La visita a Angola dels reis d'Espanya s'està venent com a una fita de la monarquia. La primera vegada que un monarca espanyol trepitja l'Àfrica Subsahariana, també la primera incursió en el país des de l'any 1975. Una data curiosa i compartida: a Espanya moria el dictador i començava l'era dels Borbons, a Angola acabava la guerra de la independència, un conflicte que es va allargar 14 anys. Felip i Letícia (en un dia molt assenyalat i dur, per cert) estan fent història en aquest sentit, minipunt per a ells. Van passar 8 hores a l'avió per arribar a Luanda des de Madrid, i un cop allà van ser rebuts amb honors per les màximes autoritats del país: el president Joao Lourenço i la primera dama Ana Afonso Dias. 

En Joao i l'Ana s'han convertit en els cicerones dels monarques espanyols, que d'Angola sembla que tenien una idea força vaga i difusa. Imaginem que els assessors de la Corona els van fer un curset intensiu a bord de l'avió. Costums, tradicions, dates i fets rellevants... un kit de supervivència per a dummies en tota regla. Segur que un tema important, especialment per a la reina Letícia, tenia a veure amb el clima local. Passar del fred de Madrid a la calorada d'Angola és un canvi radical. Per això va preparar la maleta a consciència, fins i tot canviant-se de roba a l'aeronau abans de tocar terra. Va guardar l'abric, les botes i els pantalons i va posar-se molt més fresqueta i estiuenca. No ha estat, però, l'únic canvi sobtat d'indumentària que hem vist al llarg de les darreres hores. L'últim moment Clark Kent-Superman, aquesta mateixa tarda durant una recepció solemne.

FELIP I LETÍCIA A L'AEROPORT DE MADRID:

Felipe y Letizia avión despeinada detalle EFE
Felip i Letícia amb roba d'hivern a Madrid / EFE

FELIP I LETÍCIA A L'AEROPORT DE LUANDA:

Felipe y Letizia bajan avión Angola EFE
Felip i Letícia en arribar a Angola / EFE

Una molesta situació provoca un canvi de roba sobtat de la reina d'Espanya: la van ignorar

Una situació provocada per un detall molest, incòmode, desagradable. I el que és pitjor: que no tenia solució, o si més no els seus amfitrions no van resoldre. De fet, la van ignorar. Letícia ha lluit aquest dimarts un vestit amb lunars que la premsa cortesana celebra com "muy español", flamenca i tal. Fantàstic. Amb aquest look rebia una medalla commemorativa, a l'igual que el seu marit Felip. Un Felip al que tant li fa visitar Groenlàndia o el mismíssim infern: sempre porta el mateix aspecte, ensopit, vell, gris i insípid. Tot el contrari que la seva esposa, que sempre marca diferències a través de la moda, no pas en altres aspectes més humans i naturals com ara la reina Màxima d'Holanda. Doncs bé, de cop i volta, zas, hem vist com la consort canviava de roba sobtadament. Es tapava amb un jersei, tenia fred. A 29 graus a l'ombra. Sembla ser que tenien l'aire condicionat en mode criogenització.

Felipe Letizia Joao Lourenço y la primera dama angoleña Ana Afonso Dias EFE
Felip, Letícia, el president Joao Lourenço i la primera dama d'Angola Ana Afonso Dias / EFE

Els gestos de fred polar de Letícia en un país a 29 graus a l'ombra: aire condicionat a tot drap

Una de dos: o el prec de la consort per apagar el sistema de refrigeració se l'han passat per l'arc de triomf, o Letícia, una vegada més, l'espifiava amb el seu equipatge. No anava ben preparada, com li va passar abans d'enlairar-se per culpa de no dur unes ulleres de sol. Vam viure un festival de ganyotes estranyes i gestos poc patriotes mentre escoltava l'himne nacional a Barajas. Ves a saber si el jersei amb el que es cobria el cos, fent senyals claríssims d'estar glaçant-se a la seva cadira, era d'alguna ajudant o membre del seu seguici. Tot podria ser. El resultat en tot cas és immutable: Letícia rescatada de les frigories angoleses i d'una pulmonia garantida. 

LETÍCIA ABANS DE CONGELAR-SE EN UNA ANGOLA A 29 GRAUS:

Medalla a Letizia Angola EFE
Letícia, condecorada a Angola / EFE

LETÍCIA TAPANT-SE COM POT PER L'AIRE CONDICIONAT:

Felipe con Letizia frío Angola GTRES
Felipe fent gestos inequívocs d'estar passant molt de fred / GTRES
Letizia frío jersey Angola EFE
Letícia glaçada amb un jersei a Angola / EFE

La maleta de la reina, com la cançó de Marisol: una tómbola.