En qüestions de la monarquia espanyola, Jaime Peñafiel sempre ha estat allà. Cronista de la casa reial des de temps immemorables, ha escrit llibres i articles desglossant el dia a dia dels Borbons des de fa més de 40 anys. Ell més que ningú a Espanya coneix el que passa pel cap als reis emèrits i a la seva família. I si hi ha algú que ha estat el dit acusador de la reina Letícia des d'abans de casar-se amb Felipe, aquest és Peñafiel.

El periodista concedeix en exclusiva per a En Blau una extensa entrevista arran del vídeo viral de Letícia apartant la mà a la seva sogra, la reina Sofia, a la sortida de la missa de Resurrecció de diumenge passat a la Catedral de Palma de Mallorca. Un Peñafiel en estat pur que no es mossega la llengua en parlar dels reis d'Espanya i del futur que espera a la monarquia espanyola mentre Letícia continuï sent la reina. I una petició: o Felipe es divorcia o Letícia es carrega la monarquia.

Què li semblen les imatges que han fet la volta al món de la reina Letícia apartant la mà a la reina Sofia, quan aquesta intentava acariciar la seva neta Elionor?
A mi no m'ha sorprès. Jo conec molt bé Letícia, ja vaig ser la seva víctima mesos abans de casar-se, quan es va enfrontar amb mi sense venir a tomb a l'Ajuntament de Madrid. Em va dir que jo la criticava, quan ni havia començat a fer-ho. També em va dir: "Tu has dit que estava trista...". I jo: "Com et puc dir això si ets l'única dona a Espanya que se'n va al llit amb el príncep dels seus somnis?". També: "Et fixes en els meus talons". I jo: "En tot cas, em fixo en les teves cames". Vaig haver de dir-li: "A mi tu ni em cridis ni m'assenyalis amb el dit". Va ser molt desagradable i amb Felip allà davant, espantat. Allà em vaig adonar que li tenia menjada la moral i que qui dirigia la moguda i la vida dels dos era ella. Però la premsa és molt llepa amb la família reial. Hi ha vegades que m'avergonyeixo de ser periodista. Ara tots ho han vist i em donaran la raó.

I el que ha passat a Palma ha estat la constatació del que ja sospitava?
Doña Sofia no fa molt els va dir a uns familiars: "La meva nora no em deixa veure la meva neta". I aquesta els va dir a unes amigues de l'escola: "La meva mare no ens deixa veure la nostra àvia". No m'ha estranyat gens el que he vist: Letícia té un caràcter violent, és incontrolable, agressiva, mal educada... Tot això i molt més. Aquest tema no li fa mal a ella, perquè ella ja està danyada. Això danya la institució. (Pots escoltar la declaració en el següent àudio)

Creu que és una de les pitjors crisis a La Zarzuela, que vostè recordi?
A la Zarzuela hi ha hagut moltes crisis. Primer, no existeix el concepte Familia Real. Allà hi ha ells i els emèrits. Ella no suporta Don Joan Carles. Quan s'anaven a casar Felipe i Letícia, Joan Carles ja va dir: "Si se casa con ella, se acabará cargando la monarquía". I després Sofia, per allò de voler ajudar el seu fill, per tot el que ell la va ajudar en la crisi matrimonial, ha intentat protegir Letícia i ensenyar-la. Però ella no es deixa ensenyar. Després també, Letícia odia Palma. Potser és millor Benidorm, on anava amb el seu avi taxista. Ella té un gran menyspreu per Mallorca. Tot això potser és la gota que fa vessar el vas. En aquest cas, una riuada.

Regna Sofia i Letícia GTRES

Gtres

Li consta que hi hagi gabinet de crisi a la Zarzuela?
No. Felip és una bona persona, però no té caràcter, i menys amb ella. És bondadós, però viu aterrit amb la seva dona i que ella de tant en tant salti com salta, sense venir a tomb. Ella és una persona molt mal educada, molt superba, i amb una protecció ridícula a les seves filles: si no les vol ensenyar, que no les tregui, però quan a la Casa Reial li interessa, bé que autoritza un reportatge a l'Hola on es veuen les seves nenes. El que passa és que la nena gran està sent una espècie de còpia petita de la seva mare. Està creixent també com una nena mal educada. No és acceptable que li apartés la mà a la seva àvia.

leticia sofia missa pasqua GTRES

Gtres

Creu que Letícia s'hauria de disculpar amb la reina Sofia?
És que no hi ha disculpa possible. El greuge ha estat públic, no hi ha pública reparació. El greuge ha estat en un acte institucional, que ara no em vinguin amb foteses.

Com es troba la reina Sofia?
Ella se sent malament, perquè ella el que intenta és ser conciliadora.

Creu que Letícia els ha inculcat a les seves filles un odi envers la seva àvia?
Sí. M'atinc al que veig. Jo soc molt objectiu, però com ja sé com és el seu caràcter... A més, és una persona provocadora. Rotundament provocadora.

Letícia, Elionor i Sofia EFE

EFE

Ha sortit a escena una amiga de Letícia, Imma Aguilar, defensant la seva amiga i dient que Letícia està 'desolada i preocupada'... Què li semblen les seves paraules?
Bé... Aquesta és una cortesana, i clar, no ha parat de dir ximpleries intentant disculpar la seva amiga. Però si el que ha passat és normal!! Posant-li sucre les coses no necessàriament tenen més bon gust. Que està sorpresa pel que ha passat? Sorprès està Don Joan Carles, que m'imagino que va pensar: "Para una vez que voy a un sitio con la familia, mejor no haber venido!!".

Li volia preguntar justament per la reacció del rei Joan Carles i de Felip, que no sabien ben bé què fer...
La de Felip va ser de sorpresa i de tristesa. Al cotxe oficial, després del moment, li va llançar una reprimenda a Letícia, se la va quedar mirant d'una manera ferotge, però ella mirava cap a un altre lloc, com dient  'a mí qué más me da lo que me digas'. I l'expressió de Joan Carles és de desagradable sorpresa. Letícia es creu que és la reina, però no ho és, és la consort del Rei. Però a la Casa Reial no hi ha ningú que pugui reconduir-la. Com tampoc no hi ha ningú que s'atreveixi a dir-li que deixi de ficar-se bòtox a la cara.

leticia sofia felip efe

EFE

M'està dient que algú de la Casa Reial li hauria de recordar que no és ella la que ha de manar?
És que no hi ha ningú que s'atreveixi a dir-li res. És molt mal educada. No dic que ho sigui per ser neta d'un taxista, hi ha taxistes molt educats... Però és mal educada perquè així l'han parit. Felip va perdre la batalla abans de començar, ja en l'anunci del compromís quan ella li va dir: "Déjame hablar a mí". No, Letizia, no. Tú hablarás cuando yo termine, hauria d'haver-li dit Felipe.

Què és el que fastigueja més Letícia de la reina Sofia: que qui vol que exerceixi d'àvia sigui la seva mare Paloma Rocasolano, la proximitat de Sofia a la infanta Cristina o possible gelosia per la relació tan estreta entre mare i fill que tenen Sofia i Felip?
La que conviu amb la nena és l'àvia materna. Quan se'n va de viatge és Paloma la que es queda amb les nenes. Doña Sofia no hi va perquè no li permeten que hi vagi. Ella ja s'ha queixat. El tema és que tot això ha repercutit en la resta de monarquies europees, criticant-la ferotgement. Letícia mai no ha caigut bé en cap de les corts europees. Ella està mal vista. I no pel seu origen modest.

felip leticia missa senyor juan EFE

EFE

Tan greu és la situació?
Em reitero: Joan Carles ja va anunciar que si es casava Felipe amb ella, es carregaria la monarquia. Temps al temps. O frena, cosa impossible, o es divorcia.

Creu que pot arribar a passar? Que podrien arribar a divorciar-se?
Hauria de passar. O Felip recondueix el caràcter d'aquesta senyora o s'hauria de divorciar abans que es carregui la monarquia. El que no pot ser és que ella marqui la línia a seguir de la monarquia i protegeixi les seves filles com si fossin dos monstruitos. Encara que l'error també va ser del seu pare de concedir el Toisó d'Or a una nena de dotze anys. Una nena és una nena. L'estan maleducant i s'està semblant a la seva mare i tracta així la seva àvia. Això és el que també ha desagradat la gent: que tracti així una dona de 80 anys. Perquè Doña Sofia ha estat molt discreta i ha portat amb dignitat el paper de patidora esposa. Mai no ha tingut un mal gest, encara que ella per dins estigués feta pols.

elionor saluda EFE (2)

EFE

Precisament, de la princesa Elionor va dir que anava per l'escola demanant reverències als seus companys de classe... Li ha pujat el Toisó d'Or al cap?
M'ho va explicar una mare de l'escola, amb nom i cognoms: "Nos exige que le hagamos la reverencia". Letícia té un caràcter tan impositiu, amb una falta de respecte total pels altres, que fins i tot ha imposat un menú a l'escola de les seves filles. A mi, diversos pares, m'han fet arribar el seu disgust: "¿por qué mi hijo tiene que comer el menú que exige esta señora?".

Sap quin és el menú que ha imposat?
Doncs a base de verdures i hortalisses, però gens de carn, ni de pasta. M'han dit: "A mi hija le gustan los spaguetti, y no puede tomar, porque quien manda es Letizia".

Marie-Chantal Gtres

Gtres

També s'ha pronunciat sobre el vídeo Marie Chantal, la dona de Pau de Grècia... Pot provocar una divisió irreversible en la mateixa família reial, oi?
Letícia amb les cunyades no es parla. Tampoc amb la família grega de Sofia. El que ha dit Marie Chantal ho ha dit amb tota la raó del món. Letícia ha mostrat la seva pitjor cara. És molt mal educada, i ni tan sols no és bona persona.

INFANTA CRISTINA MISSA SENYOR JUAN GTRES

Gtres

Dimarts es va celebrar la missa en record dels 25 anys de la mort de Don Joan de Borbó. A ella va assistir la família reial i també la infanta Cristina. Creu que Letícia s'entén igual de malament amb la seva cunyada que amb la seva àvia?
No hi ha cap relació. Letícia pensa que Cristina danya la institució. Quan qui ho fa és ella.

I Felip què diu?
Aquesta relació no té solució. Porten més de dotze anys de matrimoni i va de mal en pitjor. El que passa és que ella està crescuda i Felip està empetitit, no sap què fer. S'espanta de les reaccions que pugui tenir la seva dona en qualsevol moment.

Vostè abans parlava de la imatge de Letícia, no només sobre el seu caràcter, sinó també sobre el seu aspecte. No li sembla bé el seu look?
Letícia demostra que no té personalitat i sí molta mala llet. Una persona que estigués equilibrada no estaria sotmetent-se contínuament a operacions. Si es comparen les fotos amb les de fa anys, no té res a veure. Tant bòtox a la cara, els llavis... Felip hauria d'agafar-la i cridar-li l'atenció. Com permet Felip que Letícia vagi a Malasaña i aparegui amb els pantalons trencats com si fos una nena de quinze anys?

Leticia ARC GTRES

Gtres

En alguna ocasió, vostè fins i tot ha dit que no entén com Felip pot continuar admirant Letícia...
És que jo crec que no l'admira. El que passa és que no té la força per dir-li: "No te vuelvas a poner nada más en la boca, ni los ojos, ni la boca". És més, dubto que Felip segueixi enamorat d'ella. L'ha fet patir tant...

I la reina Sofia, s'ha retocat?
Mai. No s'ha operat mai. Ella és fidel a la seva imatge, al seu pentinat. És que aquesta és una norma de la monarquia. La Casa Reial té unes normes i unes dignitats. Cert és que la monarquia necessitava modernitzar-se, però no vulgaritzar-se de manera negativa i atroç.

alonso guerrer primer marit leticia GTRES

Gtres

Ha llegit El amor de Penny Robinson, el llibre que ha escrit l'exnòvio de Letícia, Alonso Guerrero?
Bé... A mi el llibre que em va agradar va ser el del cosí, David Rocasolano: Adiós, princesa. La va retratar de tal manera... La Casa Reial, que té les mans molt llargues, va intentar, no prohibir-lo, però que no es vengués a les grans superfícies... És un llibre fantàstic.

Parlant de llibres, vostè en té algun al cap?
Doncs sí, n'estic acabant un sobre la reina Sofia amb motiu del seu 80 aniversari. Es titularà Los 80 años de Sofía.

urdangarin ACN

ACN

Per cert, ben aviat se sabrà la sentència definitiva del Suprem sobre el cas Nóos. Com afectarà la família reial?
Hi ha molta gent que pensa que Iñaki Urdangarin no anirà a la presó, però això seria un escàndol. Ell anirà a la presó. No sé per quant temps. Però a la presó, hi va. I jo crec que tan culpable com Iñaki és Cristina. El que passa és que la justícia no va ser igual per a tothom. I ho vam veure al paper del fiscal, que es va convertir en defensor de Cristina. Molta gent diu: "¿por qué ella no se ha divorciado?", doncs perquè ella n'ha estat còmplice.

Per acabar, li faré el Test En Blau. Defineixi'm en poques paraules els següents conceptes:

Monarquia
Un sistema medieval que en arribar al segle XXI havia de modernitzar-se, però al seu lloc, s'ha vulgaritzat

El rei Joan Carles
Un gran rei

La reina Sofia
Una gran reina, una gran senyora, una gran mare... i jo creia que seria també una gran àvia, però no deixen que ho sigui

El rei Felip
Un pobre home

La reina Letícia
Una mala persona

La princesa Elionor i la infanta Sofia
Dues nenes que són nenes i estan intentant que es converteixin en una cosa diferent, semblant a la seva mare

La infanta Cristina
Còmplice

Iñaki Urdangarin
Un delinqüent

La infanta Elena
El vers lliure de la família

Froilán
Vol ser el rebel de la família

Jaime Peñafiel
Algú que sempre ha intentat ser honest i independent... I si no, me'n vaig a casa meva

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat