Els partits independentistes i Catalunya Sí que es Pot uneixen forces perquè els ajuntaments catalans on tenen representació votin mocions a favor del referèndum, i aconseguir així que la majoria del mapa municipal català sigui sobiranista.

Després d’haver coincidit aquest dijous a les portes del Parlament en suport de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, les formacions independentistes, és a dir, el PDECat, ERC la CUP i Demòcrates, i els partits que formen part de CQSP, tornen a treballar plegats per fer possible el referèndum per a Catalunya.

L’objectiu és involucrar el món local en el dret a decidir a partir del vot favorable a mocions que presentin aquests partits, a les quals ha tingut accés Europa Press, i com a resultat, aconseguir que el màxim de municipis catalans facin costat a la consulta sobre la independència.

Tot i que encara s'ha de veure quins consistoris acaben donant suport a la proposta, atès el rebuig frontal del PP, C’s i el PSC, els 6.000 regidors que tenen comuns i independentistes als ajuntaments del territori garanteixen que les mocions per la consulta es puguin votar a la pràctica totalitat de localitats del país.

L’impuls municipalista a què independentistes i comuns volen donar embranzida arriba pocs dies després del 12-O, en què una cinquantena d’ajuntaments catalans van optar per obrir les seves portes malgrat ser el Dia de la Hispanitat, fet que està comportant disputes amb la Delegació del Govern espanyol.

Independentistes i comuns van concentrar-se al Parlament en suport de Carme Forcadell. Imatge: Sergi Alcàzar

Va de matisos

L’aparent unitat a favor del referèndum entre totes les branques del sobiranisme i l’entorn de CQSP es comença a esquerdar quan es posa lupa al camí que volen recórrer els diversos partits. I és que cadascun ha preparat la seva particular moció.

El document que més es diferencia de la resta és el dels comuns i, també en aquesta ocasió, per la qüestió de la unilateralitat. En la línia del discurs de CQSP al Parlament, el text insta a treballar per un referèndum amb les màximes garanties que "busqui el reconeixement previ de la Unió Europea i de la comunitat internacional" perquè la consulta tingui efectes jurídics i polítics.

Per la branca independentista, la moció del PDECat manifesta la voluntat de fer "un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya el setembre del 2017 amb una pregunta clara i una resposta binària".

La moció d'ERC inclou que els municipis impulsaran debats constituents i facilitaran "els recursos i els espais necessaris per al correcte desenvolupament del debat ciutadà".

Demòcrates vol comprometre els ajuntaments a crear "espais de debat i propaganda electoral que garanteixin la presència els arguments del sí i el no a la independència en igualtat de condicions".

El text de la CUP encara no s’ha fet públic, però es preveu que sigui en la mateixa línia que els anteriors.

Malgrat l’evident distanciament en moltes qüestions, d'altra banda, els textos del PDECat i els comuns comparteixen un aspecte: la voluntat d’informar l’Estat de l’aprovació de les mocions, en cas que es materialitzin. Els primers proposen comunicar-ho al govern de Madrid, mentre que els segons opten per fer-ho al Congrés i al Senat.  

Amb tot, es pot donar el cas que en els ajuntaments amb presència de tots els partits proreferèndum, com ho és el de Barcelona, s'arribin a votar fins a cinc textos diferents sobre la mateixa qüestió.