Henar Ortiz, la tieta díscola de la reina Letícia, ha donat molts titulars des que la neboda es comprometés amb Felip VI. Després de tots aquests anys allunyant-se d'ella i criticant-la obertament a la xarxa, ja s’ha fet un nom propi. Republicana i simpatitzant de Podemos, el seu Twitter és dels més transparents que hi ha. Allà ha demanat la llibertat dels presos polítics, que es fes un referèndum i s'ha rigut del discurs del Rei. 

Parlar amb ella després del polèmic vídeo de la monarca menyspreant la reina Sofia era un must. Tothom s'ha pronunciat al respecte, deixant Letícia molt mal parada. Membres de la Casa Reial, de la jet-set, l'exmarit... Només faltava ella. I ha estat Pilar Eyre qui ha aconseguit parlar amb Henar. Una entrevista que treu a Lecturas en exclusiva en la qual parlen d'aquest lleig i del llibre d'Alonso Guerrero. Si bé en un principi sembla que no té ganes de donar massa informació, al final acaba obrint-se en canal: "El vídeo davant de la catedral de Palma... són pràctiques de família que no m'incumbeixen. No sé si ha deixat en escac a la monarquia. Jo sóc republicana!". Perquè les crítiques a la neboda l'han afectat de tal manera? Sembla que no: "Escolti, que estem a Espanya i no a Kinshasa, estic per la llibertat d'expressió". 

henar ortiz efe

EFE

Sorprenentment, de qui sí que ha volgut parlar ha estat de l'exmarit de Letícia. Alonso Guerrero està d'actualitat en publicar recentment un llibre que contendria fragments que amaguen els seus records amb la Reina, després d'assegurar que tindria fotografies despullades d'ella. Doncs bé, sembla que Henar té molt apreci al professor: "La seva compareixença -en la qual no va voler mullar-se massa- em va semblar perfecta. És un bon noi a qui estimem molt, intel·ligent i amb sentit de l'humor! Els tímids com ell semblen prepotents, però si el conegués, li cauria molt bé. Estava molt integrat amb nosaltres, som una família senzilla, republicana, una mica ingènua, rics només en estima". Alonso va assegurar que dins de la Casa Reial s'havia llegit el seu llibre i que la crítica hauria estat bona, però Henar no ho hauria fet encara: "No he llegit el llibre, però comprenc per què l'ha escrit. L'única manera de parlar d'aquest succés és fent-lo novel·la!". 

La polèmica ha envoltat la publicació des que s'anunciés, per això. L'ombra de la censura la va envoltar i va fer que les mirades se centressin a l'Ajuntament del poble en el qual van casar-se Letícia i Alonso. Per què? En assegurar que la família reial hauria fet pressió perquè els documents de la cerimònia mai veiessin la llum. Una periodista va afirmar fa un parell d'anys que Henar hauria volgut vendre unes fotos de la boda a televisió, i la tieta de Letícia la va denunciar dient que era mentida. Va perdre el judici, quedant en evidència, i tot i que això va passar fa un any i mig, s'ha sabut recentment.

Henar s'ha justificat ara, assegurant a Eyre que no va ser ella qui va filtrar les fotos de la primera boda: "Tinc moltes fotos d'aquell dia, com la resta de convidats, i algun d'ells va ser qui les va donar a l'intermediari, José Luis, que ja va morir, perquè necessitava els diners pobre...". Una situació que també l'hauria portat a ella a retirar la demanda contra Telecinco: "Em van donar quinze mil euros perquè la retirés. Va ser una època molt dolenta... he estat molt malalta. Però m'he operat i ara em sento amb forces de nou, sóc com l'au fènix".

letizia alonso guerrero

GTRES

Preguntar-li com va veure's dins del nucli familiar que Letícia passés a formar part de la reialesa era obligat: "Quan va passar el que va passar al principi ens va agradar molt. Mira, el príncep i la nena s'han enamorat. A més a més jo era republicana però juancarlista. Com molts altres espanyols pensava que el Rey havia salvat el país el 23-F i tot això... Però després va ser com un xoc de trens, la bomba atòmica. No sabíem l'impacte que tindria aquesta boda a la família".

Confessa que fa molt que no veu Letícia, que efectivament és favorable a Podemos i que ara està en contra de Joan Carles I: "Tot el que hem sabut d'ell m'ha fet obert els ulls... He estat una hippy idealista". I amb la Casa Reial com es porta? Doncs com és lògic, no massa bé: "No ens portem bé ni malament. Ens repel·lim, somos agua y aceite". Què en pensaran d'aquestes declaracions els Borbons?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat