Les vacances dels reis Guillem Alexandre i Màxima d'Holanda han tornat a aixecar una tempesta mediàtica. Mentre la majoria de monarques europeus opten per destinacions discretes i dins de les seves pròpies fronteres, els sobirans neerlandesos han decidit passar l'estiu a la seva exclusiva vil·la de Kranidi, a Grècia, un refugi de luxe que no tots aplaudeixen. Amb una propietat valorada en gairebé cinc milions d'euros, dotada de piscina infinita, vistes al mar Egeu i fins a un port privat, l'elecció no ha tardat a generar crítiques.

Encara que la parella va oferir el seu tradicional posat estiuenc juntament amb les seves filles abans de partir, la seva escapada no va passar desapercebuda. Cada any, el seu retir al Peloponès es converteix en un punt de fricció amb l'opinió pública, que qüestiona si, en temps de tensions econòmiques, és adequat que la família reial mostri un estil de vida tan ostentós, generant qüestionaments sobre la sensibilitat i desconnexió de la família reial respecte a la realitat dels seus ciutadans.

Crítiques pel luxe de Guillem i Màxima i la seva "desconnexió" amb Holanda

Les crítiques no van tardar a sorgir. Tant analistes de la reialesa com ciutadans coincideixen que els reis dels Països Baixos haurien de modelar un comportament més proper i exemplar, prenent com a referència monarques com Felip i Letícia. Cada estiu, la parella real espanyola passa llargues temporades a Mallorca, un gest que reforça la seva connexió amb el poble. De manera similar, el príncep Albert i Charlène de Mònaco prefereixen retirar-se a la seva residència rural a Roc Agel, adoptant un perfil discret i allunyat d'ostentacions. En la mateixa línia, la Família Reial britànica sol optar pel castell de Balmoral a Escòcia o en les seves residències de camp a Norfolk durant l'estiu, mentre que Federico i Mary de Dinamarca s'instal·len al palau de Graasten, ubicat a unes tres hores i mitja de Copenhaguen.

De fet, l'experta en reialesa Justine Marcella no va dubtar a manifestar el seu malestar, suggerint que els monarques podrien anar de vacances a destinacions nacionals. "Podrien aprendre un parell de coses dels seus col·legues de la reialesa. M'encantaria que passessin les seves vacances a Zelanda, Limburgo o Terschelling. Perquè els Països Baixos són preciosos! Encara que no crec que ho facin mai", va assenyalar. Altres periodistes, com Jeroen Snel, van matisar que no es tracta de prohibir-los viatjar, sinó de trobar un equilibri: "No és que hagin de quedar-se aquí setmanes. Un cap de setmana llarg o entre setmana també estaria bé".

La imatge de Màxima i Guillem trontolla davant de l'opinió pública

No és la primera vegada que els reis neerlandesos enfronten una tempesta mediàtica per les seves escapades de luxe. Ja el 2020, durant plena pandèmia, es van veure forçats a reduir les seves vacances després d'una onada de crítiques per viatjar enmig de les estrictes mesures imposades pel govern neerlandès. La memòria col·lectiva no oblida, i cada nou episodi reobre ferides que encara no acaben de cicatritzar.

Malgrat que tant Guillem com Màxima han mostrat una agenda oficial bastant activa aquest any —incloent la participació de la reina en la cimera de l'OTAN i el seu paper com a assessora de l'ONU—, els crítics insisteixen que els gestos compten. I en temps on els líders s'han de mostrar empàtics amb el seu poble, prendre el sol en una mansió grega sembla ser exactament el contrari a l'esperat.