb melodies i líriques de tota mena que no deixaran indiferent a ningú, la selecció de cançons del Benidorm Fest 2023 passa pel pop més comercial, el folklore manxec, el rock i fins i tot el català. Des de la seva publicació, les propostes de Fusa NoctaMi familia—, Vicco Nochentera—, Alice Wonder Yo quisiera— i Agoney Quiero arder— s'han convertit en algunes de les cançons del Benidorm Fest 2023 favorites pels eurofans a les xarxes socials. Així i tot, queden encara per veure les posades en escena i interpretació en directe de cada artista per determinar el futur èxit d'aquestes cançons en el concurs.

🎶 Així sonen les cançons del Benidorm Fest 2023 candidates a anar a Eurovisió
 

Entrades per al Benidorm Fest 2023: preus i on comprar

També com a contrapunt a l'edició de la temporada passada, en la qual només era possible accedir com a públic a les gales amb invitació prèvia per part de les ràdios, televisions locals i administracions públiques, RTVE va posar a la venda el dia 14 de novembre les entrades del Benidorm Fest 2023, amb diferents opcions que permetien l'accés a les dues semifinals o la gran final de pròxim 4 de febrer amb uns preus que oscil·laven, al principi, entre els 30 i els 40 euros. Lamentablement, les entrades per al Benidorm Fest 2023 ja no estan a la venda, i és que els tiquets es van esgotar el mateix dia en què s'iniciava la venda online. De fet, només van estar disponibles per 37 segons abans d'acabar-se les existències, encara i havent-se ampliat aquest any l'aforament del recinte. En el dia d'avui, només existeix la possibilitat d'obtenir entrades ofertes en revenda i amb preus molt més alts que els inicials.

😱 Chanel, molt clara sobre si actuarà al Benidorm Fest 2023: "no delireu, nois"
 

Així queda el sistema de votacions per al Benidorm Fest 2023 després de la polèmica de l'any passat

Si per alguna cosa es recorda l'últim Benidorm Fest és per com es va servir la polèmica arran del sistema de votacions que li va donar el triomf a Chanel fins i tot sense ser la favorita del públic gràcies als punts atorgats pel panell del jurat d'experts. Malgrat això, sembla que el mètode triat per a la distribució dels vots en la temporada passada es manté pràcticament igual per al Benidorm Fest 2023, amb un 50% corresponent a les opinions del jurat —determinant en cas d'empat— i un 50% restant que corre a compte del públic. Així doncs, la distribució dels vots queda de la següent manera:

 • El 25% del vot recau en un jurat nacional.
 • El 25% del vot procedeix d'un jurat internacional. Com a novetat, serà més nombrós que el 2022.
 • El 25% del vot es basa en un jurat demoscòpic com a mostra general de la població.
 • El 25% del vot recau en el televot del públic, que podrà donar els seus punts en directe durant l'emissió de les gales.

📺 Com votar en el Benidorm Fest 2023: tria el representant per a Eurovisió 2023
 

Jurat del Benidorm Fest 2023: nacional i internacional

RTVE ha renovat el jurat del Benidorm Fest 2023 i no hi ha rastre de la coreògrafa Miryam Benedited ni el compositor Nacho Cano, amb qui es comptava en un inici en qualitat de portaveu. Així doncs, la distribució del jurat de la preselecció eurovisiva queda fixada en un total de cinc membres internacionals i tres nacionals. Els integrants del jurat del Benidorm Fest 2023 són els següents:

 • Nina, cantant i actriu, representant d'Espanya a Eurovisió 1989 i directora de l'acadèmia d'Operación Triunfo. És la portaveu del jurat.
 • Irene Valiente, directora del programa de Ràdio 3 especialitzat en música urbana El último lugar.
 • Juan José Santana, president de l'Organització General d´Amants d´Eurovisió (OGAE).
 • Tali Eshkoli, cap de la delegació israeliana a Eurovisió.
 • Christer Björkman, productor d'Eurovisió i Eurovisió Amèrica. Va participar al festival com a cantant el 1992.
 • William Lee Adams, presentador i locutor de la BBC Radio i fundador del bloc especialitzat en Eurovisió wiwibloggs.
 • Katrina Leskanich, cantant líder del grup Katrina & The Waves i representant del Regne Unit a Eurovisió 1997.
 • Nicola Caligiore, antic cap de la delegació d'Itàlia a Eurovisió.

👗 Els 'looks' més impressionants de la catifa taronja del Benidorm Fest 2023
 

Repartiment de les semifinals del Benidorm Fest 2023: quin dia actua cada candidat

Tot i que encara es desconeix l'ordre d'actuació dels candidats del Benidorm Fest 2023 a cadascuna de les gales que s'emetran a La 1, RTVE ja ha fet públic el repartiment dels artistes tant per a la semifinal del 31 de gener com la del 2 de febrer. A diferència de l'any passat, en aquesta ocasió seran nou en comptes de set els cantants o grups que es jugaran el passi a la gran final del dissabte 4 de gener, sent només les quatre propostes més votades de cada semifinal les finalistes de cada programa. En una roda de premsa celebrada el 11 de gener passat, els responsables del concurs televisiu i la delegació d'Espanya a Eurovisió determinaven que la distribució d'artistes per a cada semifinal del Benidorm Fest 2023 queda fixada de la manera següent:

😈 Aritz Arén ('Benidorm Fest 2023') titlla de "satànica" la cançó d'un altre candidat a Eurovisió 2023
 

Candidats i cançons del Benidorm Fest 2023 que actuaran en la primera semifinal

 • Agoney — Quiero arder
 • Alice Wonder — Yo quisiera
 • Aritz Arén — Flamenco
 • Fusa Nocta — Mi familia
 • Megara — Arcadia
 • Meler — No nos moverán
 • Sharonne — Aire
 • Sofía Martín — Tuki
 • Twin Melody — Sayonara

Candidats i cançons del Benidorm Fest 2023 que actuaran en la segona semifinal

 • Alfred Garcia — Desde que tú estás
 • Blanca Paloma — Eaea
 • E'Femme — Uff!
 • Famous — La Lola
 • José Otero — Inviernos en Marte
 • Karmento— Quiero y duelo
 • Rakky Ripper — Tracción
 • Siderland — Que esclati tot
 • Vicco — Nochentera

📆 Quan surten les cançons d'Eurovisió 2023 de cada país: calendari amb totes les preseleccions
 

Tots els concerts i esdeveniments especials del nou Benidorm Fest 2023

El Benidorm Fest 2023 també ve carregat d'esdeveniments i concerts especials més enllà dels programes que s'emetran per la televisió. També a la roda de premsa, el presentador Rodrigo Vázquez va reconèixer que "RTVE redobla l'aposta pel Benidorm Fest" aquest any amb esdeveniments paral·lels que s'estan desenvolupant juntament amb l'Ajuntament de Benidorm. Ara com ara, es coneix que a la cerimònia d'obertura del 29 del gener se celebrarà una recepció al Benidorm Palace i a les 20 h amb actuacions de Carlos Higes, Rosa López i la Societat Musical La Nova de Benidorm, que interpretarà cançons eurovisives.

carlos higes eurovision junior 2022
Carlos Higes, representant d'Espanya a Eurovisió Junior 2022 amb la cançó 'Señorita'. / RTVE

Concerts especials al Benidorm Palace abans de les semifinals i la final

També al Benidorm Palace i com a prèvia a les semifinals ia la final, hi haurà concerts especials amb artistes de tota mena, molts relacionats amb el Festival d'Eurovisió per haver intentat representar Espanya al certamen o per haver-ho fet ja en el passat. El dilluns 30 de gener a les 20 h es podrà gaudir de les actuacions d'Adonay Santana, Álvaro Montes, Azúcar Moreno, Carmen Puente, Jvel, Laura Low, Noan, Sara Deop, Nena Daconte i Xeinn. Dimecres 1 de febrer a les 20 h, el Benidorm Palace rebrà Borja Escalona, El guapo Calabera, Ernesto Alonso, Gatika, Karina, Kingdom, Joana, Juanma Fernández, Ruth Lorenzo i les Tanxugueiras.

El divendres 3 de febrer, a les 21 h ia la vigília de la gran final del Benidorm Fest 2023, cantaran Marta Sango i Gonzalo Hermida, concursants del Benidorm Fest 2022, Ronela, la representant d'Albània a Eurovisió 2022, Soraya Arnelas, representant de Espanya a Eurovisió 2009, i WRS, el representant de Romania a Eurovisió 2022.

El #TapaFest serà l'esdeveniment gastronòmic del Benidorm Fest 2023

L'alcalde de Benidorm, Tony Pérez, així com Herick Campos, el director general de Turisme de la Generalitat Valenciana, van anunciar també a la roda de premsa de RTVE una nova iniciativa gastronòmica a la qual tots els interessats en el Benidorm Fest 2023 hi podran assistir. entrada per a lesdeveniment o no. Es tracta del #TapaFest, un recorregut que pretén mostrar la gastronomia valenciana a través de 18 locals que serviran tapes amb noms relacionats amb el festival i pels quals els comensals, com al concurs, podran votar si els agraden.

🗳️ Nou sistema de votació d'Eurovisió 2023: adeu al jurat en la semifinal
 

'La noche del Benidorm Fest', un programa especial que servirà com a prèvia i post a les semifinals i la final

El programa especial que s'emetrà tant en l'access prime time com posteriorment a les semifinals del Benidorm Fest 2023 porta per nom La noche del Benidorm Fest i estarà presentat per Aitor Albizua i Miki Núñez, el representant d'Espanya al Festival de la Cançó de Eurovisió el 2019 amb la cançó La venda. L'espai que oferirà en primícia informació i imatges sobre els assaigs i tot el que passi entre bambolines en temps real, així com les reaccions i impressions dels classificats per a la final, s'emetrà a La 1 en les nits del 31 de gener i el 2 de febrer, a les 22 h, i a les 00.30 h, un cop acabades les gales.

D'altra banda, la gran final comptarà únicament amb una emissió posterior a les 1 h del 5 de febrer i amb els mateixos presentadors, que tindran l'oportunitat d'entrevistar per primera vegada el guanyador del Benidorm Fest 2023 i representant d'Espanya al Festival d'Eurovisió 2023.