El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, endegaran a partir de l'octubre els treballs per a una reforma de la Constitució que podria passar per la delimitació competencial d'autonomies i Estat. Els partits volen constituir un grup de juristes que elabori un esborrany de punts comuns i veure si poden sumar altres grups com el Partit Popular, Podemos i els nacionalistes. Ambdós manifesten el seu compromís amb la unitat d'Espanya, però insinuen reticències a l'hora d'aventurar futurs escenaris l'1 d'octubre. 

"Estem junts en la defensa de les lleis democràtiques, podem estar al costat del govern [espanyol], però volem estar informats", ha dit Rivera després d'una trobada que ha durat una hora i vint minuts. El polític català ha constatat que existeix una triple entesa entre les forces unionistes –PP, PSOE i Cs– per oposar-se al referèndum, però ha fugit en tot moment d'assegurar si secundaria l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. "No ens posem la bena abans de la ferida, no donaré aquest gust a Puigdemont quan les empreses d'urnes ni tan sols volen fabricar-les", s'ha vantat.

El portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, també ha compartit la negativa a l'autodeterminació i ha reiterat la necessitat de "crear espais de diàleg" amb el sobiranisme, instant-los a “sortir de les trinxeres”. Les paraules d'Ábalos arriben després que el mateix Sánchez afirmés que no creia que s'hauria d'arribar a l'aplicació del 155, enmig de la tempesta dels alcaldes díscols del PSC a favor del referèndum. Els socialistes catalans no han sorgit, però, a la reunió, perquè segons Rivera és un afer intern, però el de Cs assegura que veu compromís en Sánchez davant l'1 d'octubre. 

La negativa al referèndum uneix els dos líders que fa més d'un any van signar un acord de govern fallit. No és una goma suficient, però, per garantir l'acostament total en l'àmbit territorial. El mateix Rivera ha reprovat el gir plurinacional dels socialistes i ha dit que ell no pensava incloure la idea de "nació de nacions" en la reforma constitucional, ni tocar l'article 1 perquè Espanya "perdés" la sobirania nacional. La formació taronja proposa tancar la llista de competències de la carta magna, i els socialistes tenen aquesta mesura a l'acord de Granada, així com revisar el finançament autonòmic.

Ábalos, tanmateix, rebaixa expectatives davant la reforma de mínims que es vaticina. Els temes que Rivera ha posat damunt la taula són la supressió dels aforaments, cosa que fins ara el PSOE no defensava, la reforma de la llei electoral, o la limitació de mandats –que Cs va pactar amb Mariano Rajoy a canvi del seu sí en la investidura–. Rivera afirma que no vol excloure el govern espanyol ni ningú de la taula de negociació, i ha marxat tranquil de la trobada perquè en cap moment s'ha parlat "ni de mocions de censura, ni de canviar governs".