La relació de la Casa Reial espanyola amb Catalunya és d'igual a igual: cap dels dos hi creu en l'altre. Millor dit, és una relació causa-efecte: com el Cap d'Estat no respecta una part dels seus pretesos súbdits, la ciutadania li paga amb la mateixa moneda: no tenen rei. I són una gentada. Ni de Felip, el dels discursos del 3-O, ni de Joan Carles, cada cop més difícil de classificar. Analitzant el cas del demèrit es pot dir que, a més a més, el tracte envers Catalunya ha estat de prepotència i ignorància 'cateta'. La memòria és fabulosa i, afortunadament, ja no hi ha impediments per parlar amb claredat del passat fosc del Borbó, que n'és i molt. I gràcies als records de Joan Granados, exdirector de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en l'època fundacional de TV3, allà per 1983 i 84, sabem que el tic catalanòfob el pateix des de fa temps. 

Joan Granados UOC

Joan Granados / UOC

Joan Granados Thnoys BLaugrana Blog

Joan Granados / Thonys Blaugrana Blog

Joan Granados JB

Joan Granados a Ona Llibres / JB

Durant la presentació del llibre "Com TV3 no hi ha(via) res" de Salvador Alsius (Pòrtic), vam tenir la sort d'escoltar Granados als seus 86 anys explicant de forma magistral la seva trobada amb el Rei 'de todos los españoles' i tal. En Joan va accedir al càrrec  el 1984 engegant a dida Alfons Quintà com a director de TV3, "el monstre" segons Alsius al llibre. Seguint les ordres del govern Pujol, que volia bones relacions amb la Corona, va anar a Zarzuela de forma cortès "per informar el rei de la tele que faríem. I em va demanar: "¿y cómo será?". Granados va ser sincer i genial. "En catalán, majestad". El monarca patia un petit curtcircuit al cervell, i demanava més explicacions. Una de concreta: "¿Pero todo?" Aquesta rèplica era senzilla, sí. "Va posar cara com si li hagués arrancat un queixal". I del mal que patia, es va revelar la seva catalanofòbia, continguda fins conèixer la gosadia dels catalans. "Pero, ¿la entenderán?". Les clàssiques borbonades que retraten un país. 

Juan Carlos corrida EFE

Joan Carles és 'mucho' espanyol / GTRES

Salvador Alsius y Mònica Huguet 1984 TV3

Salvador Alsius i Mònica Huguet el 1984 / TV3

Presentación libro TV3 Salvador Alsius Ona llibres - Sergi Alcazar

Presentació llibre Salvador Alsius amb Mònica Huguet, Eduard Berraondo, Isabel Bosch i Enric Calpena / Sergi Alcàzar

Doncs sí, Joan Carles. La van entendre i molt, fins a fer-la líder davant TVE i, a més a més, enfortir el català, llengua oficial del país. El que no s'entén és com Juanito ha estat Rei tant de temps, i com és que segueix vigent la monarquia. Però en fi, aquesta és una altra història.