El conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ha explicat a quatre grans capçaleres europees, Le Monde (França), La Stampa (Itàlia), La Tribune de Genève (Suïssa) i Diario de Noticias (Portugal), com serà el referèndum d'independència convocat pel president Puigdemont per a l'1 d'octubre. El responsable d'Exteriors destaca que aquest referèndum no serà una rèplica del 9-N, sinó que aquest cop serà vinculant i tindrà totes les garanties i implicacions legals. 

Al diari Le Monde, una de les principals capçaleres de França, el conseller augura un "xoc" entre la Generalitat i el govern de Rajoy si, ara ja amb la data i la pregunta plantejada, "algú que té capacitat per resoldre el problema no hi fa res". Romeva defensa el full de ruta del Govern perquè és un compromís democràtic expressat a les urnes i critica Europa per la seva posició neutral. El conseller, que assegura que desconeix quina serà la reacció de Madrid per impedir la votació, creu que la UE s'ha de preguntar "si pot acceptar" un país membre que "no afronta aquest problema".

En l'entrevista que publica La Tribune de Genève, Romeva explica la principal diferència entre el 9-N del 2014 i el referèndum de l'1 d'octubre vinent: "Ara parlem d'un veritable referèndum, organitzat amb totes les garanties per part del Govern català, i tindrà implicacions legals". Hi afegeix que si es guanya caldrà "afrontar les conseqüències" i posar en marxa "els mecanismes necessaris perquè Catalunya comenci a funcionar de manera independent". "Tindrem un mandat legal. Igual que en el cas del Brèxit, s'obrirà un procés de negociació", afegeix.

Quan se li pregunta sobre la negativa d'anar al Congrés a presentar el referèndum, Romeva recorda el cas de l'Estatut, que va ser retallat, i assegura que els catalans hem "après la lliçó". Sobre la sortida de la Unió Europea, el conseller assegura que no és cert que una Catalunya independent sortiria automàticament del projecte europeu, sinó que caldria un procés de negociació amb Madrid i Brussel·les. 

A La Stampa, Romeva també ha insistit a diferenciar el referèndum del 9-N, i remarca que en aquella ocasió va ser una consulta organitzada per la societat civil i que ara serà "un referèndum fet des del Govern i el Parlament", amb un resultat que "serà vinculant". Una idea semblant és la que expressa al portuguès Diario de Noticias, en el qual, a més, avança que el Tribunal Constitucional espanyol "no tindrà cap influència" un cop Catalunya se situï fora del camp legal a Espanya; amb tot, recorda que el problema "és polític". I assegura que si guanya el no "no passa res", hi haurà "noves eleccions".

Aquestes entrevistes van ser fetes aquest divendres en una visita del conseller Romeva a Madrid, després que s'anunciessin la data i la pregunta, el mateix dia en què va enviar un memoràndum a les principals cancelleries per informar sobre els nous moviments del Govern.