La cita anual de l'oracle d'Omaha amb els seus fidels no va defraudar, una vegada més, el 2 de maig, encara que aquesta vegada la trobada multitudinària va ser virtual a causa de la necessitat de distanciament social per la pandèmia. "La màgia nord-americana sempre ha prevalgut i ho tornarà a fer", va predir. En la reunió, coneguda com un "Woodstock per als capitalistes", va abordar una qüestió de gran importància: la forma en què les persones treballaran després d'haver-ho fet les últimes setmanes remotament. Aquesta va ser la seva aposta per al futur. El món laboral remot.

La Universitat de Harvard i el Wall Street Journal, entre altres centres neuràlgics dels negocis, van prendre nota ràpidament de la proposta. I van comentar: "Estem vivint la prova més pura inimaginable d'internet i estem descobrint la seva capacitat de recrear un facsímil de l'economia, que continuarà fins i tot després que els països aixequin suaument els bloquejos per fases".

Potser per això, Buffett, després de donar fe de la seva conversió al treball des de la distància, va anunciar que la seva companyia hòlding Berkshire Hathaway havia venut totes les seves participacions en les aerolínies nord-americanes. L'inversor va dir que la pandèmia conduirà a canvis a llarg termini, la qual cosa d'entrada ha colpejat la indústria de viatges. Els negocis han de buscar noves vies per a la seva continuïtat. Ell mateix va reconèixer que havia patit pèrdues per valor de gairebé 50.000 milions de dòlars en el primer trimestre i, per tant, va afegir que calia bifurcar en alguns aspectes, ja que "el negoci de les aerolínies ha experimentat un canvi molt important".

Quan les amenaces de la Guerra Freda es fan més properes i perilloses, els americans reaccionen aquest cop com sempre ho han fet en altres moments de la història: aixecant un fort que els protegeixi

La mateixa necessitat, en el seu cas, de redimensionar l'economia nord-americana, apressa Donald Trump. La Casa Blanca està accelerant una iniciativa per arrabassar les cadenes de subministraments globals de la Xina. El Departament d'Estat busca moure tant el proveïment com la fabricació fora del control de Pequín després de la seva manera d'actuar davant del brot de coronavirus, rebuig que comparteix Europa.

Trump s'ha compromès a tornar la fabricació als EUA. I quan les amenaces de la Guerra Freda es fan més properes i perilloses, els americans reaccionen aquest cop com sempre ho han fet en altres moments de la història: aixecant un fort que els protegeixi, com van deixar constància les pel·lícules de l'oest i del setè de cavalleria.

Per a això, Washington oferirà incentius fiscals i possibles subsidis de reinstal·lació d'activitats per assegurar d'entrada "el que és essencial", com la producció de medicaments. Però sense oblidar el fons: la Xina va superar els EUA com a principal fabricant del món el 2010 i va ser responsable del 28% de la producció mundial el 2018, segons Nacions Unides. Aquest factor multiplica la potència de la seva influència.

Divendres, el món va tenir l'alegria de llevar-se amb la trucada a Washington del vice-primer ministre xinès, Liu He, en la qual expressava la voluntat de Pequín de complir els compromisos de l'acord Fase U sobre la compra de productes made in USA. Els mercats van celebrar la notícia.

El relaxament de la tensió no treu que ara mateix els EUA estan preparant una aliança de "socis de confiança", denominada "Xarxa de Prosperitat Econòmica", de la qual formaran part aquells països que operen sota un mateix conjunt d'estàndards en tot, des dels negocis digitals i l'energia, fins a investigació i comerç. En aquesta xarxa ja figuren Austràlia, l'Índia, el Japó, Nova Zelanda, Corea del Sud i el Vietnam. Objectiu formal: "Fer avançar l'economia mundial". I comenten: "Aquest moment és una tempesta perfecta. La pandèmia ha cristal·litzat moltes preocupacions de la gent", diuen, i enumeren: "Sanitàries, econòmiques, geoestratègiques, entre d'altres". La feina i els negocis, com Europa, entraran dins d'aquest gran capítol.