Just 24 hores abans de tornar a coincidir a Barcelona amb el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, el president, Carles Puigdemont, ha insistit avui que un cop el Pacte Nacional pel Referèndum acabi els seus treballs, tornarà a plantejar una darrera oportunitat d'acord amb l'Estat. Això no obstant, ha advertit que el referèndum es farà. "No tenen tant de poder per aturar tanta democràcia", ha advertit.

Puigdemont ha fet aquestes consideracions aquest dijous en el marc del dinar-col·loqui organitzat per la tribuna Sobirania i Justícia. En la seva exposició inicial, el president ha explicat que l'Estat tindrà una darrera proposta, una sol·licitud de diàleg. "Esperarem amatents la resposta", ha assegurat després d'explicar que la voluntat és "parlar de tot, sense límits, sense condicions". Aquesta seria l'única manera de què disposa l'Estat per evitar la convocatòria abans del mes de setembre i pactar una altra data, segons ha advertit.

El president feia aquestes consideracions el dia abans de compartir un dinar a Barcelona amb Rajoy en el marc de la inauguració de la Fira de l'Automòbil.

Participació determinant

En qualsevol cas, el polític gironí ha deixat clar que el referèndum es farà, perquè és decisió dels catalans i serà la seva participació la que li donarà validesa. "Un referèndum acordat amb un 15% de participació, seria un referèndum vàlid? Per mi, no. Un referèndum no acordat però que tingui una participació substantiva és vàlid? Per mi, sí", ha explicat.

El president ha garantit que el Govern organitzarà el referèndum de manera adequada i equitativa, assegurant una ràtio d’urna per habitants igual a tot el país, amb la distància adequada als col·legis electorals i amb un cens homologable al territori.

No ho atura ningú

Ni la judicialització del procés ni les amenaces de l'Estat, com les que dimecres va detallar l'exministre José Manuel García-Margallo –i que Puigdemont ha titllat de margallades– impediran la votació. "Posarem les urnes –ha assegurat–. Això no ho pot aturar ningú, és com l'aigua. Acaba sortint sempre".

Puigdemont s'ha mostrat molt crític amb l'actitud de l'Estat espanyol davant les reivindicacions catalanes –"avui Tarradellas no podria tornar", ha sentenciat– però ha advertit que davant una decisió clara dels catalans ni tan sols la Unió Europea podrà fer de "noi dels encàrrecs de l'Estat espanyol, com ha fet fins ara".

En aquest sentit, ha recomanat el govern del PP que no subestimi la cultura democràtica del poble de Catalunya perquè un moviment per destruir les urnes no només tindria en contra els partidaris del sí a la independència.

Candidat

Puigdemont ha estat interrogat sobre el seu futur i la possibilitat que repeteixi com a candidat i, davant la insistència dels presents, ha deixat clar que no té intenció de continuar: "No estava previst a la meva vida [ser president]. Té costos massa alts i puc fer-ho un temps, però no 4 anys".

Mossos

També s'ha referit al paper dels Mossos en la celebració del referèndum per deixar clar que la policia catalana actua amb "neutralitat política" i seguirà així. "Ningú li podrà dir, i no es pot dir de totes les policies, que sigui una policia política. Els Mossos no desobeiran, no faran actuacions al marge de la llei", ha assegurat Puigdemont, que ha reblat: "Jo vull aquesta policia, no una policia grapejada per la política"