Si vostès han de fer alguna gestió amb la Casa Reial aquests dies que sàpiguen que no els agafaran el telèfon. Felip i Letícia no hi són, han marxat de viatge. Aquest matí han agafat un avió i volen camí d'Angola en visita oficial. Aquest viatge té medalleta inclosa: el primer d'un rei d'Espanya a aquest país i també a l'Àfrica Subsahariana. Estaran allà fins el pròxim dimecres, deixant les Sofies al capdavant de Zarzuela. La primera, una adolescent que avui s'ha assabentat que li han trencat el somni de ser futbolista, perquè l'envien interna a Gal·les d'aquí uns mesos, al mateix UWC International College on viu, estudia i madura l'Elionor. L'altra té 84 anys, viu a cavall entre Madrid i Londres i pinta ben poc a la institució. El tron ha quedat desert. 

Bé, bromes a banda, el viatge oficial de Felip i Letícia a Angola ens deixa, de moment, un seguit d'imatges a l'aeroport de Barajas que s'han de comentar. Sí o sí. El seguici reial ha estat acomiadat amb honors a l'aeròdrom, cosa habitual en aquests casos, tot i que no deixi de sorprendre'ns tanta pompa i fins i tot un punt de dramatisme. Què es pensen, que no tornaran? Autoritats bellugant la maneta amb cara de pena, militars en formació, banderes al vent (molt de vent, com poden acreditar els cabells esvalotats de la consort) i himne nacional per acabar d'adobar-ho. Tot el xou. Ah, sí, i una nova pífia.

Felipe y Letizia avión despeinada EFE
Felip i Letícia pujant a l'avió camí d'Angola / EFE
Felipe y Letizia avión despeinada detalle EFE
Letícia molt despentinada / EFE

El complement que no duia Letícia a l'aeroport i ha provocat una situació de poc patriotisme

El viatge de Madrid a Luanda és llarg, són 7 hores si tens la sort de fer-ho sense escales, com és el cas dels monarques. La gent normal, mortal i amb vulgar sang vermella a les venes aniria amb roba i calçat còmodes per suportar la incomoditat d'un seient en turista. No és el cas dels nostres protagonistes, que volen com reis: la first class fa curt per descriure el confort del que gaudiran a l'aeronau. Tanmateix hem vist reines europees com Màxima d'Holanda amb una indumentària relaxada i confortable a l'interior de l'avió, cosa impensable en Felip i Letícia. Sembla que vagin a una boda, estirats i poc naturals. Potser avui ha estat un dels dies més normals, tot s'ha de dir: la reina duia un abric negre llarg, pantalons negres ajustats i botes amb taló no gaire pronunciat. Ara bé, li mancava una cosa. Un complement que li hagués evitat una situació molesta... i familiar: la poden acusar de poc patriota, ves a saber.

Felipe Letizia autoridades EFE
Autoritats acomiadant Felip i Letícia a l'aeroport / EFE

El mal gest de Letícia durant l'himne, culpa del sol i de la seva fòbia a les ulleres

Què li faltava? Fàcil, unes ulleres de sol. Així s'hagués estalviat un mal gest durant la solemne interpretació de l'himne espanyol, i que ha quedat immortalitzat per sempre més gràcies als reporters gràfics. Bé, diem un gest, però en realitat faríem bé a parlar de tota una seqüència. Ganyotes diverses, poca seriositat i, durant una bona estona, els ulls tancats per l'efecte dels raigs solars a les seves còrnies i pupil·les. Queda lleig. Diuen que Letícia no les fa servir perquè així no evita el contacte amb els seus interlocutors, que és un gest amistós, i tal. Sí, però... i l'himne? I els símbols de la pàtria? És que ningú pensa en ells? Ai, ai, ai. Què és una petita lesió ocular per mirar directament l'astre rei si ho fas per Espanya? Malament, molt malament. Per cert: la resta d'autoritats, tan malament com la reina. Una cosa no treu l'altra.

Felipe Letizia ojos cerrados himno aeropuerto GTRES
Letícia amb els ulls tancats durant l'himne / GTRES
Letizia ojos cerrados himno aeropuerto GTRES
Letícia amb els ulls tancats durant l'himne / GTRES
Felipe Letizia aeropuerto EFE
Letícia baixa el cap durant l'himne per evitar el sol / EFE
Felipe Letizia aeropuerto himno EFE
Letícia tapant-se amb la mà / EFE

Joan Carles tenia raó: Letícia és dolenta dolentíssima. Ironia màxima, que ens coneixem.