Holanda acaba de descobrir una nova tradició espanyola. Ho ha fet gràcies al canal públic NPO2, anàleg al nostre Canal 33 o a La2 de RTVE.  Es tracta d'un costum tan 'arrelat' com el flamenco, la 'paella', el sol i la platja, la migdiada, les processons o assassinar braus en públic, tot allò que conforma la columna vertebral de la 'marca España': L'odi a Catalunya. Malauradament, nosaltres n'estem acostumats, però els espectadors holandesos gens ni mica. I veure imatges com les que es van produir a Coripe, Sevilla, durant la setmana santa de 2019,​ els ha deixat perplexos i indignats. La seqüència forma part d'una sèrie de reportatges sobre Andalusia, que en el seu cinquè capítol analitza el fervor religiós i les processons catòliques: allà van trobar penitents, saetes, natzarens, verges, escopetes i un ninot del MHP Carles Puigdemont cremat i afusellat a la plaça pública. En aquest cas, però, per motius d'una fe que no és estrictament religiosa, o potser sí: La religió ideològica. "España, una".

Puigdemont Coripe Holanda NPO2

Reportatge Coripe ninot  Carles Puigdemont Holanda NPO2 

Documental Coripe Banda musica Holanda NPO2

Reportatge Coripe Banda música Holanda NPO2 

La seqüència, que es pot trobar aquí (a partir del minut 29), documenta l'aquelarre 'anitindepe'. De dalt a baix. Entrevisten un grapat de persones que participen a la 'crema de Judes', que és així com anomenen aquesta 'tradició', i que l'any anterior ja havia causat enrenou per haver cremat la figura d'Ana Julia Quezada​, l'assassina del nen Gabriel. Membres de la banda de música expliquen que "llevamos un mes hablado de esto, ¿quién será?, ¿quién se ha portado mal?", i que "el año pasado fue mal, nos condenaron y todo por quemar a la negrita. Ganamos el juicio, fuímos to' el pueblo". Ja es veu que van aprendre la lliçó. Canvien assassines per un president de la Generalitat i es queden tan amples. Tot i que sentint els raonaments del personal, la lectura dels 'càrrecs' contra el condemnat ('por romper la sociedad catalana', diuen els sevillans, increïble!) i els 'vivaespañas' i crits tronats amb els que increpen a la víctima de les flames, què es pot esperar? Doncs que els espectadors holandesos al·lucinin amb tot plegat. I que a casa nostra ens alegrem de que el testimoni arribi lluny de les nostres fronteres.

tuit coripe npo2 1

tuit coripe npo2 2

tuit coripe npo2 3

tuit coripe npo2 4

Documental Coripe Afusellen previ Puigdemont Holanda NPO2

Reportatge Coripe afusellen Puigdemont Holanda NPO2 

Documental Coripe judes crema Holanda NPO2

Documental Coripe judes crema Holanda NPO2 

Documental Coripe crits fatxes Holanda NPO2

Reportatge Coripe crits fatxes Holanda NPO2 

Josep Borrell té feina: enrabiar-se contra un nou país comunitari que li ha desmuntat el parany d'una Espanya tolerant i que no ha trencat mai un plat. Esperem el xou amb candeletes.