Unió Democràtica no compta presentar-se de nou en solitari a unes eleccions generals en cas que la impossibilitat de pactar un nou govern al Congrés, abans del 2 de maig, obligui a repetir els comicis.

Destacats dirigents democristians han assegurat a El Nacional que el partit descarta totalment tornar a concórrer a les eleccions espanyoles després dels resultats obtinguts el 20-D, quan no van aconseguir cap diputat. Admeten, però, que aquesta decisió no ha estat encara adoptada formalment per la direcció del partit.

El secretari general de la formació, Ramon Espadaler, consultat sobre aquest tema, ha reconegut que “alguns dirigents són d’aquest parer”, però ha afegit que Unió no prendrà cap decisió fins que la repetició de les eleccions sigui un fet.

La convocatòria de noves eleccions enxamparia els democristians en una situació complicada, tant des del punt de vista polític com econòmic.

El passat mes de juny, després d’una consulta entre la militància, Unió va trencar la coalició CiU, per discrepàncies pel posicionament convergent al debat independentista. Aquesta decisió va provocar també la marxa del partit d’una part dels dirigents i militants, liderats per Antoni Castellà, que van fundar Demòcrates de Catalunya.

Sense diputats

El 27-S Unió va acudir en solitari a les eleccions al Parlament i no va aconseguir cap diputat, mentre que la formació que lidera Artur Mas i Demòcrates es van presentar dins de JxSí amb ERC, MES i candidats independents i van aconseguir 62 escons.

UDC tampoc va aconseguir ni un sol representant al Congrés el 20-D, quan Josep Antoni Duran i Lleida va encapçalar la candidatura al Congrés. Aquest resultat va provocar que el fins aleshores líder del partit abandonés el càrrec i deixés la formació en mans de Ramon Espadaler.

A la pèrdua de representació al Parlament i al Congrés s’hi ha afegit la divisió interna i la marxa de regidors i alcaldes de diferents ajuntaments cap a Demòcrates.

El darrer capítol ha estat la crisi econòmica provocada per la pèrdua de càrrecs electes. A mitjans de març es va saber que Unió havia decidit acollir-se a un preconcurs de creditors per buscar una sortida als seus problemes financers.

19 milions

Després de les darreres campanyes en solitari, el deute d’aquest partit es xifraria en 19 milions d’euros, principalment a entitats bancàries, la qual cosa ha obligat la formació a vendre patrimoni, inclosa la seva seu al carrer Nàpols de Barcelona.

Unió té previst celebrar un congrés entre finals de maig i principis de juny per reorganitzar internament la formació. Això no obstant, Espadaler ha assegurat que els democristians no deixaran de lluitar pel seu espai polític.