La Zarzuela no té por de gairebé res. El CNI, Soraya, les Forces Armades i l'autocensura periodística s'encarreguen de controlar el que es diu de la monarquia espanyola. Però hi ha un vers lliure, "una mosca cojonera" com li diu l'emèrit Joan Carles. És la periodista i escriptora catalana Pilar Eyre. Rep En Blau a casa seva disposada a parlar de tot. Amb l'excusa de la segona edició de Carmen, la rebelde (editorial Planeta, 2018) sobre l'amant d'Alfons XIII li preguntem per la família reial espanyola. Eyre ho sap tot d'ells. Ens dedica el llibre i ens permet tractar-la de tu. És col·lega.

ENTREVISTA PILAR EYRE LIBRO CARMEN LA REVELDE - ROBERTO LÁZARO_03

Roberto Lázaro

El rei emèrit et considera una molèstia, però com és de debò el rei Joan Carles?
Quan regnava era molt proper i ara, per la llei del pèndol, li critiquen tot. Quan va voler-se fer el modern entrant al programa d'Évole l'han criticat molt i ja no tornarà a sortir més.

Molts catalans creiem que el fill ha fet bo el pare...
El fill és més de dretes que el pare. M'ho expliquen els que els coneixen molt, dins el seu hermetisme. És més de dretes el fill que el pare, que té un tarannà més liberal. El discurs de Felip posterior al referèndum i a les càrregues policials, el 3-O, no l'hagués fet el seu pare. Joan Carles sempre deia: "De aquí (s'assenyala el cap) no mucho, pero de aquí (s'assenyala el nas) mucho". Hauria tingut més mà esquerra.

Felip és així per influència de Sofia, de Letícia o perquè és així?
Té sang grega i alemanya i l'han tingut entre cotó fluix tant de temps que ha sortit així. Quan Felip tenia 8 anys van passar una circular als periodistes que a partir d'aleshores li havien de fer reverència i tractar-lo d'altesa i en tercera persona. Al seu pare els mestres li deien: "Perdone, alteza, que le dé clases de materias que usted conoce más que yo". Així que la seva educació és molt deficient.

Peñafiel va escriure que la princesa Elionor demana a escola que li facin ja la reverència...
Això no m'ho crec. No vull criticar Peñafiel, tindrà les seves fonts, però Letícia és massa llesta perquè passi això.

La premsa té un regal amb aquesta reina. Podria haver estat una noruega avorrida com Eva Sannum i ens cau una periodista amb molt caràcter.
Em sap greu perquè la deixava verda i quan la vaig conèixer em va semblar molt simpàtica. És molt borbona, més que el seu marit que és un soso. Li vaig preguntar què tal per Barcelona i Felip va respondre'm com un robot: "A Barcelona siempre me gusta venir. Es una ciudad que siempre me gusta visitar". No té espontaneïtat. Però quan vaig per Espanya em parlen molt bé del Rei i fatal de Letícia, que és molt distant. En una visita oficial en què plovia ella s'exclamava: "Quién tenemos de servicio que no me han traído gabardina, ¡qué se creen!". Una situació molt desagradable.

letizia armani pedida - efe

EFE

Des que sortia al Telediario els espanyols l'han vist canviar físicament, creus que és per afany de perfeccionisme?
La trobo moníssima, no entenc que la trobin pitjor. Al Telediario sortia bé perquè presentava de front però de perfil era lletja. Una amiga seva periodista va trucar-la després que Letícia es presentés al país vestida d'Armani blanc ensenyant l'anell de promesa. Letícia li va dir: "Estoy feísima, mira mi barbilla, la borbona parezco yo, la que tengo perfil prognático soy yo. ¿Crees que se puede operar la barbilla?".

Ho està fent millor ella que ell?
Si li deixessin ser ella, milloraria. No mana tant com es diu. Té una visió més progressista de la vida. Sap què és guanyar-se la vida. Modernitzaria la Corona si la deixessin.

alonso guerrero primer marit leticia  GTRES

GTRES

El seu primer marit és a punt de publicar un llibre sobre Letícia, revolucionarà la monarquia?
No crec. Tot el que ha dit aquest home és que la premsa del cor és pitjor que un càncer. Si qui li fa publicitat és la premsa del cor! Va dient que Telecinco li ofereix milions per una entrevista i jo sé que és mentida. Jo treballava a la cadena i no li van oferir res. Si a mi em van vetar a Telecinco per fer un llibre sobre la reina Sofia, com es pot creure que la cadena el volia a un plató? I el llibre li publica una editorial petita, la de Pimentel, que li haurà pagat com a molt 5 mil euros per avançat. És perquè no val ni per una cosa ni per l'altra. No parlarà de Letícia, és un ganxo.

Així el llibre definitiu dels Borbons serà el teu?
Si no m'atropella un cotxe el faré, estic recopilant-ho tot. No em censuro massa. Vaig dir que el rei Joan Carles té una filla secreta i sé que en té dos més, però no tinc proves. Espanya no s'escandalitza, però els periodistes estan molt callats. Quan vaig explicar les infidelitats del rei emèrit al llibre La soledad de la reina tots em deien que com podia publicar allò i ara em donen la raó. Hi ha periodistes convencent la filla secreta del Rei per entrevistar-la.

Els periodistes de Casa Reial tenen temor a represàlies?
Els meus amics monàrquics m'acusen de fer mal a Espanya per explicar els secrets de la Corona. Alguns companys, del diari ABC per exemple, em filtraven informacions del Rei que ells no podien explicar. I en públic em contradeien el que ells mateixos m'havien explicat. Prefereixo recordar-me de les coses bones dels companys, que sempre m'ajuden.

Joan Carles està content quan parles de les seves moltes amants, sembla Julio Iglesias...
Hi ha un misteri amb Julio Iglesias. Què li passa que ja no apareix enlloc, ni actua ni viatja. Res. Els seus amics ja no accedeixen a ell. Jo sé que Julio amb la seva família s'avorreix com una ostra. No sap on té les copes, ni com es diu el servei. Està desubicat. No sé si està malalt i pitjor del que pensem.

julio iglesias  GTRES

GTRES

Sempre s'ha dit que t'hi vas embolicar...
Era atractiu, seductor. A Eivissa fa 30 anys un dia es va treure la samarreta i me la va llençar. Encara la conservo. Això de la seva dona, Miranda, és un acord signat. S'ocupa dels nens i de la intendència per contracte. Julio es va fer una vasectomia per no tenir més fills. Això sí, diuen que ell és bon amant. I sé que dorm amb calçotets blancs.

Ja no hi ha premsa del cor. Tu que ets de les més experimentades, entens com ha evolucionat el món del cor?
El tenim idealitzat i abans també era molt tronat. Jo entrevistava actrius que en realitat eren senyoretes que fumen (chicas de alterne). Algunes em rebien despullades per l'entrevista. Ara s'ha democratitzat. Sálvame és un format genial, capaç d'entretenir 4 hores cada dia. Lecturas ha estat pionera i interessa més Belén Esteban que la casa de Pitita Ridruejo a la Moraleja. Aquelles fotos de dones embarassades amb la mà a la panxa, o de dones que no treballen perquè "fan obres filantròpiques". Els clixès fan riure. Però cal reconèixer que en el món del periodisme ara els que millor paguen i menys censuren són les revistes del cor.

Vas a Espejo público com la quota catalana?
Soc la quota independentista! Jo, que votaria no al referèndum. El que va passar l'1-O amb les càrregues policials em va afectar molt. Vaig haver de prendre anti-depressius de la pena de veure persones colpejades amb porres. Durant uns dies em vaig sentir independentista. Als que ho són, compatriotes meus, els dic que respectaré si guanyen el referèndum i seguiré vivint a Barcelona. La meva germana és independentista. I jo vaig haver de defensar Anna Gabriel a la TV perquè l'atacaven. 

Acabem amb el test En Blau, et dono un nom i em dius una paraula: rei Joan Carles
Seductor

Reina Sofia
Una pobra dona

Rei Felip
Soso

Reina Letícia
Espitosa

Infanta Cristina
Ignorant

Jorge Javier Vázquez
El meu amic

Carles Puigdemont
El respecto

Pilar Eyre
Una senyora gran que intenta fer-se la jove i no sempre ho aconsegueix.