Letícia, Felipe i Jaime. Aquests tres noms són els protagonistes del culebrot mediàtic que ha irromput com un llamp a les acaballes de 2023. No es tracta d'un serial com la resta, no. Aquest és majestàtic, reial. La relació de la reina amb Jaime del Burgo, abans i durant el seu matrimoni amb Felip VI, sacseja els fonaments de Zarzuela i la converteix en la comidilla. Tots els esforços per eixordar l'escàndol, a través del silenci de mitjans afins i agències de premsa, estan resultant inútils. A Espanya la censura ha funcionat a mitges: l'establishment calla (tot i que amb algunes esquerdes), i ben pocs gosem transmetre tot el que està passant a la Corona. Ara bé, fora de les fronteres de l'Estat, la batalla estrangera està perduda. I és el pitjor malson de Zarzuela, de Letícia i de Felip. Han passat de conte de fades al de terror… i al fulletó romàntic de quarta. Ja ningú els tornarà a mirar de la mateixa manera.

Mentre Jaime del Burgo continua amb el degoteig d'informacions, documents i moviments tan sorprenents com kamikazes, Letícia s'ha evaporat del mapa mediàtic durant gairebé una setmana. Des del passat dia 13, durant un acte del Patronat dels Premis Princesa de Girona, i fins aquest 19 de desembre en el qual reapareixerà amb l'Instituto Cervantes, l'asturiana estava missing. No sembla desgavellat imaginar-se-la molt tocada per tot el que s'està posant sobre la taula, només cal donar una ullada a Elionor. Dissortadament per a ella, només és a les portes de l'infern. La beta que s'acaba d'encetar trigarà molt a exhaurir-se'n. I cada nou detall d'aquell secret indecorós, íntim i vergonyós ensorraran més la unitat familiar... i la imatge de la institució que representen.

Jaime del Burgo y perro Instagram
Jaime del Burgo / Instagram
Felipe cara fàstic detall Observatorio violencia de genero GTRES
Felip / GTRES

La meravellosa cronista reial catalana Pilar Eyre, sempre tan ben informada com prudent, és una de les puntes de llança informatives que advoquen per una postura dràstica, però molt més efectiva que l'actual: se n'ha de parlar. Explicar aquell episodi és l’única manera d'esmorteir l'impacte, enviant un missatge adult i responsable a la ciutadania. Només així s'aturarien els rius de tinta amb especulacions, veritats a mitges i opinions de tota mena al respecte, a banda de pispar a Del Burgo la seva gran joguina: el relat. Com que de moment només en parla ell, és una mena de monstre totpoderós. I evidentment, la seva figura i la seva història són irresistibles. Té mig món a la butxaca, des d'Austràlia a Kenya. Europa, que va començar amb timidesa, també s'ha llançat en planxa. Anglesos, francesos i ara alemanys es posen les botes. La prova que demostra la voracitat teutònica per l'escàndol l'aporta la mateixa Eyre, a través del missatge que un seguidor li han enviat per xarxes socials. La galeria dels horrors de Letícia Ortiz.

Pilar Eyre con Brody Youtube
Pilar Eyre / Youtube

L'usuari estava a l'aeroport de Düsseldorf, passava pel quiosc de premsa i s'ha quedat de pedra en repassar les revistes del cor. Totes elles porten a la reina d'Espanya a la portada, acompanyada de titulars potents que parlen de deslleialtat, de banyes, de mentides. "Scheidung", divorci. "Seitensprung-skandal zertöst alles", escàndol d'infidelitat que ho destrueix tot. "Affäre mit ihren schwager", romanç amb el seu cunyat. "Fremdgeh-skandal auf spanich", escàndol infidel espanyol. I el més gros, divertit i feridor: "Pikante enthüllungen", revelacions picants. Imaginin que demà la revista 'Lecturas', 'Semana' o similars portessin titulars i paraules com aquestes sobre Letícia i Felip VI. Impensable, oi? Doncs això és el que passa més enllà dels Pirineus. Abans els españolitos anaven a Perpinyà a veure pel·lícules prohibides. Ara ho faran per llegir sobre els escàndols íntims de la monarquia. Bé, sempre que no siguin lectors d'EN Blau, clar.

Letizia prensa alemana X
Letícia a la premsa alemanya / X
Letizia prensa alemana 2 X
Letícia a la premsa alemanya / X
Letizia prensa alemana 3 X
Letícia a la premsa alemanya / X
Letizia prensa alemana 4 X
Letícia a la premsa alemanya / X

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!