Estan o no estan imputats pel delicte de sedició els 14 detinguts en l'operació Anubis, el déu de la mort egipci, que s'ha dissenyat per desmantellar el referèndum?

L'operació policial juga amb el delicte de sedició.

El jutge no l'imputa. Investiga 20 càrrecs públics per desobediència, prevaricació i malversació. I tot i que José Antonio Ramírez sempre ha negat que estigués investigant el referèndum, ara sí que fa constar que l'operació busca proves que demostrin l'organització de la votació de l'1-O per part dels investigats.

En l'ordre de detenció de la Guàrdia Civil, la policia argumenta l'operació per "l'incompliment de la suspensió del TC en diversos pronunciaments i la culminació de la transició nacional" així com "gestionar elements fonamentals del referèndum" i parla d'un possible delicte de sedició.

La Guàrdia Civil cita la sedició. Tant en l'ordre de detenció, com en l'enumeració dels delictes que fa als detinguts en el moment de l'arrest i en els interrogatoris. Però el jutge, que és l'únic que la pot imputar, no la contempla. 

José Antonio Ramírez acusa els investigats de tres delictes: desobediència, prevaricació i malversació de fons. No inclou la sedició.

La sedició, a més, és un delicte del qual en té plenes competències l'Audiència Nacional, i en el moment en què els hi atribueixi, perdrà el cas perquè saltarà a Madrid. El jutge tampoc està passant la ratlla que pugui esquitxar els aforats, perquè també el perdria, ja que ja hi ha una querella al TSJC que investiga aquesta part.

D'on surt la sedició?

El delicte de sedició surt de la denúncia de VOX que es presenta després de les declaracions que fa l'exjutge i l'exsenador Santiago Vidal assegurant que el Govern de la Generalitat ja tenia totes les dades fiscals dels catalans. En el llistat de delictes coneguts com a desobediència, prevaricació i malversació n'apareixen dos de nous: revelació de secrets i sedició.

Quan el jutge l'admet a tràmit, no delimita per quins delictes comença la investigació ni a qui els hi imputa. De fet, el secret de sumari és tan estricte que fins que no avancen els mesos no se sap que hi ha tres investigats. Ahir, per sorpresa de tothom, es va saber que ja n'hi havia 20 i que la gran majoria eren càrrecs públics del Govern, bàsicament els que pengen de les conselleries d'Esquerra que han assumit la preparació del referèndum.

A partir d'aquí, la policia fa la seva investigació i es fa seu el delicte de sedició. Però entre les poques coses que ha fet públiques el jutge, i n'ha fet públiques molt poques, hi ha els delictes pels quals s'investiga els detinguts d'ahir i no hi apareix la sedició.