Joan Carles i el seu fill Felip VI no es cansen de jugar al gat i a la rata. L'emèrit vol tornar a trepitjar Espanya el més aviat possible, i té una destinació entre cella i cella: Sanxenxo. Les regates, el marisc i els amigotes tiren molt, i malgrat les conseqüències nefastes que van provocar la seva darrera visita no es baixa del cavall ni de la barca. Les negociacions entre Casa Real i l'exiliat royal havien arribat a un punt d'entesa: d'acord, papi, vine però no emprenyis. I sobretot: no la facis de grossa exhibint-te com un paó. Per això li van suggerir que no trepitgés la localitat de Pontevedra ni el Club Nàutic, res de regates. L'Estat és prou gran i pot triar d'altres localitzacions menys polèmiques, la tria era infinita. Però el patriarca és tossut, i si li prohibeixes alguna cosa, pitjor.

Joan Carles no es va donar per vençut i va aconseguir difuminar aquesta condició. "Preparádme el Bribón, que voy", va deixar anar al seu entorn. Després d'assistir a la coronació de Carles III a Anglaterra, volia fer-se a la mar. Té 85 anys i una salut sempre sospitosa, però assegura que se sent fort i capaç de competir solcant l'Atlàntic. Ja ens estàvem fent a la idea d'un revival gallec amb el fugat com a gran estrella d'aquest circ de tres pistes, quan ens hem assabentat d'un nou gir de guió que aixafa els seus plans. Una gerra d'aigua gèlida... i salada, com l'oceà.

rey españa emerito juan carlos i bribon barco fragata regata sanxenxo efe
Joan Carles al Bribón / Europa Press

Gir de timó radical a Zarzuela, Felip prohibeix Joan Carles acostar-se a Galícia per una qüestió d'ordre constitucional

Sembla una broma, però el digital El Confidencial Digital assegura tenir fonts de tota solvència dins de Zarzuela que destapen el vet taxatiu de Felip VI al viatge de plaer del seu pare. La intenció de l'emèrit era presentar-se a Sanxenxo coincidint amb la disputa d'una competició els dies 19, 20 i 21 de maig. Té mono de regates, també té previst participar a l'agost a les proves que tindran lloc a l'illa de Wight, al Regne Unit. Però de moment haurà d'aguantar-se, ja sap que no és benvingut. I no pas per enemistat o molèsties familiars, els motius són, aparentment, de pes. Una qüestió d'Estat. No volen tenir un personatge tan sensible fent de les seves a pocs dies de la celebració d'un esdeveniment de primera magnitud per a l'ordre constitucional: les eleccions del 28-M.

Felipe sonrisa EFE
El culebrot de la tornada de l'emèrit sembla una broma de Felip VI / EFE

Felip havia claudicat, però no se'n refia. Sap que el seu pare és capaç de qualsevol cosa

La cita amb les urnes serà a nivell local, però és la màxima expressió de la democràcia participativa. Han de ser jornades tranquil·les, sense aldarulls ni mogudes estranyes. I Joan Carles és un imant de sorpreses, la gran majoria desagradables, capaç de qualsevol cosa. Si més no des de fa uns quants anys, i res fa pensar que aquesta tendència hagi de canviar en el futur més immediat. El Borbó fa nosa, el Borbó esvera. El Borbó fa tremolar els fonaments del sistema, la Corona i tot el que es trobi al seu camí. Per tant, Felip recula i li diu al pare que seria millor que vingués a Galícia en un altre moment, que ara no toca. Si no hi ha un nou gir radical de timó, cosa que no ens sorprendria gens ni mica, es quedarà a terra ferma.

Juan Carlos bastón GTRES
Joan Carles, fotut / GTRES

Felip sap que el transatlàntic de la Corona sotsobra i no vol convertir-lo en el Titanic. Per això millor evitar l'iceberg.