El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit a demanar tranquil·litat al comitè executiu nacional del PP reunit aquest dilluns per la convocatòria del referèndum d'independència a Catalunya per a l'1 d'octubre i ha reiterat el missatge que l'Executiu sap el que ha de fer "i ho està fent".

El portaveu dels populars, Pablo Casado, ha assegurat en roda de premsa després d'aquesta reunió que Rajoy els ha demanat calma i que "ningú no tingui el menor dubte que aquest desafiament no es consumarà" i que es manté viu com un "moribund" amb "respiració artificial" per la "multimilionària propaganda" dels qui el promouen.

"Proven d'ocultar un agonitzant procés d'interessos ocults i inconfessables", ha afegit Casado.

El portaveu del PP ha assegurat que el pròxim 1 d'octubre no es repetirà un 9 de novembre del 2014, quan sí que es va arribar a col·locar urnes per realitzar una votació, entre altres coses perquè en aquesta ocasió hi ha una sentència del Tribunal Constitucional que prohibeix que allò es repeteixi.

Els efectes d'aquesta sentència són "immediats", ha afegit el portaveu, que ha defensat que el govern central no pot donar "més dades" sobre la seva estratègia. "Són ells els que agredeixen la sobirania nacional, els que es queden sense suports i gairebé tots inhabilitats. Això no és un xoc de trens", ha recalcat Pablo Casado.