A la premsa espanyola ja hi som tots. Han passat 12 dies des que Jaime del Burgo va confessar que la reina i ell havien estat amants durant dos anys, el 2010 i el 2011, quan Letícia ja estava casada amb Felip. Han estat dotze llarguíssims dies on cadascuna de les redaccions dels mitjans de comunicació a Espanya ha decidit censurar tota la informació. A Catalunya entre els mitjans escrits només EN Blau ha fet un seguiment fil per randa de l'afer, i Lecturas ha decidit publicar la notícia a tota portada tot i que rebaixant-ho, sense citar la infidelitat: "La conjura contra Letizia: los mensajes de su excuñado se convierten en un escándalo internacional". Això és al màxim que podia arribar una revista. A l'interior, Pilar Eyre pot parlar de la confessió de Del Burgo que ningú no ha desmentit: la relació extramatrimonial de Letícia, enganyant el rei, aleshores príncep. No existeix debat sobre si aquesta relació d'adulteri va succeir o no. Del Burgo no s'ho inventa, va passar i Zarzuela no mou ni un dit perquè és aigua passada, els reis es van reconciliar i no hi ha més. Qui ho està fent gran és la premsa callant. Un silenci que és més eixordador quan la bíblia de la premsa rosa europea, París Match, tria en portada aquest titular: "Letícia i Felip d'Espanya: Perfum d'escàndol. Un llibre acusa la reina d'adulteri". Va molt més lluny que Lecturas i s'acosta a EN Blau posant en titular la paraula clau: adulteri.

Letizia Del Burgo Paris Match, Ig
Letizia Del Burgo Paris Match, Ig

La revista royal ha trigat dotze dies a decidir-se a fer la portada però han entès que amagar aquesta informació és absurd en ple 2023, quan tothom està assabentat del tema. L'estratègia espanyola de l'estruç no està funcionant i els lectors busquen on poden trobar dades noves sobre l'aventura de Letícia fora del matrimoni. Per què va recórrer a un exnòvio per tapar les carències de la seva relació amb Felip o com va arribar a plantejar-se el divorci, marxar a viure als EUA i tenir un tercer fill amb Del Burgo però per maternitat subrogada. La revista francesa és notícia pel mer fet de fer-se'n ressò, no pel que explica. Tot és conegut perquè pren la informació del llibre de Peñafiel i dels tuits de Del Burgo, però afegeix una doble fotografia per il·lustrar l'escàndol. La de portada, amb els reis sense mirar-se als ulls tot i estar girats, i a l'article en pàgines interiors. Una foto demolidora de la taula amb Del Burgo, Telma, Letícia, Felip i Elionor dinant a un poble italià prop de Roma, on van celebrar el seu casament, la reboda després de la cerimònia a Navarra, Del Burgo i Telma Ortiz: 

És la part més sòrdida de la història, més fins i tot que la reina allitant-se amb un exnòvio posant-li banyes al marit i futur rei. Que Del Burgo seguís dins la família com a cunyat de la seva amant. Letícia va poder tenir l'estómac de dinar asseguda entre el seu examant i el seu marit, a la mateixa taula, dissimulant que ella i Jaime del Burgo havien estat amants fins l'any anterior a aquesta fotografia. Felip estava assabentat de tot l'afer des del principi, informat pels serveis secrets i els escortes de Letícia, i tampoc no tenia problemes en dinar al costat de Del Burgo. I tot plegat amb una nena de 6 anys a taula, Elionor la futura reina. Ara que Elionor sap la veritat, potser sí se li regira l'estómac d'aquell dinar italià. A ella, segur.

Jaime del Burgo Letizia foto libro Peñafiel , TV3
Jaime del Burgo i Letizia, TV3

Encara ara s'aixequen veus sobre si el brevíssim matrimoni de Telma i Del Burgo demostra que va ser una conxorxa, un fals matrimoni per tal que Del Burgo seguís a prop de Letícia sense aixecar sospites. I es dubta sobre si Telma n'era còmplice o víctima. El marro de la història fa que l'interès no decaigui i no decaurà mai. Totes les preguntes esperen resposta i el pas dels temps no rebaixarà l'interès. Qui va matar Kennedy o què va passar entre Letícia i Del Burgo. Se sabrà tot.