El 80è aniversari de la reina Sofia ha aconseguit el que semblava impossible: reunir tota la família en un dinar i publicar una foto que ho evidenciés. El millor regal possible per a l'emèrita, oblidar les clares desavinences entre els fills. Onze anys feia d'aquesta imatge: l'última dels Borbons al complet. 

familia reial al complet   gtres

GTRES

Han passat moltíssimes coses des de llavors i la relació s'ha refredat moltíssim. Primer de tot, el divorci de la infanta Elena. Després, la implicació d'Iñaki Urdangarin a la trama Nóos -el que va comportar que Cristina fos apartada dels actes públics i tractada com l'ovella negra- i la seva posterior entrada a presó. Tot passant pel lamentable episodi de la caça d'elefants a Botswana, l'abdicació del rei Joan Carles i la filtració dels àudios de Corinna que podrien implicar-lo en una trama de corrupció. L'últim gran escàndol? El menyspreu públic que va fer-li la reina Letícia a Sofia davant la catedral de Palma. Les constants aparicions de noves amants de l'emèrit, a més a més, han acabat trencant la relació amb la dona i la separació sembla consumada.

Tenint en compte aquest context, mai no hauríem dit que la reunió a la Zarzuela per l'aniversari de Sofia acabaria amb la publicació d'una foto familiar. Però sembla que la necessitat de netejar la malmesa imatge de la monarquia pesa més que els problemes entre ells... Això sí, cal analitzar aquest històric posat oficial en detall.

A la fotografia han col·locat estratègicament la família reial a primera fila: amb els reis emèrits al mig, Felip i Letícia a l'esquerra, i una nena a cada extrem. Darrere tenim les dues Infantes al centre, envoltades dels nens de Cristina a la dreta, Froilán i Victoria Federica al costat d'Elena i la petita Irene Urdangarin fent cas omís a l'ordre i situant-se al costat de la seva íntima cosina. 

familia reial complet sofia 80 anys  EFE

EFE

Fins aquí, tot bé. Però fixem-nos en alguns detalls. Primer de tot, cal destacar que la princesa Elionor i la infanta Sofia duen la mateixa roba que durant la desfilada del dia de la Hispanitat. Volen evidenciar que també repetiran model com fa la mare a vegades?

Letícia i filles  EFE

EFE

Tots els homes van amb vestit formal en diferents tons de blau. La infanta Elena és l'única que segueix amb la bossa a la mà i Elionor qui porta rellotge. Però una vegada més, és el disseny de la reina Letícia el que més ha cridat l'atenció. Ella també ha optat per dur un vestit antic: gris drapejat, coll bebè i botes per sobre dels genolls en negre. 

El que més ha sorprès de la fotografia ha estat, precisament, un gest de l'actual Reina. I és que cap membre de la família té contacte físic amb ningú excepte Letícia i Elionor. Veure-les agafades de la mà evidencia l'estima que es tenen, però... no és sospitós que faci cas omís al protocol d'aquesta manera? Què buscava en fer aquesta mostra de complicitat?

familia reial complet sofia 80 anys  2 EFE

EFE

Molts han criticat Letícia últimament en assegurar que està educant la Princesa a la seva manera, sense fer cas de ningú. Peñafiel, de fet, s'atreveix a qualificar aquesta 'protecció' de "perillosa". Només cal que recordem el lleig gest que va fer Elionor a la reina Sofia aquesta Setmana Santa, quan va apartar-li la mà de males maneres perquè no volia que li agafés...

Una cosa està clara, i és que Letícia s'oposava a fer pública aquesta foto. No creu que sigui encertat intentar donar una imatge de família feliç quan no ho són en realitat, ja que no volen la infanta Cristina actuant com a Infanta de nou. Què passarà a partir d'ara? Veurem com va adquirint més pes dins de la família de nou? Aconseguirà Sofia tornar a integrar-la dins dels Borbons?