La recent mort del príncep consort Enric de Dinamarca ha fet sortir a la llum les impressions que té la reina Sofia sobre el dia que falti. Ha estat l'ínclit Jaime Peñafiel qui les ha revelades avui dilluns en el seu article setmanal a la revista Pronto.

Si fa uns dies feia saber els fums amb què va la princesa Elionor a l'escola, ara ens fa partíceps de què vol la reina Sofia que facin amb les seves restes quan sigui l'hora de l'adeu. Peñafiel escriu sobre el difunt danès, i com de malament portava que, tot i ser el marit de la reina Margarita II, ell 'només' fos príncep i no rei. "Ser l'ombra de la seva dona i pare de l'hereu va acabar amb la seva paciència. Era com si no existís", escriu Peñafiel, que afegeix el que en pensa la reina dels danesos del paper d'estrassa del seu marit: "No ha estat fàcil per al meu marit ser el consort".

Doncs ara, extrapolin aquesta situació a la reina d'Espanya. Una vida a l'ombra del seu marit, a l'ombra d'elefants i a l'ombra de rumors i realitats sobre les amistats del rei Joan Carles. Però no parlem de la vida, sinó de la mort. Perquè Peñafiel també revela, com qui no vol la cosa, les inquietuds que té la reina Sofia sobre el seu traspàs, arribi quan arribi, i sobre urnes funeràries.

Ho compara amb Enric de Dinamarca, en concret, amb el que en pensava ell mateix abans de l'imminent moment: "No em vaig casar per ser enterrat al Panteó Reial. Si ella (la reina Margarita) vol que m'enterrin al seu costat, ha de nomenar-me rei consort. Això és tot", hauria sentenciat el malaguanyat.

Aquestes paraules li han vingut al cronista de la Casa Reial com anell al dit, en concret, al dit anular, on es porta l'aliança de casat. Perquè aquesta reflexió ha recordat a Peñafiel el dia que la reina emèrita, Sofia, li va confessar a l'escriptora Pilar Urbano en una de les seves converses, què creia que passaria amb la seva mort i on volia ser enterrada quan arribés el decés. Una declaració, si més no, sorprenent: "¡Allá ellos! Ese ya no es mi problema. Que hagan con mi cuerpo lo que quieran". Urbano li hauria preguntat a la reina: "¿En El Escorial?", i la mare de Felip li hauria respost: "No hay sitio ya. Están llenos todos los cajones"... No sé vostès, però a mi m'ha semblat més com si parlés de caixes de fruita picada a un supermercat que no pas de cossos de sang blava a panteons familiars.

No sabem si hi tindrà alguna cosa a dir Alfonso Díez, l'ex de la duquessa d'Alba, i a qui es relaciona amb la reina Sofia

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat