Anar a votar en el referèndum de l’1 d’octubre podria significar ser “col·laborador d’un delicte”. Això és el que sosté Societat Civil Catalana, que ha fet una roda de premsa aquest matí en la qual se cercava desmobilitzar la ciutadania. Tot amb una clara advertència: "S'està cridant els ciutadans a participar en una suposada festa cívica de la democràcia, però realment se'ls està convidant a la comissió d'un delicte", ha deixat anar el vicepresident de l’entitat unionista, José Domingo.

En l’acte, l’entitat ha advertit d’una sèrie de suposats perills amb els quals pretenen afeblir la convocatòria a les urnes.

Activar l’estat d’excepció o setge

L’entitat unionista, que recentment va anunciar mobilitzacions de cara al proper 12 d’octubre, ha deixat clar que vol impedir el referèndum si cal fent ús d’instruments que no s’han emprat fins ara, com l’estat d’excepció o de setge. Per això, Domingo ha demanat avui al govern espanyol que emprengui les mesures necessàries per evitar la votació de l’1 d’octubre.

Utilització de la força

Domingo ha exposat que no el preocupa quina via empri l’Estat per frenar el referèndum. En tot cas, creu que tant la utilització de la força com acudir als tribunals són bones opcions per frenar la votació.

De la mateixa manera, pel que fa a la part jurídica, Societat Civil Catalana s’ha mostrat convençuda que les lleis de transitorietat no arribaran a entrar en vigor perquè sempre serà vigent la Constitució espanyola.

"Apropiació" dels Mossos

Des de Societat Civil Catalana s'ha denunciat "l'apropiació" dels Mossos per part dels partits polítics independentistes després dels atemptats. Domingo ha assenyalat que se'ls ha convertit en una espècie "d'estructura d'Estat". S'ha assenyalat directament el conseller d'Interior, Joaquim Forn, el director general i el major dels Mossos, Pere Soler i Josep Lluís Trapero.

Domingo ha assegurat que Forn i Soler "ho han fet malament", tot perquè un "s'ha excedit" i ha "mentit" mentre l'altre s'ha equivocat, segons l'entitat, en no ser una de les cares visibles durant els atemptats.

El vicepresident de Societat Civil Catalana també ha tingut unes paraules per al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, de qui ha dit que ha optat pel "cara a cara polític" més que complir la seva funció de comunicació.

Conflicte d’ordre públic

Des de Societat Civil Catalana s’ha arribat a assegurar que Catalunya pot esdevenir després de l’1 d’octubre “un territori amb conflictes greus d’ordre públic”. La raó? En l’imaginari de l’entitat, es veu la Catalunya post-referèndum com un indret en què, per exemple, es convidarà als ciutadans a “ocupar” les infraestructures de l’Estat per imposar la independència.