La família és un dels grans tresors de la vida, alhora que una font inesgotable de mals de cap. En el cas dels Borbons, com que en el seu cas escriuen Família Reial, amb majestàtiques majúscules ben bufones, doncs els mals de cap també són Mals de Cap. De dimensions règies, colossals. Felip no és el rei 'Preparao', en realitat és 'L'Angoixat'. Patidor de mena, per això es menja les ungles: l'herència de la seva corona és per llogar-hi cadires. D'una part d'aquest llegat, com per exemple que el seu tron sigui voluntat del Caudillo, doncs com que sempre han mirat cap a una altra banda. En quant a qüestions més recents i més mundanes, però, no hi havia on amagar-se'n. O s'actuava o s'actuava, però la situació era insostenible. Per alguna cosa havia arribat ell a ser rei el 2014: per treure's de sobre una mala peça al teler. El pare Joan Carles, a partir de llavors emèrit.

La llegenda explica que va ser Felip VI, en col·laboració amb Moncloa, els impulsors d'aquella carta escrita pel patriarca Borbó en la que comunicava, el 2020, que fotia el camp. "Se va del país para evitar que las noticias sobre su fortuna en el extranjero dañen a la institución", era el pretext de la seva arribada a Abu Dhabi. Amb 82 anys sortia per cames del que havia estat el seu regne, i des de llavors han canviat algunes coses: el soroll al seu voltant és el mateix, però judicial i tributàriament li han fet una feina de neteja insòlita però efectiva. Un procés en el que de vegades se ha venido arriba. Massa arriba. De ser discret en la seva victòria, gens ni mica. Si fins i tot ha decidit deixar de tributar a Espanya i evitar així que li impedeixin gaudir dels seus estalvis aconseguits amb tant d'esforç, suor i generositat aliena. Ah, sí, i amnèsia a l'hora de fer la declaració, però com que era inviolable, doncs al final se t'oblida tot. No és pas culpa seva, hi havia un sistema que li permetia fer això.

joan carles abu dhabi nius
Joan Carles arriba a Abu Dhabi / Nius

Fa gairebé un any del bany de masses impúdic de Joan Carles a Sanxenxo

Va ser a finals de maig de 2022 quan Joan Carles va trencar el seu exili o fugida desafiant la institució monàrquica, que seguia sense voler veure'l ni en pintura, com el mateix govern espanyol. Va agafar un jet privat i va plantar-se a Sanxenxo, el seu Disneyland nàutic particular, i on té els seus amigotes de sempre. Aquell cap de setmana llarg que començava amb les imatges de l'aeroport de Vigo al costat de la infanta Elena, Pedro Campos i la seva rossa i borbònica esposa es va convertir en un bany de masses. Un exagerat i de flaire impúdica, o almenys així ho van percebre Felip i Letícia. La traca final de l'excursió era un dinar familiar a Zarzuela que es va convertir en una marató d'11 hores, amb Sofia malalta de covid, els nebots tarambanes per la casa i el fill rei cantant-li la canya a l'emèrit per passar-se de la ratlla amb el seu exhibicionisme. Va marxar cap als Emirats calentet, però això sí: amb l'avió carregat de marisc per als seus amfitrions àrab.

EuropaPress rey juan carlos aeropuerto vigo
Joan Carles arriba a Vigo / Europa Press
Juan Carlos signo de la victoria GTRES
Joan Carles fa el signe de la victòria a Sanxenxo / GTRES

Felip claudica amb el pare però li imposa una condició que li farà mal

D'aquella experiència la Casa Reial va sortir escaldada, i li van denegar tornar per una temporada que s'ha allargat gairebé un any. Molt de temps tenint en compte que Joan Carles, tot i ser ja ciutadà dels Emirats a tots els efectes, té la intenció de venir sovint a Espanya. Sembla que després de veure's i besar-se a Atenes al funeral de Constantí II, i de fer de baby sitter del nét Froilán alguna cosa ha canviat i el discurs també. Ara allò del "no ha sido condenado" pren més força, i Felip ha claudicat. Confidencial Digital explica que li aixeca el vet i pot venir de visita. Amb unes condicions inflexibles com la prudència, la discreció i baixar els fums, a banda d'una prohibició geogràfica que li farà mal: no pot tornar a Sanxenxo. El paradís, prohibit. Tornarà, però amb les regles de Zarzuela. Empat.

Felipe VI Ada Colau Núria Marín Mobile GTRES
Felip VI preocupat fa uns dies a Barcelona / GTRES

Aquesta és una partida d'escacs que mai no s'acaba. Veurem si el rei contraataca i demostra per què no es refien d'ell.