La docència en català té una tendència decreixent en les universitats dels territoris de parla catalana, segons l'últim informe sobre la situació de la llengua catalana, promogut per la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural i elaborat per la Xarxa Cruscat de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Segons l'estudi, aquesta tendència la causen, en part, els criteris economicistes i d'internacionalització que s'han imposat en la gestió de la universitat, que "no aconsegueixen compatibilitzar la presència destacada de la llengua catalana i la voluntat de relacionar-la amb un entorn global del coneixement", han informat Òmnium i la Plataforma en un comunicat.

L'ús del català ha baixat prop d'un 5% en els màsters de les universitats públiques catalanes i se situa en el 56,8% de les classes. L'informe constata que, a més de Catalunya, a la resta de territoris de parla catalana, la "minorització" del català en l'entorn universitari ha de poder ser revertida amb criteris de gradualitat.

En el terreny polític, l'informe sosté que la sortida del PP dels governs de les Balears i el País Valencià "facilita" la posada en marxa de polítiques favorables a l'ús del català en aquestes dues comunitats.

A Catalunya, l'"ofensiva jurídica" del govern central està provocant una inacció legislativa que s'hauria de corregir i que motiva que les entitats en defensa de la llengua juguin un paper molt important.

Pel que fa als mitjans de comunicació, l'informe assenyala que el consum de premsa escrita en català ha baixat lleugerament entre 2014 i 2015, les ràdios en català mantenen el lideratge, però que al País Valencià es manté el "precari panorama" i a Balears, l'oferta de ràdio i televisió en català es refugia en algunes emissores i televisions locals i comarcals.