Un cop avortada l’Operació Diàleg, l’executiu espanyol ha posat en marxa l’operació mà dura. El gir estratègic s'ha precipitat com un moviment sísmic que ha remogut el taulell polític. A partir d’ara cada gest tindrà una resposta “proporcionada”, segons el govern de l’Estat. Si hi ha una urna, quedarà precintada. S’ha acabat el temor a parlar de suspendre competències. L'escarransit fil de diàleg que se suposava que existia entre el Govern català i l’espanyol es va tensar ahir fins a tal punt que ha acabat saltant pels aires.

Com una nerviosa partida de ping pong. Els gestos van circular al llarg del dia entre Madrid i Barcelona amb una contundència que fins ara s’havia evitat. Un joc ràpid, per deixar clar que han canviat les regles.

El president, Carles Puigdemont, va començar la jornada esmorzant amb el cos diplomàtic acreditat a Barcelona i va assegurar davant d’una seixantena de cònsols que les “amenaces” de l’Estat no aconseguiran frenar el referèndum.

Ocupaven el Saló Sant Jordi, cafè en mà, els representants dels USA, Gran Bretanya, França, Alemanya, Japó, Canadà, Suïssa, Israel... I la degana dels cònsols, la peruana Franca Lorella, lluny de fer cap retret sobre la tensió política, es va limitar a desembeinar un diplomàtic violí i lloar la capacitat d'acollida dels catalans. La setmana passada els cònsols s'havien reunit amb el delegat del Govern, Enric Millo. Per a la política internacional, el cas català segueix sent un afer intern. En totes direccions.

Reunió suspesa

No obstant, quan la imatge i l'avís de l'esmorzar diplomàtic arribava a Madrid, des de Moncloa es va anunciar que quedava ajornada la trobada entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont. La pèrdua era, de fet, menor, si es té en compte que la cita queia fulminada quan ni tan sols s'havia arribat a agendar. És més, la previsió inicial era que fer-la abans d’acabar el mes de gener, que dimarts ja havia passat a millor vida.

Des de la Moncloa, però, es va voler engaltar un bon cop de porta a Puigdemont. Encara que la porta no s’hagués obert prèviament. Va quedar clar que el qui reparteix els temps és Rajoy i ahir va decidir que el seu temps no estaria disponible per al president català fins que no hagi superat el seu bany en la bassa d’oli del congrés del PP.

Elena i Puigdemont en la reunió del Pacte Nacional del Referèndum / ACN

Tots aquests moviments s'anaven concentrant abans de l’hora de dinar. Era tot just els prolegòmens de la tempesta que es preparava per a les quatre de la tarda, quan estava previst que es reunís de nou el Pacte Nacional pel Referèndum sota la presidència de Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Havia de ser una nova exhibició de força, amb l’auditori del Parlament d’una blancor immaculada acollint el referèndum en la seva versió més asèptica; amb l’alcaldessa Colau blindant la proposta i mantenint amb una mà els comuns asseguts a la taula i amb l’altre propinant una desacomplexada estirada d’orelles a l’escepticime de la CUP. En definitiva, una cita amable de mans esteses, promeses de diàleg i perspectiva de vol gallinaci.

Però, just abans de començar la reunió a l’auditori de la Cambra, un nou obús va impactar contra la Ciutadella. Aquest cop en forma d’un teletip d’agència en què l’Estat deixava clar, sense embuts, la seva disposició a precintar col·legis electorals i recuperar competències en cas que es convoqui el referèndum. L’espantall de l'article 155 de la Constitució, sobre la suspensió de l'autonomia, aterrava de nou damunt la taula.

Les reaccions a l'avís del govern espanyol van arribar de totes bandes, inclòs el compte de twitter del president: "La democràcia no es pot precintar, ni deixarem que es precinti", avisava Puigdemont.

El fet és que a Madrid hi ha ara mateix tantes operacions en marxa que algunes amenacen de provocar post-operatoris complicats. La imatge de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría reunida amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimada, n'és una. El gest per fer evident el tancament de files entre els unionistes, pot resultar difícil de pair per a un PP català ja molt adolorit.

Resposta proporcional

En acabar la reunió entre Santamaría i Arrimadas, el secretari d’Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va reiterar que el referèndum és “il·legal” i no es durà a terme. La resposta de Madrid serà, segons de Castro “proporcional” a les mesures que prengui el Govern.

Les espases estan en alt. Més que mai. Divendres la vicepresidenta espanyola vindrà a Barcelona a explicar les inversions de l’Estat en infraestructures. Dilluns, començarà el judici contra l’expresident Artur Mas per la consulta del 9N i de nou es prepara una protesta al carrer. Segons els organitzadors, ja hi ha més de 25.000 inscrits. El Govern català en ple ha compromès la seva presència.

Rajoy i la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, als passadissos del Congrés / EFE